mei 11, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Als lust een last wordt: relatieproblemen door pijn bij het vrijen

Je zou het eigenlijk niet verwachten, maar het aantal echtparen dat kampt met seksuele problemen neemt toe en dat in een maatschappij waarbij het onderwerp meer bespreekbaar is dan ooit en de mogelijkheden om zijn seksualiteit te beoefeningen nooit zo toegankelijk waren. Dat komt door de onzekerheid, soms door hormonale factoren, of… de opvoeding, slechte ervaringen, verkeerde raad van vrienden of vriendinnen en het feit dat men zich gaat vergelijken met pornosterren die een allesbehalve correct voorbeeld zijn. Daardoor neemt de onzekerheid vooral onder vrouwen ook toe: “Ik ben niet zoals zij en dus heb ik moeite om mij uit te leven en ervaar ik zelfs pijn”.

Soms zijn er lichamelijke klachten, maar soms ook relatieproblemen of traumatische ervaringen uit het verleden die een hinderpaal vormen voor een normale aangename relatie, ook op seksueel vlak.

Schaamte

Ondanks onze libertijnse en evoluerende maatschappij blijven veel mensen, vooral vrouwen met dit vervelend probleem zitten, waar ze niet mee naar de arts durven: pijn bij het vrijen. De liefde is voor hen geen lust, maar een last. Het ontstaan van pijn bij geslachtsgemeenschap kan een lichamelijke oorzaak hebben: een vaginale infectie, geslachtsziekte, een verkleving of een blaasontsteking. Bovendien is het niet uitgesloten dat de pijn door psychische factoren in stand wordt gehouden, ook al is de oorzaak zuiver lichamelijk. Een consultatie bij een arts kan de oplossing brengen, maar voor velen is dat te veel: ze ervaren schaamte.

Als de oorzaak van psychische aard is, zijn de mogelijkheden zeer divers. Angsten en remmingen kunnen aanleiding geven tot verkramping van de spieren. Het is mogelijk dat iemand angstig is om controle over zichzelf en/ of de ander te verliezen. Het zal vaak niet lukken om zich over te geven aan opwinding of een orgasme.

Opvoeding

Voor iemand die een al te strenge opvoeding heeft gehad waarin geleerd is dat alles wat met seks te maken heeft vies is, kan het soms zeer moeilijk zijn om seksueel opgewonden te raken. Door nare ervaringen zoals seksueel misbruik of incest kunnen angsten en remmingen ontstaan, die het onmogelijk maken om plezier te hebben in gemeenschap. Relatieproblemen zijn ook vaak de boosdoener waardoor het seksueel samenzijn minder prettig kan zijn.

Bij dergelijke problemen wordt de huisarts – als het lukt – meestal als eerste geraadpleegd. Hij kan ook bepalen in hoeverre het probleem lichamelijk is. Zijn psychische problemen de oorzaak van de seksuele problemen dan kan men op eigen initiatief of op advies van de huisarts naar de instellingen gaan die gespecialiseerd zijn in hulpverlening bij seksualiteitsproblemen of een psychotherapeut.

Je kunt ook gespecialiseerde lectuur raadplegen, maar dan moet je wel zeker zijn dat het om echte wetenschappelijke info gaat en niet zomaar om sensatie gaat. Wil dit soort zelfhulp kans van slagen hebben, dan is een goede communicatie met de partner van groot belang.

Het is in elk geval erg belangrijk dat dit onderwerp onder partners vrij besproken wordt, anders kan dit aanleiding geven dot frustraties die naarmate de tijd en de leeftijd vorderen brutale vormen kan aannemen en dat is allesbehalve wenselijk in een gezin en zeker niet gewenst in een normale relatie.

Die mensen gaan een ongelukkige “oude dag” tegemoet. Spreek erover en zoek samen naar oplossingen voor het te laat is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde