jul 5, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Omega-3 blokkeert de veroudering van je bloedvaten

Ouder worden doet iedereen, maar oud zijn, is niet enkel een kwestie van mentaliteit, maar ook een gevolg van de levenswijze. Vroeger gold dat men even oud was als de kwaliteit van het zenuwstelsel, maar daar is een dimensie aan toegevoegd: men is even oud als de kwaliteit van zijn bloedvaten. De zorg daarvoor moet al op jonge leeftijd beginnen en dat voorspelt op dit moment geen gunstig resultaat voor de jeugd van vandaag. Een gezonde levenswijze is voor velen van hen onbekend en daar zullen ze over zoveel jaren de gevolgen van moeten dragen.

Je bent zo jong als je bloedvaten en daar helpt een goede preventie bij, zoals gezond eten met voldoende Omega-3 vetzuren, niet roken, veel bewegen en op je gewicht letten.

Volgens tellingen van Volksgezondheid lijdt ongeveer één op de twaalf Belgen aan een of andere vorm van atherosclerose. Daarvan overlijden per jaar ongeveer 25.000 mensen, vooral mannen, maar ook steeds meer vrouwen. De problemen van deze laatste gaan te lang onopgemerkt voorbij en komen ten onrechte terecht onder de noemer menopauzale klachten, of depressieve toestanden of ingebeelde en emotionele factoren. Een vrouw ontwikkelt hartklachten en problemen met de bloedsomloop op een andere manier dan een man. De effecten zijn dezelfde, maar te vaak wordt door de cardioloog of de huisarts, uitgegaan van de bekende fenomenen.

Atherosclerose

Toch is atherosclerose een probleem dat steeds meer voorkomt en ook steeds meer slachtoffers maakt. Preventie is de belangrijkste maatregel en die moet al heel jong beginnen.

Bewegen, aan sport doen, buiten vertoeven en minder stil zitten zijn daarbij hoofdmotieven, samen met gezonde voeding, niet roken en geen alcohol gebruiken.

Stress is een fenomeen dat nog niet op jonge leeftijd een probleem vormt, maar desondanks is het verstandig dat ouders en opvoeders middelen en methodes aanreiken om op latere leeftijd na de studietijd bijvoorbeeld de negatieve effecten van stress in te perken en te vermijden.

Atherosclerose wordt ten onrechte aderverkalking genoemd. Eigenlijk is het een verdikking van de vaatwand, waardoor die minder soepel wordt, ook de slagaderwand zodat zich stolsels kunnen afzetten en uiteindelijk een vernauwing veroorzaken. Die vernauwing kan voorkomen worden door een gezonde levenswijze. Op die manier wordt vaatchirurgie, een bypassoperatie en middelen overbodig en zal hartinfarct en beroerte kunnen worden voorkomen. Als een bloedvat naar het hart helemaal wordt afgesloten dreigt een hartinfarct of beroerte.

Hoe merk je het?

  • Gevoelloosheid rond de mond of eenzijdig van arm of been
  • Moeilijk spreken.
  • Plotse ademnood en angst.
  • Heftige pijn achter het borstbeen.
  • Zware hoofdpijn.

Meteen een arts ontbieden of naar de spoed! Op die manier kan een leven worden gered.

Maar zoals steeds: de beste geneeskunde is de preventie.

Hoe atherosclerose voorkomen?

Atherosclerose is een langzaam proces dat al op zeer jonge leeftijd inzet. Men heeft namelijk vastgesteld dat in een aantal gevallen dit al gebeurt in de puberteit en zelfs nog vroeger. Praktisch alle jonge mannen van twintig hebben reeds atherosclerose bij pathologisch anatomisch onderzoek. Ze hoeven er op dat ogenblik evenwel nog geen last van te hebben. Bij vrouwen of meisjes van dezelfde leeftijd zijn deze verschijnselen niet waargenomen.

Atherosclerose is een gecombineerd verschijnsel van enerzijds afzetting van cholesterol en anderzijds een spontaan en natuurlijk verouderingsproces met bindweefselvorming in de intracellulaire ruimten. Gebeurt dit proces in de slagaders dan spreekt men van arteriosclerose. 

Verschillende oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die een rol spelen bij het ontstaan van vaatdegeneratie. Er is om te beginnen een erfelijke factor die een grotere gevoeligheid met verhoogde kans op de kwaal meebrengt. 

Het mechanisme is nog niet helemaal duidelijk, maar wetenschappelijk onderzoek bij ééneiige tweelingen heeft aangetoond dat de erfelijkheid een bevorderende factor kan zijn.

Een tweede belangrijke factor is het geslacht. Bij volwassenen komt atherosclerose veel meer voor bij mannen dan bij vrouwen, meer dan het dubbele zelfs. Na de menopauze halen de vrouwen de „achterstand” wel in, want boven de zestig is het aantal praktisch gelijk.

Vrouwelijke hormonen schijnen dus een remmende uitwerking te hebben op de kwaal, terwijl als deze productie wegvalt bij de menopauze, de vrouw evengoed de ziekte krijgt als de man.

Op de derde plaats moet vetzucht en diabetes worden vermeld. Bij te dikke patiënten worden vetten onderhuids als reserve opgeslagen. Een dergelijke calorierijke reserve hebben we met onze leefwijze en werkomstandigheden niet nodig. Het betekent evenwel een extra belasting voor de bloedsomloop, want deze massa vet moet constant van bloed worden voorzien. Vetzucht vraagt dus te veel van de bloedvaten en betekent ook een belasting voor het hart.

Maar anderzijds zijn gezonde vetten van belang om de bloedvaten in conditie te houden. Bijvoorbeeld vis.

Junkfood met transvetten is heel nadelig.

En wil je een goede preventie inzetten: visolie is ideaal.

Een tip: Nutribell visolie Omega-3.

Je vindt Nutribell visolie Omega-3 In de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485 .

Of je kunt Nutribell visolie Omega-3 ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je bloedvaten zullen “eeuwig jong” blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer