mei 6, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Dagelijks wandelen helpt tegen hartinfarct en… borstkanker

Flink bewegen is inderdaad het beste medicijn. Bovendien werkt het preventief en daar moeten we in de toekomst meer aandacht voor hebben: preventie is de beste vorm van geneeskunde.

Alle belangrijke kwalen worden minder ziekmakend en zelfs minder dodelijk als de patiënt meer gaat bewegen.

Dagelijks bewegen of aan sport doen, is heel belangrijk zowel voor de fysieke als de geestelijke gezondheid.

De voordelen op een rijtje:

 • Minder kans op kanker, ook borstkanker.
 • Minder last van slapeloosheid.
 • Minder stress.
 • Verminderde kans op obesitas.
 • Halveert de kans op hartinfarct en beroerte.
 • Verlaagt de bloeddruk. Verbetert de bloedsomloop en de bloedstolling.
 • Normaliseert de cholesterol.
 • Verbetert de ademhaling en het uithoudingsvermogen.
 • Verbetert de concentratie en de mogelijkheid om juiste beslissingen te nemen.
 • Maakt mensen ook socialer.
 • Verbetert het geheugen.
 • Vrouwen hebben minder last van de typische vrouwenkwaaltjes.

Ook minder borstkanker

Fysiek actieve vrouwen hebben minder kans op borstkanker, zo blijkt uit een Canadese studie waarbij men de gegevens onderzocht van 1233 vrouwen mét en 1237 vrouwen zonder borstkanker. Vrouwen die ongeveer 43 uur per week fysiek actief zijn (met bijvoorbeeld huishoudelijke arbeid, handenarbeid of sport) blijken gemiddeld dertig procent minder kans op borstkanker te hebben dan vrouwen die slechts 29 uur per week fysiek actief zijn.

Sportactiviteiten blijken overigens niet beter of slechter te zijn dan huishoudelijke arbeid. Het is wel belangrijk dat de activiteit jarenlang wordt gedaan en dat het gaat om matig intensieve activiteiten (d.w.z. activiteiten die niet tot uitputting leiden en die men meerdere uren kan volhouden).

Vrouwen die weinig bewegen zouden volgens de onderzoekers moeten proberen om dagelijks dertig à veertig minuten in een flink tempo te wandelen. Mogelijke verklaringen voor de gunstige invloed van bewegen zijn onder meer een gunstiger lichaamsgewicht en bepaalde wijzigingen in de hormoonspiegel. Tegelijk werd vastgesteld dat deze vrouwen ook op latere leeftijd een kleinere kans op hartziekten hadden en tegelijk ook minder osteoporose vertoonden. Beweging helpt dus wel degelijk!

Door te bewegen wordt ook de bloedsomloop geactiveerd en krijgt het hartritme een impuls. Allemaal goede effecten van bewegen.

Blijkt trouwens dat niet enkel borstkanker en kanker in het algemeen, maar ook hartinfarct, beroerte en zelfs pancreasaandoeningen zoals suikerziekte oftewel diabetes minder frequent voorkomen bij mensen die dagelijks bewegen. Je hoeft geen marathon te lopen, maar flink bewegen is wel heel belangrijk.

Bovendien tellen alle vormen van fysieke beweging mee: zelfs de vloer boenen of stofzuigen, de ruiten zemen, de auto wassen en waxen, het terras vegen, het gras afrijden in de tuin, fietsen, zwemmen… dus ook allerlei sportactiviteiten, mits ze op correcte wijze worden uitgevoerd.

Je zal je nog nooit zo ontspannen en gelukkig hebben gevoeld.

En natuurlijk is het altijd goed om je hart te versterken zowel door beweging als meet natuurlijke middelen en gezonde voeding.

Een tip: Crataecin van Fytobell, op basis van meidoorn.

Je vindt Crataecin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Of je kunt Crataecin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer