mei 7, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom lijden vooral meer vrouwen aan depressie?

Deze week in de pers: het aantal gevallen van depressie en zelfdoding is schrikbarend toegenomen. De covidperiode heeft de wereld veranderd. De gebeurtenissen gaan steeds sneller en de gedachten en gevoelens van de mensen worden steeds angstiger. Het wereldtafereel brengt op dit ogenblik geen rust. Er is vrees voor oorlog, financiële crisis, toename van geweld onder de jeugd, straffeloosheid van jeugdbendes, drugs, misleiding op hoog niveau zowel door gezagsdragers, als door instanties die over onze veiligheid, gezondheid en welbevinden moeten oordelen en waken.

Het aantal gevallen van depressie is de jongste paar jaar schrikbarend toegenomen. Vooral meer vrouwen hebben er tegenwoordig last van.

Daardoor neemt ook het wantrouwen tegenover de overheid toe. Er zijn geen zekerheden meer en dat leidt tot depressies. Er is niet enkel burn-out, vooral ook onder zelfstandige ondernemers, winkeliers, handelaars, maar ook echte depressies. Niet eenvoudig allemaal! Bovendien stijgt het aantal depressieve patiënten vooral bij vrouwen. Ze hebben het natuurlijk ook niet gemakkelijk. De covidperiode heeft van hen grote verantwoordelijkheden gevraagd ook met betrekking tot het gezin. Als het gewicht te zwaar wordt, ga je gemakkelijker door de knieën.

Kettingreactie

Het gevolg is dat er een kettingreactie ontstaat en naast depressieve gevoelens ook echt fysieke problemen opduiken.

Het komt erop aan het allemaal tijdig te onderscheiden en in te grijpen. Het begint gewoonlijk met slapeloosheid en nadien is de fut er helemaal uit.

Dat geeft vaak aanleiding tot ruzies, soms catastrofale gebeurtenissen en beslissingen in families, gezinnen en verenigingen. Van zodra je merkt dat jij of iemand in je gezin of kennissenkring humeurig wordt, karakterieel verandert en lijdt aan slapeloosheid is het hoog tijd om te waarschuwen of zelf in te grijpen. 

Slapeloosheid

Meer dan de helft van de volwassen bevolking in ons land heeft last van slapeloosheid en maakt geregeld gebruik van slaapmiddelen. Daarnaast heeft een groot aantal last van depressieve stemmingen, wat nog niet hetzelfde is als depressie. „Het zit tussen de oren”, wordt vaak als verklaring voor psychische problemen gegeven. Daarmee is het probleem echter nog niet opgelost. Het onderkennen van psychische problemen is een eerste stap, inzicht hebben in de symptomen een tweede, op weg naar de oplossing. Juist deze laatste stap is van groot belang bij zelfhulp of zelfzorg bij psychische klachten.

Duidelijk is dat het belangrijk is om te weten of iemand aan een (ernstige) depressie lijdt of dat hij of zij een dip heeft van voorbijgaande aard. Het kan ook zijn dat depressieve gevoelens samenvallen met een bepaald seizoen zoals het geval is bij een winterdepressie. Bij ernstige depressies moet in ieder geval altijd specialistische hulp worden gezocht.

Hoe herken je echte depressie?

  • Gevoelens van somberheid.
  • Verlies van interesse of plezier in bijna alle activiteiten.
  • Gewichtsafname of juist toename, zonder dat een dieet gevolgd wordt.
  • Moeite met in- en doorslapen of juist overmatige slaapbehoefte.
  • Vermoeidheid of verlies van energie.
  • Gevoelens van waardeloosheid.
  • Onterechte schuldgevoelens.
  • Concentratieproblemen.
  • Besluiteloosheid.
  • Terugkerende gedachten aan de dood.
  • Onzekerheid.

Iedereen heeft wel eens een dipje. Somber, lusteloos, verdrietig en terneergeslagen omdat het even niet meezit. Meestal zijn deze gevoelens van voorbijgaande aard. Maar houden ze langer aan en fungeert de tijd niet langer als heelmeester, dan is er waarschijnlijk sprake van een depressie. Slaapklachten of concentratieproblemen zijn vaak de eerste tekenen dat zo’n depressie of dip in aantocht is.

Een depressie kan zich geleidelijk ontwikkelen, maar ook vrij plotseling ontstaan bijvoorbeeld na het optreden van één of meer stressvolle gebeurtenissen. Dat kan zijn na het verlies van een geliefd iemand of bijvoorbeeld na het kwijtraken van een baan, of financieel verlies door phishing.

Dat depressief zijn geen uitzondering is, blijkt wel uit het feit dat 12% procent van de mannen en 22% van de vrouwen minstens éénmaal in hun leven een depressie heeft. Dat aantal is nu opvallend toegenomen. Op tijd de symptomen onderscheiden, is dus van het grootste belang om tijdig de gepaste maatregelen te nemen.

En het is verstandig je te laten helpen door de natuur, bijvoorbeeld een goed middel op basis van Hypericum oftewel Sint-Janskruid.

Een tip: Hyperibell van Fytobell waardoor de zon in je leven terugkeert.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 2899-938.

Of je kunt Hyperibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer