mei 8, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Borstkanker voorkomen: vermager en stop met roken

Wist je dat rokende vrouwen viermaal meer risico lopen om borstkanker te krijgen. Het versterkt alle andere factoren en oorzaken zoals stress, slapeloosheid, een zittend leven, te weinig beweging dus, ongezonde voeding, hormonale invloeden en pillen, omgevingsfactoren fijnstof, PCB’s, toxische stoffen, sommige medicijnen, erfelijke factoren, de nabijheid van verbrandingsovens, PFAS, alcohol, te weinig vezels, een ongezond microbioom, obesitas enz…

Dat het aantal gevallen van borstkanker bij vrouwen spectaculair toeneemt, heeft vooral te maken met de levensstijl.

Dat betekent dat één op zeven vrouwen ooit te maken krijgt met borstkanker. Een schrikbarend hoog getal. Een kleine vijftig jaar geleden was dat nog één op de vijftien vrouwen. Dat wil zeggen dat het risico en de incidentie van borstkanker bijna verdubbeld is op die korte tijd. Dat wijst erop dat de omgevingsfactoren zowel qua voeding en leefwijze een belangrijke rol spelen. Het is ook een aanduiding dat de levenswijze van veel vrouwen is veranderd: rookgedrag, industrieel bewerkt voedsel, te weinig vezels en vitamines, te weinig fruit en groenten.

Ook goedaardig

Daarnaast is er nog een groot aantal vrouwen dat goedaardige tumoren in het borstweefsel krijgt. Voor velen is het wachten als op de uitslag van de lottotrekking: krijg ik het of krijg ik het niet… Daar kan verandering in komen, want volgens recent wetenschappelijk onderzoek zou de kans op het krijgen van borstkanker voorspelbaar kunnen gemaakt worden.

Met behulp van DNA-technologie is namelijk bij borstkanker beter te voorspellen of tumoren zullen uitzaaien. De activiteit van zeventig genen voorspelt met ongeveer 90 procent zekerheid of een patiënt minstens vijf jaar ziektevrij blijft.

Als artsen deze techniek in de dagelijkse praktijk kunnen toepassen, kunnen ze de therapie beter afstemmen op de individuele patiënt. Het aantal aanvullende behandelingen met chemo- of hormoontherapie om de kans op uitzaaiingen te verminderen, zou met deze technologie kunnen worden teruggebracht met 30 tot 40 procent.

Dat stellen onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut en een Amerikaans bedrijf. Dat stond te lezen in het gezaghebbend blad Nature.

Levenswijze

Borstkankerpatiënten krijgen naast een chirurgische ingreep, eventueel aangevuld met bestraling, vaak nog chemo- of hormoontherapie. Die vermindert de kans op uitzaaiingen, maar heeft wel bijwerkingen. Zonder deze behandeling zou 70 tot 80 procent van de vrouwen ook geen uitzaaiingen hebben gehad. Maar omdat nu nog niet is vast te stellen wie het meeste risico loopt, krijgen bijna alle patiënten de aanvullende behandeling.

Dus blijft het van belang zijn levenswijze zodanig in te stellen dat het risico vanzelf beperkt wordt. Wie familieleden heeft die ook het slachtoffer zijn geworden van borstkanker moet beslist alert zijn en in elk geval roken vermijden, maar ook passief roken, want het is bijna even schadelijk. Gelukkig is de wet aangepast en verboden te roken in ruimten waar meerdere mensen samenkomen of aan het werk zijn. In de gehele campus van scholen is het trouwens compleet verboden te roken. Hetzelfde in restaurants en cafés of cafetaria’s. Nu nog een kleine inspanning van de wetgever om ook op terrassen het roken te verbieden. Want het is beslist niet gezellig als aan een tafeltje naast jou waar je gezellig zit te eten of te drinken, plots gerookt wordt.

Menopauze

De periode na de menopauze is eveneens een moeilijk moment op velerlei gebied. Het hormonaal leven verandert waardoor de kans op borstkanker eveneens verhoogt. Sommigen krijgen oestrogene hormonen voorgeschreven en voelen zich daar beter bij, maar ze weten niet of dit de kans op borstkanker al dan niet verhoogt.

Dus kun je beter op veilig spelen en tegen de ongemakken van de menopauze kiezen voor een natuurlijke behandeling.

Planten zoals hop hebben niet enkel een rustgevende werking, ze bevatten ook natuurlijke oestrogene hormonen wat een pluspunt is tegen de ongemakken, ook tegen vaginale problemen. 

Een tip: Menobell van Fytobell.

Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188 .

Of je kunt Menobell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer