jul 3, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Depressie na verlies van werk of een geliefde is het ergste

Er is haast niemand die nooit een nachtje heeft liggen piekeren zonder de slaap te kunnen vatten. Gepieker heeft altijd een oorzaak. Er moet een duidelijke reden voor zijn, zelfs al zijn de problemen niet reëel maar steunen ze op negatieve gevoelens. Bijvoorbeeld het feit dat je bestolen bent, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Of het feit dat je boekhouder een loopje neemt met de ernst van de aangifte terwijl het net andersom is. Of het feit dat je je werk dreigt te verliezen.

Dertig percent van de volwassen bevolking krijgt ooit te maken met één of andere vorm van depressie. Verlies van een geliefde of verlies van een baan zijn vaak voorkomende oorzaken.

Ook ingebeelde ziekten komen op die manier naar voren.

De vraag is: of er wel degelijk reden is tot ongerustheid en gepieker. Zoniet moet je er radicaal komaf mee maken., of je gaat eraan kapot.

Verlies

Er zijn natuurlijk ook ernstige feiten om depressief van te worden: het verlies van een geliefde, de ziekte van een partner of van een kind, het verlies van een job, enzovoort.

Toch is het een veel voorkomend verschijnsel en dus beslist de moeite om het te onderzoeken, want er worden te veel antidepressiva en slaapmiddelen geslikt.

De helft van de volwassen bevolking in ons land heeft daarom om een of andere reden last van slapeloosheid en maakt geregeld gebruik van slaapmiddelen. Daarnaast heeft een groot aantal last van depressieve stemmingen, wat nog niet hetzelfde is als depressie. „Het zit tussen de oren”, wordt vaak als verklaring voor psychische problemen gegeven. Daarmee is het probleem echter nog niet opgelost.

Het onderkennen van psychische problemen is een eerste stap, inzicht hebben in de symptomen een tweede, op weg naar de oplossing. Juist deze laatste stap is van groot belang bij zelfhulp of zelfzorg bij psychische klachten.

Duidelijk is dat het belangrijk is om te weten of iemand aan een (ernstige) depressie lijdt of dat hij of zij een dip heeft van voorbijgaande aard. Het kan ook zijn dat depressieve gevoelens samenvallen met een bepaald seizoen zoals het geval is bij een winterdepressie. Of door een hormonale omwenteling, zoals na een bevalling. Bij ernstige depressies moet in ieder geval altijd specialistische hulp worden gezocht.

Hoe herken je de symptomen depressie:

  • Gevoelens van somberheid.
  • Verlies van interesse of plezier in bijna alle activiteiten.
  • Gewichtsafname of juist toename, zonder dat een dieet gevolgd wordt.
  • Moeite met in- en doorslapen of juist overmatige slaapbehoefte.
  • Vermoeidheid of verlies van energie.
  • Gevoelens van waardeloosheid.
  • Onterechte schuldgevoelens.
  • Concentratieproblemen.
  • Besluiteloosheid.
  • Terugkerende gedachten aan de dood.

Iedereen heeft wel eens een dipje. Somber, lusteloos, verdrietig en terneergeslagen omdat het even niet meezit. Meestal zijn deze gevoelens van voorbijgaande aard. Maar houden ze langer aan en fungeert de tijd niet langer als heelmeester, dan is er waarschijnlijk sprake van een lichte depressie. Slaapklachten of concentratieproblemen zijn vaak de eerste tekenen dat zo’n depressie of dip in aantocht is.

Een depressie kan zich geleidelijk ontwikkelen, maar ook vrij plotseling ontstaan bijvoorbeeld na het optreden van één of meer stressvolle gebeurtenissen. Dat kan zijn na het verlies van een geliefd iemand of bijvoorbeeld na het kwijtraken van een baan. 

Dat depressief zijn geen uitzondering is, blijkt wel uit het feit dat 10% procent van de mannen en 20% van de vrouwen minstens éénmaal in hun leven een lichte depressie heeft. Op tijd de symptomen onderscheiden is dus van het grootste belang om tijdig de gepaste maatregelen te nemen.

Wat kun je doen?

  • Beweeg in de natuur, dat helpt!
  • Probeer conflicten op te lossen.
  • Relativeer, want de wereld vergaat er niet door.
  • Schrijf een programma neer, dat is al een goed begin.
  • Probeer een vast schema aan te houden, ook voor de bedtijd.
  • Vlucht niet in alcohol of drugs, dat maakt het erger.
  • Spreek over je problemen met een vriend of vriendin, iemand die je kunt vertrouwen.
  • Gebruik een natuurlijk hulpmiddel.

Een tip: Om op een natuurlijke wijze om te gaan met problemen en depressie is er gelukkig een uitstekend preparaat, n.l. Hyperibell van Fytobell op basis van Hypericum oftewel Sint-Janskruid dat de zon heeft opgenomen.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kunt Hyperibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

 Zo laat je de zon weer schijnen in je gemoed.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer

Herfst in zicht: weerstand te licht?

Het is weer hetzelfde scenario: eerst warm, op sommige plaatsen te heet en dan weer regen, miezerweer zoals nu. Ideaal weer voor virussen en bacteriën, tenminste als de weerstand niet op scherp staat. Want bacteriën en virussen vermogen niets bij mensen met een sterke...

Lees meer