jun 14, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vanaf hoeveel stappen per dag worden we gezonder?

We weten allemaal dat te lang stil zitten ongezond is. Vooral mensen vanaf een iets oudere leeftijd lopen groot gevaar om hun leven te verkorten. Atherosclerose oftewel aderverkalking, vernauwingen, hartziekten, problemen met het bewegingsapparaat, spieren en gewrichten, maar ook ogen en pancreas kunnen hun deel van de straf krijgen. Wat blijkt nog: dat kanker minder voorkomt en minder dodelijk is bij mensen die geregeld bewegen en van hun luie stoel of bureaustoel afkomen. Wie geregeld beweegt is kwieker, leeft langer, is minder gauw ziek en heeft ook een beter humeur en een beter engagement tegenover zijn of haar werk. Dat is ook de reden waarom werkgevers gemakkelijker tolereren dat collega’s af en toe naar de koffiemachine stappen om een praatje te slaan. Blijkt trouwens dat de liefhebbers van de koffiemachine betere collega’s zijn, zich meer inzetten voor hun werk en ook minder klagen en minder gauw ziek zijn. Een tip voor de werkgevers: installeer een koffiemachine op de gang.

Dagelijks flink bewegen: niets dan voordelen zowel voor de jongeren, kinderen als de ouders.

Wie kan de 10.000 per dag halen?

Tot voor enkele jaren werd algemeen aangenomen dat men elke dag minstens 10.000 stappen moest zetten opdat het lichaam gezond zou blijven. Daar is sindsdien wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd en wat blijkt dat deze opvatting achterhaald is. Die 10.000 stappen zijn niet noodzakelijk om een goede gezondheid te verkrijgen of te behouden. Dat cijfers werd trouwens afgeleid van de naam van een Japanse firma die een stappenteller op de markt had gebracht. Dat toestel heette “10.000 stappen”. Het werd een afgeleide zoals vroeger met de benamingen van “een kodak” dat ook een van de eerste merkartikelen van de fotografie was.

Geen bewijs

Natuurlijk mag je wel 10.000 stappen per dag zetten, maar je kunt er evengoed 20.000 van maken, maar er is, zo blijkt uit onderzoek, geen meerwaarde voor de gezondheid.

Het ideale aantal stappen zou om en nabij de 7500 stappen per dag liggen. Dat is voor velen al een meer haalbare doelstelling.

Ideaal voor hart- en bloedvaten is een goede conditie en die verkrijg je door dagelijks of toch meerdere keren pet week met voldoende inzet en power te bewegen. Slenteren is beter dan stilzitten, maar moet eigenlijk niet tot gezonde beweging worden gerekend. Regelmatig bewegen, zelfs wandelen moet al vanaf jonge leeftijd worden toegepast en dus aangeleerd, want atherosclerose oftewel aderverkalking begint trouwens ook al vanaf jonge leeftijd, zelfs al op 18 jaar kunnen jongeren last hebben van verharding van de bloedvaten en vernauwing. Het heeft zelfs nog meer voordelen, want slechts 4 uur per week wandelen, vermindert het risico op botbreuken en osteoporose met de helft. Dat moeten vooral vrouwen goed begrijpen en dus ook toepassen, omdat vooral zij vanaf de menopauze het risico lopen op kromming, botbreuken en osteoporose.

Een half uurtje per dag wandelen is ook voldoende om veertig percent minder risico op depressie te hebben en hetzelfde met diabetes. Elke dag een kwartiertje stevig wandelen zal je leven met minstens twee gezonde jaren verlengen.

Ook voor jonge kinderen

De jeugd beweegt veel te weinig. Ze hebben ook minder gelegenheid dan vorige generaties. Ze worden met de auto naar school gebracht en thuis zitten ze ofwel voor tv, ofwel te gamen, ofwel voor de computer of smartphone. Gevolg: het risico op leververvetting en nadien cirrose neemt met 20 percent toe. Als deze jongeren naar school zouden stappen of fietsen en amper een half uurtje per dag echt fysiek zouden bewegen, dan verkleint de kans op een leverprobleem met 40 percent op jongvolwassen leeftijd. Dat zou een enorme besparing opleveren voor de jongeren zelf, want ze blijven fit, alert en gemotiveerd om te studeren en later te werken, maar bovendien is het ook voor de sociale zekerheid van het land en bijzonder vermindering van uitgaven. Ouders moeten daarom hun kinderen motiveren om actief te zijn, te bewegen, lid te worden van een sportclub of jeugdbeweging met buitenactiviteiten en ze kunnen zelf het goede voorbeeld geven door met de kinderen op stap te gaan in de natuur en elke week minstens een drietal dagen flink te bewegen en liefst dagelijks een “stapje in de wereld” te zetten. Letterlijk dan.

De gezondheid zal er met flinke “stappen” op vooruit gaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer