jun 15, 2024 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Zo vermijd je een dodelijke wandeling met je hond

Natuurlijk is het prettig om met de hond de natuur in te trekken, langs rivieren in meersen en parken te slenteren. Dat is goed voor de hond en dat is uitstekend voor jezelf. Zo genieten beiden van een heerlijke ontspannende wandeling die niets dan voordelen heeft, zowel voor je troeteldier als jezelf. Een betere bloedcirculatie, hartconditie, spierontwikkeling, een betere slaap en helemaal ontstressen. Ware er niet dat gemene blokje vergif dat je niet hebt opgemerkt, maar je hond wel, want die loopt voortdurend met de snuit tegen de grond om te ontdekken wat voor hem interessant is.

Niets leuker en meer ontspannend dan een heerlijke wandeling met je hond in de natuur. Maar daar loeren ook gevaren die fataal kunnen aflopen.

Dat kan uiteraard een camouflage truc zijn want wat dieren aantrekt is niet altijd goed voor hen.

Rattenvergif is bijvoorbeeld aangenaam van geur en smaak gemaakt. Volwassenen weten dat dit levensgevaarlijk is bij inname, maar dieren en kinderen weten dit niet.

Rattenvergif

Rattenvergif is gekleurd, gewoonlijk blauwgroen of roodbruin en ruikt voor dieren heerlijk en smaakt ook lekker… maar het is een leuk verpakte doodsbedreiging.

Rattenvergif is gewoonlijk gebaseerd op anticoagulantia, dat betekent dat het de bloedstolling verhindert door de heropname van vitamine K, verantwoordelijk voor de normale natuurlijke bloedstolling, te blokkeren. Je merkt het niet onmiddellijk, maar na een paar dagen wordt het dier ziek en kan het te laat zijn, want er ontstaan inwendige bloedingen die fataal worden.

Het rattenvergif tegenwoordig is anders dan vroeger. Dan werd gebruik gemaakt van warfarine waarvan de werking veel korter en sneller was. Tegenwoordig wordt ook gebruik gemaakt van diphacinone waarvan de werking weken op zich kan laten wachten. Waarom? Omdat op die manier ratten – die slimme beesten zijn – niet merken dat er een verband is tussen de korrels of blokken en het feit dat ze ziek worden.

Muizen zijn er beter tegen bestand, maar creperen uiteindelijk toch.

Opgelet als je deze producten in de woning of in de tuin gebruikt, want kinderen kunnen zich aangetrokken voelen tot kleurtjes en ernstig ziek worden als ze het in de mond stoppen. Het kan ook fataal aflopen.

Lekker, maar dodelijk

Maar hetzelfde met de hond. Die vindt het rattenvergif ook lekker. Een alert baasje zal merken dat de hond tijdens de wandeling iets gesnuffeld heeft en een rattenvergif snoepje in de muil nam.

Alert reageren is belangrijk: meteen de blok uit de mond van het dier halen en zo spoedig mogelijk contact zoeken met een dierenarts of het antigifcentrum. De dierenkliniek of dierenarts is het beste omdat daar meteen aan het dier een braakmiddel wordt gegeven. 

Als het dier gebraakt heeft, kan extra vitamine K worden toegediend, om het risico te compenseren met een supplement. Op die manier zal het beestje na een paar dagen weer vrolijk door de natuur dartelen en kun jij gerust ademhalen.

Hoe lang mag je aarzelen vooraleer een dierenarts op te zoeken? Eigenlijk kun je beter meteen reageren, maar het kan wel een dag of twee duren vooraleer de vitamine K verdwenen is uit het lichaam van de hond. Maar wacht niet zolang, ga meteen naar de dierenarts en van zodra de hond gebraakt heeft, is het risico voorbij. Is er geen dierenarts beschikbaar, geef de hond dan zout water te drinken, maar opgelet, want te veel zout kan ook toxisch werken.

Daarom is het goed als je de hond uitlaat voorzichtig te zijn, vooral langs graskanten, grachten en onbekende plekken in de natuur. Die voorzichtigheid zal beloond worden en je kunt gerust zijn over de gezondheid van je troeteldier.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer