jun 12, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk, maar het beïnvloedt ook de levensverwachting, want wie last heeft van een depressie, leeft gemiddeld zeven tot tien jaar minder lang.

Steeds meer mensen, ook jonge mensen krijgen te maken met depressie en sombere gevoelens. De tijdsgeest is daar mee verantwoordelijk voor. Maar de natuur kan helpen!

Jonge mensen

Verontrustend is wel dat steeds meer jonge mensen er last van ondervinden. Dat heeft deels te maken met de maatschappelijke omstandigheden, groepsdruk, schoolkeuze, vrienden of vriendinnen, maar vooral de ouders. Jaren geleden was het “bon ton” te beweren dat kinderen de vrijheid moesten krijgen om zichzelf op te voeden en zelf keuzes te maken. Wie hen daarin heeft gevolgd, zit nu met problemen, zowel ouders als kinderen.

De psychiatrie zit vol en voor opvang van jonge mensen is amper plaats. Het aantal zelfdodingen en verminkingen ook onder jongelui neemt toe en de frustraties komen aan het licht bij criminele activiteiten en uitbarstingen, zoals een aantal dagen geleden nog op een trein, waar tientallen jongeren elkaar te lijf gingen zelfs met messen. De treinbegeleider moest in een station aan de noodrem trekken en de trein tot stilstand brengen, waarna de gevechten voortgezet werden op het stationsplein.

Onzekerheid

Geen fenomeen, noch een evolutie om vrolijk van te worden, waar het is een logisch gevolg van de tijdsgeest, de verarming van de ethiek en het gebrek aan duiding en opvoeding. Er is geen ontzag meer en dus ook geen gezag. Het geloof in de toekomst ontbreekt, er is gebrek aan perspectief, er ontstaat onzekerheid, in de plaats van visie en hoop, is er enkel verwarring en angst.

Men heeft het geloof belachelijk gemaakt, door wetenschap een goddelijke status te geven, maar in de plaats is er enkel nog meer verwarring en vooral wanhoop en wantrouwen gekomen. Want steeds meer komen wanpraktijken en schijnbewijzen aan het licht, zelfs door wetenschappers die zich lieten omkopen om rapporten te vervalsen. Het is niet moeilijk te definiëren wie daar het slachtoffer van is.

Niet te verwonderen dat het aantal depressieve patiënten toeneemt. Er is geen houvast meer en dus val je om. Onderzoek in Nederland heeft aangetoond dat gemiddeld ongeveer een kwart van alle volwassenen vanaf achttien jaar, ooit te maken krijgt met depressie. 

Vrouwen nog meer

Vrouwen zijn kwetsbaarder dan mannen en dus ligt dat aantal bij hen nog hoger. De meest kwetsbare leeftijd is tussen achttien en vijfendertig jaar.

Als het goed wordt aangepakt, herstelt de helft na ongeveer een half jaar, maar deze patiënten blijven wel labiel en dus kwetsbaar.

Het ligt er ook aan hoe ze het zelf aanpakken, want een deel van de depressieve patiënten zoekt zijn hulp in roken en/of drugs. Dat is fataal, want door roken alleen al wordt het leven sterk bekort en de kans op genezing vermindert in hoge mate.

De evaluatie van een depressie verandert natuurlijk met de leeftijd, het geslacht en de omstandigheden. Zo is bekend dat in de Benelux jaarlijks ongeveer 50.000 vrouwen na de bevalling last krijgen van depressieve stemmingen, een postnatale depressie zoals dat heet. Daar is een hormonale component medeoorzaak van. De gevoelens zijn er niet minder vervelend door, precies op het moment dat een vrouw als jonge moeder bijzonder gelukkig zou moeten zijn.

Maar gelukkig zijn er oplossingen, ook geschonken door de natuur.

Bewegen in de natuur is de belangrijkste. Het vergt tijd, maar het helpt.

En in de plaats van verslavende middelen te nemen, kun je beter je toevlucht zoeken in een natuurlijke rustverschaffer: Hypericum oftewel sint-Janskruid.

Het lost de oorzaak van de problemen wel niet op, maar je krijgt rust en dat is al een fijn begin.

Een tip: Hyperibell van Fytobell.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kunt Hyperibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je gemoed zal snel opklaren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer