mei 23, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ja, je kunt dementie vermijden. Hoe blijft je brein jong?

Over oud zijn en ouder worden bestaan serieuze misverstanden. Door de “nieuwe maatschappij” en een aantal jongeren, worden de ouderen als onproductief en seniel beschouwd. Het hindert trouwens ook leiders die merken dat een “grijze” maatschappij, zoals ze dat omfloerst noemen, onbetaalbaar wordt. En dus zijn er onbegrijpelijke voorstellen om die ouderen het wettelijke recht te verlenen “eruit te stappen”. Ze verbloemen dat met een mooi woord “hun leven is voltooid”.

De jaren blijven komen. Gelukkig maar. Het is wel van belang jong van geest te blijven, ondanks de jaren die komen.

Ze hebben weinig uit het verleden geleerd: een maatschappij waardoor het leven niet gerespecteerd wordt, oud of jong, draagt daar vroeg of laat de gevolgen van. Denk aan Egypte, Rome, nazi-Duitsland en andere oude “culturen”.

Het oude Griekenland had een andere aanpak: daar werd een hoge leeftijd gewaardeerd met wijsheid, ervaring en kennis. Die mochten zetelen in de raad die in de poort werd gehouden en publiek was.

Het mooiste cadeau

Natuurlijk zijn er mensen die problemen hebben, maar die zijn niet het privilege van ouderen. Ook jongeren kunnen het denken verliezen en waanzinnig tekeergaan. Het is een kwestie van cultuur, opvoeding en respect.

En het leven is het mooiste cadeau dat ons te beurt is gevallen. Dat moet gekoesterd en verzorgd worden, niet verwaarloosd, of “teruggegeven”. Dat kan op meerdere manieren gebeuren, door de wetten van het leven en de gezondheid te respecteren en te volgen.

Wie van een hoge toren naar beneden springt, weet dat er geen zachte landing volgt. Dat is ook zo met alles wat kan bijdragen tot een goede gezondheid en een perfect denkvermogen tot op hoge leeftijd. Daarvoor kunnen we lessen trekken uit het verleden, en ook de referenties die onze ouders en opvoeders hebben gegeven en ook door wat de wetenschap ontdekt. Kennis en denken zijn met elkaar verbonden en we mogen gelukkig zijn als we daar tot op hoge leeftijd de vruchten van plukken. Daar kunnen we zelf veel, zoniet bijna alles aan doen. Hoe?

Minder goed denken?

Het is een algemeen denkbeeld dat alle ouderen cognitieve problemen hebben, zeg maar problemen hebben met het denken.

Wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten toonde aan dat slechts 20 percent van de 60-plussers een meetbare vermindering van de geheugenfunctie heeft.

Rust roest, zegt het spreekwoord, ook met betrekking tot het leven gaat dat op. Wie zijn geest niet jong houdt of niet over al zijn geestelijke vermogens kan beschikken, zal ook van het toenemen van de jaren niet kunnen genieten.

Vaak wordt over ouderen gesproken alsof ze dement zijn, maar dat zou niet het geval zijn, mochten ze hun belangstelling voor nieuwe dingen behouden en steeds nieuwsgierig blijven naar interessante onbekende dingen. Colleges aan universiteiten speciaal opgericht voor de ouderen en gepensioneerden zijn daarom buitengewoon interessant, niet omdat ze kennis bijbrengen, maar omdat ze de geest openhouden, soepel houden en langer laten leven.

Kijk naar acteurs, ze presteren het om zelfs op zeer hoge leeftijd nog hele theaterstukken van buiten te leren, ze kunnen zonder moeite Shakespeare citeren en urenlang vertellen over hun levenservaringen. Ze hebben er geen moeite mee om nieuwe theaterproducties in te studeren… hun geest heeft nooit iets anders gedaan, is soepel gebleven, is getraind om er tot de laatste ademtocht mee door te gaan.

Onderzoek door de beroemde universiteit van Harvard heeft aangetoond dat wie bezig blijft, leest, studeert, een nieuwe taal aanleert en de geest laat werken 48 percent minder kans heeft dement te worden of het slachtoffer te worden van Alzheimer.

De geest trainen is daarom van belang, naast andere maatregelen:

  • De geest actief laten blijven door interesse voor nieuwe dingen, te lezen, te studeren.
  • Dagelijks bewegen.
  • Niet roken.
  • Geen alcohol gebruiken.
  • Voldoende slaap en ontspanning.
  • Gezond voedsel met antioxidanten en vitamines.
  • Rust en vrede in het gezin of de omgeving en de familie.

Ziedaar een recept om te bewijzen dat ouderen niet dement hoeven te zijn.

En een beetje hulp van de natuur kan nooit kwaad.

Een tip om het denken op een natuurlijke manier te bevorderen: Ginkgosan van Fytobell. Een natuurlijk middel op basis van Ginkgo Biloba dat bekend staat voor een betere doorbloeding van de fijne haarvaten in de hersenen.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Of je kunt Ginkgosan van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je krijgt weer een geheugen als een olifant

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer