feb 27, 2019 | Alle tips

Hoe voedselvergiftigingen in de keuken vermijden?

De meeste voedselvergiftigingen gebeuren in eigen huis. Oorzaak: gebrek aan hygiëne of slecht bewaard voedsel. Af en toe komt hetzelfde voor op restaurant of door voedsel van gaarkeukens. Mochten volgende tips meer in acht worden genomen, dan wordt aangenomen dat minstens twintig percent minder voedselvergiftigingen in ons land zouden voorkomen.

Om te beginnen moet je ALTIJD de handen wassen vooraleer je met het klaar maken van het eten begint. Verder moet je het voedsel altijd in de koelkast bewaren en vooral ook gekookt en rauwe voeding gescheiden houden, ook op het aanrecht.

Een van de belangrijkste oorzaken van vergiftigingen zijn kiemen die achtergelaten worden door keukensponsjes. Aan de universiteit van Arizona is daar onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat een keukensponsje 150 maal meer ziektekiemen en schimmels bevat dan een tandenborstel.

Veel vergiftigingen worden veroorzaakt door voedsel en de werkwijze in de keuken. Sponsjes en schoteldoeken zijn daar de grootste oorzaak van. Dankzij onze tip krijg je de ziekmakende microben wel klein.

Daardoor zijn kruisbesmettingen mogelijk. Door een sponsje waarmee de tafelbladen en de keukenbladen worden afgeveegd, worden ziektekiemen razendsnel overgebracht. Vooral ook als er voedselresten in achterblijven. Vlees en rauwe groenten zijn het gevaarlijkst om kiemen rond te strooien en een sponsje is daar een uitstekende verspreider van.

Ook keukenhanddoeken en schoteldoeken zijn bijzondere bronnen van vervuiling en bacteriën.

Een eenvoudige oplossing is de sponsjes en schoteldoeken regelmatig vervangen. Uitwassen op zich is geen oplossing. Uiteraard ook elke dag een verse, schone keukenhanddoek gebruiken en die niet aanwenden om de handen af te vegen.

Sponsjes moet je beslist geregeld vervangen en tussendoor kan je volgende methode toepassen om ze kiemvrij te maken:

Doop een keukensponsje in warm water en leg dit voor minstens twee minuten in de microgolfoven die je op volle kracht hebt aangezet. Deze sponsjes mogen uiteraard geen metaal bevatten. Zet voor alle zekerheid ook een glas of een kommetje met water tegelijker tijd in de microgolfoven, zodat de oven niet functioneert zonder dat de energie opgeslorpt wordt door water.

De hitte van het water in de spons zal dankzij de magnetron het merendeel van de kiemen vernietigen. Op die manier krijg je virussen, bacteriën, protozoa en schimmels wel klein. Opgelet als je het sponsje uit de magnetron wil halen, het is kokend heet. Laat dus eerst afkoelen! Doe deze bewerking zeker om de twee dagen. Op die manier zal je al heel wat gedaan hebben om de voedselveiligheid en hygiëne in de keuken te bevorderen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer