jun 5, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom vis je leven kan redden: gezonde bloedvaten

Er was een tijd dat men ervan uit ging dat de kwaliteit van het zenuwstelsel de kans op een hoge leeftijd bepaalde. Nu weet men dat de kwaliteit van de bloedvaten minstens even belangrijk is, misschien belangrijker, want zonder gezonde bloedvaten, ook geen gezond zenuwstelsel. We moeten er alles aan doen opdat de bloedsomloop gezond zou blijven of tenminste weer gezond kan worden. Het gedrag van veel mensen toont net het omgekeerde: ze gedragen zich alsof de bloedvaten stalen buizen zijn, die niet kunnen vergaan of oxideren en dus “ijzersterk” zijn. Dat zijn ze ook, maar niet onverwoestbaar. Niemand wordt trouwens met aderverkalking geboren. Dat is het gevolg van een persoonlijke gevoeligheid en verkeerd gedrag.

Je kunt zelf heel wat doen om je hart en bloedvaten te beschermen en te voorkomen dat je atherosclerose krijgt. Bijvoorbeeld meer bewegen, anders eten en meer Omega-3 vetzuren zoals visolie gebruiken.

Iedereen weet wel wat het meest bedreigende gedrag is om de bloedvaten ziek te maken en dus zelf helemaal ziek te worden. Roken is met stip op één, het allerslechtste. Wie rook inademt verkort zijn leven met minstens tien jaar, misschien zelfs langer. Bovendien zijn longziekten en hart- en vaatziekten niet het enige wat daardoor in gevaar komt. Ook gebrek aan beweging, stress, slaaptekort en ongezonde voedsel, te weinig vitamines en antioxidanten bedreigen op die manier je gezondheid. 

Verzorg je bloedvaten

Dit belangrijkste, meest persoonlijke en ingewikkeldste orgaan bepaalt compleet onze gezondheid. Bloed is een merkwaardige stof. Het is het meest complexe orgaan van ons lichaam, omdat alle genetische eigenschappen, maar ook alle ervaringen met ziekte en de reacties van ons lichaam erop, in het archief van onze bloedkwaliteit liggen opgesloten. Van voedende stoffen, tot elimineren van toxische stoffen, van opbouwen van de immuniteit tot het zuurstoftransport, het gebeurt allemaal via het bloed. Het is het meest persoonlijke orgaan van ons lichaam, want geen twee bloedstalen van mensen op deze wereld zijn identiek; zowel ons verleden als onze toekomst ligt hierin opgesloten: van hoe u gaat reageren op griep, tot hoe u gereageerd hebt op een ontsteking van de lever, of de nieren, of u kanker heeft, of aids… de informatie ligt opgesloten in het uniekste orgaan ter wereld: bloed.

En dat bloed bepaalt ook in hoge mate de kwaliteit van onze gezondheid: van de aders en slagaders, tot de lever; van de huid op de voetzolen, tot de toestand van de haarvaten in de hersenen. Uw bloed is uniek!

Aderverkalking kun je voorkomen

Een van de belangrijkste gevolgen afhankelijk van de kwaliteit van het bloed is de kwaliteit van de bloedvaten, zowel de kransslagaders die de omgeving van het hart bevloeien, als van de bloedvaten in de hersenen. Daar is thans duidelijk iets mis mee, want hartziekten zijn nog altijd doodsoorzaak nummer één, terwijl beroerte de derde doodsoorzaak is.

Kanker, nog steeds de tweede, heeft ook te maken met het bloed, maar op een andere wijze: de informatie die afkomstig is deels van onze genen, deels van milieufactoren zoals voeding en omgeving, spelen daarin een primaire rol.

In eerste instantie kunnen we de kwaliteit van onze bloedvaten gezond houden of verbeteren, door de kwaliteit van ons bloed goed te houden.

Mannen zijn er erg bang voor, want ze worden er ook bij miljoenen door getroffen elk jaar in de geïndustrialiseerde wereld, maar vrouwen lijken dit weinig interessante voorbeeld dapper te volgen. Ook zij worden steeds meer het slachtoffer van hartinfarct en beroerte.

Wat is er mis?

Wat is er mis met de bloedsomloop? Atherosclerose, ook wel aderverkalking genoemd, kan al op vrij jonge leeftijd beginnen, bij sectie op gedode soldaten worden al sporen van aderverkalking vastgesteld bij gesneuvelden van amper achttien tot twintig jaar. De plaats waar men het meest met atheroom te maken kan hebben, situeert zich op de kransslagaders. Dat zijn de slagaders die het hart zelf van bloed voorzien. De verstopping van deze bloedvaten leidt uiteindelijk tot nare problemen: niet alleen hartinfarct, ook trombose, ischemie of angina pectoris, met heftige stekende pijnen in de borststreek.

Dergelijke problemen kun je voorkomen door compleet van gedrag te veranderen. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk:

  • Stress vermijden.
  • Zorgen voor voldoende slaap.
  • Op tijd ontspannen.
  • Dagelijks bewegen en nooit te lang op een stoel of aan het bureau zitten.
  • Gezond eten met fruit, groenten en dus vitamines en antioxidanten.
  • Transvet vermijden (friet, chips, industrieel bewerkt voedsel)
  • Meer vis eten.

En een tip om een goede start te nemen met dit goede voornemen: gebruik visolie.

Een tip: Visoliecapsules van Nutribell.

Je vindt visoliecapsules Omega-3 van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt visoliecapsules van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Dat wordt een weldaad voor je hart en bloedvaten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer

Bloed is een persoonlijke vingerafdruk

De trieste gebeurtenissen in Parijs en Engeland hebben nog maar eens aangetoond dat je nooit zekerheid kan hebben over veiligheid in de geneeskunde. Meer dan 30.000 patiënten besmet met aids door besmet bloed en meer dan 1200 in Parijs. Bloed is de identiteitskaart...

Lees meer