mei 9, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wanneer zijn tattoos en piercings levensgevaarlijk?

Bijna veertig percent van de Amerikanen heeft een tattoo laten zetten. Voor sommigen is dat een identificatiemiddel (geboortedatum) of een of andere graad in het leger of een vereniging, voor anderen is dat een methode om zich te manifesteren en te onderscheiden van de anderen. Vooral de keuze van de tekening of spreuk zegt daarover veel. Af en toe martiaal, soms erotisch, voor anderen dan weer geschiedkundig, of een huldeblijk. Maar daarbij rijst natuurlijk de vraag of deze personen wel kennis hebben van de gevaren. Voor sommigen is een tattoo een manifestatie of bekentenis, er toe behoren, maar weten ze wel dat dit ook ziekte en dood tot gevolg kan hebben.

Zowel tattoos als piercings kunnen heel gevaarlijk zijn. Niet enkel vanwege besmettingen, ook vanwege ontstekingen.

Daarbij spelen de hygiëne een cruciale rol, maar ook de gebruikte materialen, want sommige inktsoorten zijn kankerverwekkend. Niet dat je van de ene op de andere dag je risico vergroot, maar de huid is geen plastic zak en alles wat je er al dan niet permanent op aanbrengt heeft gevolgen voor de rest van het lichaam en de gezondheid, ook voor het immuunsysteem, de lever en de weerstand.

Het gevaar van piercings

Hetzelfde met piercings. Veel mensen beseffen niet dat ze allergisch kunnen reageren op bepaalde soorten metaal, legeringen of toegepaste materialen. Bovendien kunnen piercings je gezondheid ruïneren. Denk bijvoorbeeld aan piercings in de tong. Als het metaal voortdurend tegen de tanden wrijft, kunnen die daardoor eerst de glazuurlaag beschadigen wat aanleiding geeft tot de vernietiging van de tand. Dat heeft uiteraard invloed op de spijsvertering, het kauwgedrag en dus de gehele gezondheid. Bovendien kunnen piercings zeer ernstige en ongeneeslijke ziekten overbrengen, denk aan HIV oftewel aids, als bepaalde virussen in de bloedsomloop terecht komen.

Piercings zijn in. De jeugd is er dol op en zelfs volwassenen willen er zich jong mee voelen. Niet enkel de wijze waarop de piercing plaats vindt en de hygiënische condities zijn vaak gevaarlijk, ook het piercen op zich brengt al risico mee. Eén op de drie personen met een piercing krijgt bloedingen, ontstekingen of een huidziekte. Dat zegt de arts I. Keogh in de Irish Medical Journal. Ruim 90 procent van de Britse huisartsen heeft aangegeven dergelijke problemen in hun praktijk te hebben gezien.

De problemen zijn het grootst bij een piercing in de mond. Daarbij wordt het zachte weefsel van lip, tong of huig doorboord. Dat weefsel is rijk aan bloedvaten en daardoor extra kwetsbaar. Tong piercings zijn het populairst, maar ook het gevaarlijkst. De dokter schrijft in het Ierse artsenblad dat het goed zou zijn als medisch personeel leert hoe mond piercings kunnen worden verwijderd. Dat blijkt op eerstehulpafdelingen vaak noodzakelijk. Hij roept zelfs het ministerie van Volksgezondheid op met voorschriften te komen waarin de uitvoering van piercings en de opleiding van de zogenaamde „body artist” worden geregeld. Zolang dat niet het geval is, helpt enkel voorzichtigheid of gewoon zonder piercing door het leven te gaan.

Dat is misschien nog het veiligst en dus ook het verstandigst. Het lichaam is ooit perfect afgeleverd bij de geboorte en alles wat er wordt aan gewijzigd brengt risico’s mee.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer