jun 19, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de site, plus de woning te laten saneren door een gespecialiseerd bedrijf. Van asbest is bekend dat het kankerverwekkend is. Eén vezel kan voldoende zijn om twintig jaar later mesothelioom te veroorzaken, een ongeneeslijke en dodelijke vorm van kanker bijvoorbeeld op het longvlies.

Wie de natuur als hinderlijk beschouwt of probeert te verschalken en te vervangen, betaalt uiteindelijk de tol, want… de natuur heeft altijd gelijk.

In de omgeving van bedrijven waar asbest werd gebruikt in isolatiemateriaal, dakpannen, golfplaten, zijn talrijke gevallen van kanker vastgesteld. Er is geen behandeling en dus is de kwaal irreversibel. Het zal je maar overkomen. De overheid overal ter wereld zat ermee verveeld, want de eeuwige stok achter de deur was de werkverschaffing. Deze firma’s stelden mensen tewerk en ze in opspraak brengen of voor de rechter dagen was duizenden gezinnen zonder inkomsten zetten. Het was dus eigenlijk kiezen tussen de duivel of Beëlzebub.

Kanker door asbest

Amerikaanse kranten zoals de Washington Post berichtten over rechtszaken aangespannen tegen cosmeticabedrijven waarvan hun schoonheidsproducten mesothelioom of kanker als gevolg van asbest zouden veroorzaken. Vooral Britse vrouwen hebben zich verenigd om sterk te staan tegenover de cosmeticareuzen. De kanker werd bij hen niet veroorzaakt door inademing van asbeststof, dat bijvoorbeeld kan vrijkomen door slijpen, schuren en boren in asbestmateriaal, maar wel door opname via de huid. Dat wijten ze aan de aanwezigheid van talkpoeder in de cosmetische producten. Dat talkpoeder zou verontreinigd zijn met asbest.

Een Britse vrouw werd gediagnosticeerd met kanker van het buikvlies, mogelijk veroorzaakt door asbest dat lokaal werd aangetroffen. Gezondheidswerkers raden daarom aan producten op basis van talk te verlijden. Nanopartikels kunnen door de huid worden opgenomen en dan via de bloedsomloop alle delen van het lichaam bereiken. De juridische stappen hebben cosmeticagiganten genoopt te reageren. Ze beweren dat hun schoonheidsproducten talkvrij zijn. Gebruikers zijn er evenwel niet gerust in. Er bestaan trouwens veiliger alternatieven zoals maïsmeel.

Borstkanker

Cosmetica wordt trouwens al langer verantwoordelijk geacht voor bepaalde vormen van kanker. Haarkleurmiddelen en bleekmiddelen staan wat dat betreft op een lijst met riskante artikelen. Tientallen jaren geleden al werd ervoor gewaarschuwd dat er mogelijk kankerverwekkende eigenschappen verbonden waren aan haarkleuring, met borstkanker als eerste risico.

Maar niet enkel haarverf, ook zonnefilters op basis van poeders, sprays die hormonen bevatten, inkten voor het zetten van tattoos. Terzijde moet ook worden vermeld dat tabak miljoenen slachtoffers maakt door kanker, meer dan welk ander middel ook. De combinatie is nog riskanter.

Plastics

Onderzoek door Harvard heeft aangetoond dat we doorsnee maandelijks via voeding en inademing een hoeveelheid plastics binnenkrijgen qua volume te vergelijken met een bankkaart. Dat is een stof waar het lichaam problemen mee heeft. Allergieën, problemen met de bloedsomloop en de immuniteit zijn daarvan het gevolg.

De Nederlandse organisatie Healthwatch die de veiligheid van voedsel observeert, waarschuwt bovendien voor minerale oliën in de voeding en dranken. Die komen erin te recht door oneerlijke handelaars die vetten recycleren, maar ook door de landbouw via lekken in leidingen van tractoren bij het oogsten.

En dan hebben we het nog niet gehad over ultrabewerkt voedsel dat lever- en hartziekten veroorzaakt, obesitas, diabetes en kanker.

Het is geen gemakkelijke tijd en veel mensen hebben er dan ook problemen mee dat hun leven bepaald wordt door giganten voor wie de veiligheid en gezondheid van ondergeschikt belang zijn.

Wat kun je ertegen doen?

  • Lees de etiketten zorgvuldig.
  • Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke producten.
  • Geef de voorkeur aan biologisch voedsel.
  • Vermijd ultrabewerkt voedsel.
  • Vermijd toxische stoffen zoals roken en alcohol.
  • Kies ook voor kleding voor natuurlijke stoffen en vezels.
  • Als je cosmetica gebruikt, beperk je tot natuurlijke ingrediënten.
  • Ga wandelen in de natuur om te detoxen.

Op die manier heb je de beste kansen om gezond te blijven in een artificiële wereld.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer