mei 29, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe een snelle veroudering afremmen?

Wat moeten we eten om zeer oud te worden en toch gezond te blijven? Het is niet eenvoudig en zelfs “de wetenschap” komt regelmatig met tegenstrijdige informatie.

Eén zaak moet duidelijk zijn: als we eten zoals de natuur het bedoeld heeft en ons verschaft, hebben we de beste garantie dat we het juiste kiezen en dus gezond zullen blijven. Want enerzijds wordt het voedsel zogenaamd “verbeterd”, terwijl het eigenlijk gedenatureerd wordt. We hebben bouwstenen nodig, dat zijn de proteïnen. Maar naarmate de leeftijd vordert hebben we meer proteïnen nodig, terwijl vaak de raad wordt gegeven minder proteïnen te eten om te vermageren.

Het zijn niet zozeer de calorieën die tellen, maar wel de kwaliteit van het voedsel, de al dan niet geraffineerde producten en de glycemische index.

In feite is er een tegenstrijdige situatie: de behoefte aan proteïnen, die de bouwstenen van de cellen zijn, neemt toe, terwijl de behoefte aan calorieën afneemt. Proteïnen spelen een belangrijke rol bij de celvernieuwing en naarmate we ouder worden, vermindert dat herstelvermogen van de cellen, zodat de behoefte aan bouwstenen, aan proteïne dus, toeneemt, niet aan calorieën.

Sneller verouderen

Als er te weinig eiwitten voorhanden zijn, neemt het verouderingsproces zelfs sneller toe. Dat ziet men uiteraard aan beelden uit ontwikkelingslanden waar relatief jonge mensen er zeer oud kunnen uitzien, zelfs kinderen al tekenen van vroegtijdige veroudering vertonen, gewoon door gebrek aan proteïnen.

Maar met calorieën is het net andersom. Iemand van 65 en ouder komt zelfs met de helft toe van wat iemand van 40 jaar nodig heeft en verbruikt. Omdat de beide vaak aan elkaar gebonden zijn is er een tegenstrijdigheid: heel wat ouderen nemen te weinig proteïnen, ook al omdat ze bang zijn voor calorieën en vetten.

Vetten

Maar er zijn goede en slechte vetten. Onverzadigd vet heeft een gunstige uitwerking op de bloedvaten vanwege de Omega-3 vetzuren. Wie vette vis eet (makreel, haring, sardines) komt goed uit: voldoende proteïnen en gezonde vetten die de bloedvaten niet bedreigen. Magere zuivel is eveneens gunstig, maar beperk volvette kazen, volle melk. Van vlees is kip en ander gevogelte (kalkoen, patrijs, fazant) het veiligst, zolang er geen pcb’s aanwezig zijn, want die zijn kankerverwekkend.

Glycemische index

De calorieën kunnen worden verminderd door het rechtstreeks gebruik van vetten zoals boter en margarine, mayonaise te beperken en over te schakelen op andere kookmethodes, liever te stomen dan te bakken en te braden en vooral suiker dat zich omzet in bloedvet uit alles weg te laten. Voeg nergens suiker aan toe en mijd producten waar suiker in werd gebruikt: liever puur fruit, dan confituur, liever fruit snoepen dan een zoet gebakje. Ook wit brood en aardappelen kunnen worden beperkt, dat zal dan al heel wat schelen in het calorieënrantsoen.

Dat zijn niet enkel verarmde voedingswaren, maar door de glycemische index en lading worden ze ook sneller afgebroken dan complexe koolhydraten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en fruit.

Het is dus onjuist te beweren dat complexe koolhydraten hetzelfde zijn als enkelvoudige, omdat alles toch omgezet wordt naar suiker.

Vandaar dat een banaan veel langzamer wordt afgebroken dan bijvoorbeeld een ijsje. De GI oftewel de glycemische index van een banaan is veel lager. Bovendien is een banaan ook gezonder vanwege de magnesium en het kalium. Als de glycemische index in een kleiner getal wordt uitgedrukt dan 55, dan spreekt men terecht van een lage glycemische index. Je kunt daar beter op letten. Maar als het onduidelijk is: alles wat in zijn natuurlijke context wordt genuttigd, en niet geraffineerd werd, of getransformeerd is gezonder dan voedsel waarmee werd geknutseld en zogenaamd werd veredeld of verbeterd.

Hoe natuurlijker het voedsel, des te beter voor de gezondheid en dus voor een slanke lijn en voor een gezonde hoge leeftijd.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer