mei 21, 2024 | Alle tips, Toerisme | 0 Reacties

Kastelen- en abdijenweekend op 1 en 2 juni in het Brugse Ommeland

Cultuur in eigen land

Je staat er te weinig bij stil en dus ook te weinig versteld over de rijkdom van ons historisch en cultureel patrimonium. Het loont echt de moeite om het te ontdekken en te verkennen. Waarom niet ter gelegenheid van een verlengd weekend of een tussendoorvakantie? Want in 2024 zet het Brugse Ommeland haar rijke geschiedenis en erfgoed in de kijker tijdens een ‘Kastelen- en Abdijenjaar’.

Hoogtepunt van dit themajaar valt op 1 en 2 juni tijdens het Kastelen- en Abdijenweekend. Een ideaal moment om te kijken wat er achter kasteelpoorten of abdijmuren schuilt. Tientallen sites zetten hun deuren uitzonderlijk open en in de hele regio vinden bijzondere activiteiten plaats. Een topper tijdens dit unieke weekend is het gratis straattheaterfestival ‘Burcht & Spelen’ in en rond Kasteel Tillegem in Brugge.

Alle info over het Kastelen- en abdijenweekend en het programma van het Kastelen- en abdijenjaar vind je op: www.brugseommeland.be

“Het themajaar Kastelen- en Abdijen in het Brugse Ommeland werd eerder dit jaar afgetrapt met vier schitterende en uitverkochte concerten in het Kasteel Van Loppem, daarnaast vonden er wekelijks diverse activiteiten plaats rond lokaal erfgoed in het Brugse Ommeland. 1 en 2 juni moet je zeker met stip in de agenda noteren, want dan komt iedereen aan z’n trekken van yogaliefhebbers, tot gezinnen met kinderen, fans van klassieke muziek, picknickers en erfgoedliefhebbers. Het Kastelen- en abdijenweekend is een uitnodiging voor bezoekers om naar het Brugse Ommeland te komen, het rijke verleden van deze groene regio te leren kennen en haar bijzondere erfgoed te omarmen,” aldus Sabien Lahaye-Battheu voorzitter Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme.

Unieke erfgoedplekken bezoeken in de streek

Hoewel het Brugse Ommeland meer dan 100 kastelen en abdijen telt, zijn vele daarvan niet altijd toegankelijk, op 1 en 2 juni kan je heel wat van die bijzondere plaatsen toch ontdekken. Zo kan je bijvoorbeeld een historische wandeltocht maken rond Kasteel van Male, de magnifieke tuinen van het Kasteel van Oostkerke bezoeken of een rondleiding krijgen in Kasteel Tillegem.

Ook het schitterende Ten Berghe en het historische badhuisje in Wingene zetten hun deuren open. In Zwevezele en Gistel krijg je een rondleiding langs historische plekken en in de Abdij van Zevenkerken kan je dwalen door de kloostergangen. Je kan ook een kijkje nemen rond de kastelen Gruuthuyse en Loppem of het vernieuwde RAM in Oudenburg bezoeken. Een authentieke paardentram voert langs Kasteel Carpentier, S-wan organiseert gegidste fietstochten langs historische hoogtepunten doorheen het Brugse Ommeland, maar je kan ook trappen zonder gids door de kasteeldomeinen van Woesten en Lakebos in Oostkamp. Het aanbod raadplegen of activiteiten reserveren doe je op www.brugseommeland.be.

Gezellig straattheaterfestival Burcht & Spelen

Op zondagmiddag 2 juni organiseert Westtoer, samen met Events Outside the Box en Provincie West-Vlaanderen het gezellige straattheaterfestival ‘Burcht & Spelen’ rond Kasteel Tillegem. Bezoekers die vooraf inschrijven op brugseommeland.be kunnen de hele dag gratis op verkenning door het kasteel.

Er zijn ook tal van straattheater-acts die voor animatie zorgen, zoals Love Birds, Guapa Lancelot, Drago, Ygor&Igor, Cirq Moustique, de Schoverik, Krijtpaleis, etc. Verpozen met lokaal lekkers kan op het kasteelterras in het groen. Er zijn ook demonstraties van boogschieten, zwaardvechten en andere animatie voorzien. Het familie-event is gratis. Bezoekers die vooraf registreren via onderstaande link krijgen een wandelkaart en alle nodige informatie. Registratie: https://entrytickets.be/events-outside-the-box/burcht-spelen-straattheaterfestival.

Yoga, muziek, picknicken … 

Maar je kan historisch erfgoed ook helemaal anders beleven tijdens het Kastelen- en abdijenweekend. Meer dan tien sites zetten hun poorten of tuinen open voor yogaliefhebbers, zoals het Kasteel van Moerkerke in Damme. De Magdalenakerk, Domein Forreist en nog drie andere plekken in Brugge. Kasteel Gruuthuyse en Domein Woesten in Oostkamp. Zes verschillende plekken in Gistel en Kasteel d’Aertrycke in Torhout etc.

Voor wie de oren wil verwennen staan er muziek en cultuur op de agenda, onder meer rond Kasteel Ravenhof in Torhout met een aperitiefconcert en in Abdij Ten Putte in Gistel, met internationaal topensemble ‘La Chapelle Sauvage’. Liefhebbers van de betere picknick in een toplocatie kunnen op zondag 2 juni terecht in de schaduw van de prachtige Priorij van Bethanië in Zedelgem.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer