mei 30, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom hebben we bij het ouder worden meer vitamines en mineralen nodig?

Had Christoffel Columbus dit gekend, er zouden minder problemen en vooral ook aan boord minder doden zijn gevallen tijdens zijn ontdekkingstochten. Nu weet men hoe belangrijk vitamines en mineralen voor onze gezondheid zijn en vooral ook hoe ze kunnen bijdragen tot een hoge leeftijd zonder problemen.

Ons welbevinden en onze gezondheid hangen in grote mate af van vitamines en mineralen. Daarom is het ook van belang om gevarieerd en gezond te eten.

Met het ouder worden neemt de behoefte aan vitamines en bepaalde mineralen toe, terwijl de opname precies vermindert. Dit dubbel effect uit zich in ouderdomsziekten. 

Je mag er beter niet van uit gaan dat een bepaalde vitamine de belangrijkste is. Ze hebben allemaal hun belang, evenals de mineralen. Bovendien is er vaak een synergie en als er eentje ontbreekt is dat zoals met een ketting: een zwakke schakel maakt de hele ketting kwetsbaar. Mineralen en oligo-elementen doen hetzelfde. Zo zijn bij de inname van vitamines de cofactoren even noodzakelijk als de vitamines zelf. Een pilletje vitamine C slikken, is niet verkeerd, maar een appel eten, is beter omdat de begeleidende stoffen, de zogenaamde cofactoren noodzakelijk zijn voor de absorptie en de bescherming. Niet dat het verkeerd zou zijn om een vitamine-boost te geven aan het lichaam, maar enkel pilletjes slikken is niet waar ons lichaam helemaal gelukkig gaat mee zijn.

Er spelen te veel elementen een rol, zoals de levenswijze, beweging, stress, slaapkwaliteit, al dan niet roken enz.

En het is ook niet verstandig te veronderstellen dat een ongezonde levensstijl kan goedgemaakt worden door vitamines en mineralen te slikken.

Het belang van vitamines en mineralen

Tijdens covid- en griepepidemie hebben we vastgesteld, dat niet enkel vitamine C, maar ook vitamine A en D het immuunsysteem versterken. De vitamine A vind je vooral in dierlijke producten, zoals zuivel en vis en eieren. Ook alle groenten die oranje van kleur zijn zoals wortelen en tomaat bevatten bètacaroteen waardoor de vitamine A gemakkelijker wordt opgenomen.

Ook van groot belang: vitamine B12: melk, zuivel, kaas, vis eieren, vlees en kip zijn natuurlijke leveranciers. Een tekort uit zich door vermoeidheid.

Vitamine C is de top voor de verdediging van het organisme. Het is de basis voor collageen en dus ook van belang voor de huid en de spieren. Ook het hart heeft groot belang bij vitamine C. Alle vruchten en verse groeten zijn grootleveranciers van vitamine C.

Vitamine D krijgen we gratis van de zon. Essentieel voor een sterke weerstand. Te veel zon is nadelig, maar te weinig eveneens. Kaas, vis, levertraan, yoghurt zijn uitstekende aanvullingen tijdens de donkere winterse dagen.

Magnesium, ijzer en zink zorgen voor een prima weerstand, gezond bloed en een krachtig uithoudingsvermogen. Vis, bonen, linzen en groenten zijn daarom van belang, terwijl zink nodig is voor de hersenfunctie. 

De onbekende: Vitamine B6

Zo is het wel bekend dat het gehalte aan vitamine B6 bij ouderen doorgaans veel te laag is, dit blijkt uit een onderzoek dat in Groot-Brittannië werd uitgevoerd onder 65-plussers.

Een verhoging van het vitamine B6-gehalte zou een bijdrage kunnen leveren aan de afweer tegen ziektes en ook een beter geheugen tot gevolg hebben.

Ook in Nederland werden dergelijke lage vitamine B6-gehalte vastgesteld.

Daarnaast is trouwens opgemerkt dat wanneer aan dezelfde ouderen een hogere dosering vitamine B6 wordt toegediend, ze een betere afweer tegen infectieziekten ontwikkelen, terwijl er een positief resultaat af te lezen valt bij geheugentests.

Vitamine B6 verhoogt trouwens ook het homocysteïnegehalte in het bloed waardoor het risico op cardiovasculaire aandoeningen vermindert. Biergist is één van die bronnen, maar bij gevoelige patiënten is dit niet aan te raden vanwege het risico op candida, of schimmelinfecties en mogelijk gestommel in de darmen. Er bestaan evenwel voldoende preparaten met vitamine B6, terwijl ook selenium en zink, samen met vitamine E en C een goede aanvulling zou zijn van andere tekorten en het risico op cardiovasculaire aandoeningen aanzienlijk zou beperken.

Maar het is wel aangetoond dat vitamines en mineralen van kapitaal belang zijn. In samenspraak met je arts kun je laten nagaan of je tekorten hebt.

Die kunnen snel en veilig aangevuld worden.

Een tip: Mineravit van Fytobell, een natuurlijke booster met mineralen en vitamines.

Je vindt Mineravit van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-532.

Of je kunt Mineravit van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

De vermoeidheid valt zo van je af!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer