mei 3, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom Britse Olympische zwemploeg zweert bij probiotica

De patiënt zowel als de marketing van de geneeskunde zijn ervan overtuigd dat er wondermiddelen bestaan. Het omgekeerde zou ons verbazen. Maar het buikgevoel, met andere woorden het gezond verstand wijkt daar soms van af en met gunstig resultaat.

Wat de Britse zwemploeg doet, kan iedereen: de weerstand versterken dankzij probiotische bacteriën.

Zo zijn op dit moment de langeafstand zwemmers uit Engeland aan het trainen in de Seine in Parijs tegen de Olympische Spelen van dit jaar. Hoe doen ze dat? Door te zwemmen natuurlijk, maar het uitzonderlijke vooral is dat ze dagelijks behoorlijke porties yoghurt eten. Niet enkel omdat het lekker en voedzaam is, maar vooral vanwege de probiotica, die het microbioom versterken en de weerstand vergroten tegen mogelijke infecties.

Trainen op yoghurt

De Seine in Parijs is wel niet het gezondste zwemwater ter wereld en dus nemen de sportlui hun voorzorgen: de probiotische kracht van lactobacillen in yoghurt moet hun weerstand versterken zodat ze tegen dat de spelen eraan komen geen risico meer lopen om verzwakt te zijn door microben in het water.

Een wondermiddel? Wel, het verwondert de wetenschap niet dat de probiotische lactobacillen de weerstand versterken en daar zit het gezond verstand en de kennis van de coaches beslist voor iets tussen.

Yoghurt is trouwens niet enkel lekker, het is net zoals alle gefermenteerde voeding zoals zuurkool enz uitstekend voor de darmen en de weerstand.

Trouwens rekenen op antibiotica is niet verstandig omdat die ook niets vermogen tegen virussen, enkel tegen bacteriën en antibiotica ruïneren ook nog eens de gezonde darmflora.

Meestal viraal

Acute infecties vooral van de luchtwegen en de keel, zijn een veel voorkomende reden voor contact met de huisarts. De meeste patiënten die met keelpijn en problemen aan de luchtwegen bij de huisarts komen, hebben een acute infectieuze ontsteking van de keel. In de algemene bevolking blijkt ongeveer 70% van alle keelontstekingen van virale oorsprong te zijn. Bij ongeveer 30% van de patiënten die de huisarts contacteren met als klacht acute keelpijn, worden streptokokken vastgesteld. Slechts in twee derde van deze gevallen gaat het om een actieve streptokokkeninfectie.

Het nut van het voorschrijven van een antibioticum bij acute keelpijn is dus beperkt. De Wetenschappelijke Vereniging van Vlaams Huisartsen geeft aan dat de grote meerderheid van de patiënten geen voordeel heeft van antibiotica, zelfs niet in geval van een streptokokkeninfectie. Uit de literatuur blijkt dat enkel een vermindering van de ziekteduur van één of twee dagen een voldoende wetenschappelijk onderbouwde reden is voor het geven van een antibioticum bij acute keelpijn, en dit enkel bij een infectie veroorzaakt door streptokokken. Dit uitmaken is geen voor de hand liggende zaak. De aanbeveling stelt dat antibiotica enkel zijn aangewezen bij risicopatiënten zoals patiënten met hartinsufficiëntie, hartkleplijden en astma (minder dan 5% van alle patiënten). Bij niet-risicopatiënten en in afwezigheid van andere ziekten beperkt de behandeling zich bij voorkeur tot pijnstilling. Indien toch een antibioticum wordt voorgeschreven, is een smalspectrum penicilline de eerste keuze, en dit voor de duur van 7 dagen. Er wordt dus veel te roekeloos omgesprongen met sterke breedspectrum-antibiotica.

Training en gezond voedsel

Natuurlijk kunnen antibiotica levens redden, maar ook vernielen en beschadigen als het niet oordeelkundig wordt voorgeschreven en toegediend. Bij sportlui heeft het beslist invloed op de spieren en de kracht, want een lichaam dat zich moet verdedigen tegen een infectie en vooral ook nieuwe flora moet opbouwen, is verzwakt en kan dus minder goed presteren. Daarom is het van belang dat gezond voedsel met vitamines, vezels en probiotica aangewezen is voor iedereen, maar vooral voor sportlui. Dat hebben de leden van de Britse zwemploeg wel bewezen.

En wil je zelf ook je weerstand versterken dan zijn probiotische bacteriën aangewezen.

Een tip: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4785-408.

Je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je weerstand wordt sterker en je prestaties zullen navenant zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer