jul 2, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe hou je je nieren in conditie?

Meer dan een miljoen Belgen heeft te maken met schade aan de nieren. De meeste van hen zijn er zich niet van bewust omdat de schade zich meestal niet spectaculair aankondigt. Je kan het soms merken aan secundaire kleine veranderingen zoals schuimende urine, verhoogde bloeddruk, tintelingen op de huid en lichte druk of pijn in de rug, gestoorde slaap of permanent gevoel van slaperigheid. Ook spierpijn. Een urinestaal kan aanduiden dat er teveel eiwitten in aanwezig zijn, oftewel albumine.

De nieren zijn samen met de lever de belangrijkste organen in het lichaam om het bloed van toxische stoffen te zuiveren.

Zekerheid daaromtrent krijg je wel door een bloedonderzoek of urineonderzoek. Daaruit kan de arts opmaken of de filters van de nieren nog naar behoren werken. Het is normaal dat de filtercapaciteit met de jaren afneemt, maar als de filtering onder een bepaalde grens komt kunnen problemen ontstaan. Hoge bloeddruk is er één van, maar het omgekeerde kan ook: hoge bloeddruk kan de filters van de nieren beschadigen. Die zijn dan niet meer in staat om toxische stoffen uit het bloed weg te halen. Daardoor kan verder schade worden veroorzaakt. Ook voor de ogen is het van het grootste belang dat zowel de bloeddruk als de functie van de nieren optimaal zijn en dus goede observatie is noodzakelijk.

Tekorten

Als de nieren niet goed werken kan bloedarmoede en een gebrek aan vitamine D ontstaan waardoor osteoporose en gemakkelijke botbreuken een risico vormen. Vitamine D ontstaat onder invloed van zonlicht op de huid, maar als de nieren niet goed werken kunnen tekorten mogelijk zijn.

Omdat de nieren ook een functie hebben bij de hormoonhuishouding kunnen bij gestoorde nierwerking ook hormonale schommelingen en dus hoge bloeddruk, misselijkheid en depressieve toestanden mogelijk zijn.

Ook vermoeidheid komt dan in beeld. Het is duidelijk dat de nieren een belangrijke functie hebben om de gezondheid van lichaam en geest intact te houden.

Merk je een van vermelde symptomen, dan is het goed daar met je huisarts over te spreken die na een bloed- en urineonderzoek een verdere behandeling zal bepalen. Uiteraard is een natuurlijke levenswijze van grote invloed op de gezondheid van de nieren.

Een handje helpen

Je kunt de natuur een helpende hand geven door een gezonde levenswijze na te streven.

Dat betekent meer bewegen in de natuur, positief denken en gezond eten. Waaruit bestaat dat?

 • Beweeg minstens een half uur per dag, eventueel verdeeld over tweemaal een kwartier.
 • Streef regelmaat in je leven na door op tijd te gaan slapen en op tijd weer op te staan.
 • Vermijd ultrabewerkt oftewel fabrieksvoedsel.
 • Drink voldoende water, minstens twee liter per dag.
 • Drink geen alcohol.
 • Rook niet, want ook die gifstoffen moeten door de nieren verwijderd worden.
 • Vermijd transvet, maar eet meer Omega-3 vetzuren zoals vis.
 • Eet meer fruit, want de vitamines ren antioxidanten zijn van belang.
 • Eet vooral vers voedsel en minder geconserveerde kost, of vooraf klaargemaakte schotels.
 • Het is niet omdat iets aangeduid wordt met bio, dat het gezond is. Ook bewerkt en sterk gezouten voedsel kan bio zijn.
 • Opgepast met klaargemaakte soepen uit bokaal of dozen, ze bevatten doorgaans ontzettend grote hoeveelheden zout.
 • Als je diabetespatiënt bent wees dan alert, maar nierschade kan ook diabetes in de hand werken. 
 • Controleer zelf regelmatig je bloeddruk.
 • Vermijd pijnstillers want de nieren hebben last om sommige stoffen te filteren.
 • Voeg nergens zout aan toe.
 • Let op je gewicht en vermijd geraffineerde koolhydraten.
 • Gebruik thee van paardenbloem, brandnetel, gember, berk, heermoes, linde guldenroede oftewel Solidago.

Op die manier gaan je belangrijke lichaamsfilters een leven lang mee.

Een tip: Orthoren van Fytobell

Je vindt Orthoren van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-946.

Of je kunt Orthoren van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je nieren zullen er blij mee zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer