mei 15, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Schuimende urine kan hart- en vaatziekten voorspellen

Onderzoek naar de aanwezigheid van eiwit in urine kan hart- en vaatziekten in een vroeg stadium helpen opsporen. Dergelijk onderzoek is goedkoop en kan eenvoudig worden verricht door de huisarts. Eiwit in de urine kan duiden op een beschadiging aan de bloedvaten, maar kan daarom ook wijzen op een nierziekte, zelfs nierfalen.

Eiwit in de urine, dat gemakkelijk op te sporen is, kan belangrijke aanwijzingen geven in verband met het risico op nierziekten en hart- en vaatziekten.

Je merkt het vaak bij het plassen. Als in het toilet bij het staand plassen het aanwezige water begint te schuimen zoals bij detergent, kun je maar beter een bloed- en urinecontrole laten uitvoeren bij de arts. Het kan namelijk wijzen op albumine of eiwitten in de urine die niet voldoende zijn weg gefilterd.

Op die wijze kunnen ook andere kwalen aan het licht komen zoals hart en vaatziekten.

Dat concludeerde de universiteit van Groningen na een grootschalig onderzoek waarbij de urinemonsters van 40.000 Groningers tussen de 30 en 75 jaar werden bekeken. Het bevolkingsonderzoek begon twintig jaar geleden.

Bloeddruk en roken

Het was al bekend dat hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Door het onderzoek is nu komen vast te staan dat ook aanwezigheid van eiwit in de urine een belangrijke indicator is.

„Waarschijnlijk is het zelfs een voorstadium van hart- en vaatziekten”, zegt de controlerende arts. Volgens de onderzoeker is ook gebleken dat eiwitverlies vooral voorkomt bij mensen die al op een andere manier een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk, roken of overgewicht.

Aderverkalking

Het blijkt dat de kans op slagaderverkalking hoger is naarmate er meer eiwit via de urine verloren gaat. „De nieuwe test is niet voor iedereen nodig. Maar voor de oudere mensen die roken, overgewicht hebben en bij wie hart- en vaatziekten in de familie voorkomen, zou de urinetest het risico voortijdig kunnen vaststellen.

Volgens de wetenschapper is het urineonderzoek nu een nieuwe mogelijkheid, omdat behandeling na een vroege diagnose zeer effectief kan zijn. De huisarts die het onderzoek verricht en die het eiwit in de urine aantreft, kan meteen ingrijpen en de juiste behandeling toepassen of laten uitvoeren.

Het is om het met een boutade te zeggen: nooit te laat om te vroeg te zijn.

Maar het is ook verstandig voldoende te bewegen, flink water te drinken, niet te roken en alcohol te vermijden.

En je kunt de nieren altijd een zetje geven bij voorkeur op een natuurlijke manier.

Een tip: Orthoren van Fytobell.

Je vindt Orthoren van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-946.

Of je kunt Orthoren van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of www.fytobell.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer