mei 28, 2024 | Actueel, Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Tienduizenden slachtoffers door besmet bloed

“Je hebt de allerbeste behandeling gekregen die mogelijk is”. Meer dan tien jaar lang logen dokters en politici over wat nu een gigantisch schandaal dreigt te worden in Engeland, mogelijks met de val van de regering tot gevolg. Meer dan 30.000 slachtoffers kregen gedurende jaren besmet bloed toegediend: zowel als behandeling, als na ongevallen of bij operaties. Hun leven is geruïneerd. Hepatitis, aids, onomkeerbare letsels, kanker, voor velen een toekomstig uitzichtloos bestaan.

Donorbloed moet levens redden volgens bepaalde geneeskundige overtuigingen, maar de schandalen met besmet bloed in Parijs en nu in Engeland, waarbij het leven van meer dan 30.000 slachtoffers geruïneerd werd, is een duidelijk bewijs van de risico’s.

Een aantal slachtoffers heeft zich verenigd: ”We hebben geen nood aan verontschuldigen van de regering en de verantwoordelijken, daar zijn we niets mee en worden we ook niet beter van.”. Ze wisten al langer dat er problemen waren en er zeer ernstige gevolgen konden komen. En dan een goedkoop excuus, neen voor ons hoeft het niet. We kunnen hen niet vertrouwen, dat is niet ernstig en bijgevolg hun excuses ook niet.”

Verpletterende verantwoordelijkheid

De waarheid komt vroeg of laat toch aan het licht en onverdroten onderzoek door sir Brian Longstaff heeft daar toe bijgedragen. Zijn conclusie is: zowel hospitalen, dokters, politici, de nationale gezondheidsdienst dragen allemaal een loodzware verantwoordelijkheid. Dat krijg je als je risico’s neemt en lichtzinnig wetten stemt onder druk van lobbygroepen zoals homo’s toch toe te laten bloed te doneren, terwijl men heel goed weet dat daar hogere risico’s aan verbonden zijn. Promiscue gedrag wordt tegenwoordig op alle manieren verdoezeld of goedgepraat, maar de natuur heeft een wet die niet door politici, noch door lobbygroepen gemaakt is, maar wel rechtlijnig, correct, maar ook onverbiddelijk.

Ook kinderen

En het zijn niet enkel volwassenen die er het slachtoffer van worden, ook kleine kinderen. In Engeland werd het voorbeeld gegeven van M Lincoln die besmet werd door donorbloed in het Great OrmondStreet Hospital in London toen hij drie jaar was.

Pas toen hij tien werd en hij al langer aan onverklaarbare levensbedreigende problemen leed zoals leukemie, werd hem de waarheid verteld. Hij kreeg besmet bloed.

Ook in Parijs

Datzelfde gebeurde een goede tien jaar geleden in Parijs, waar meer dan duizend slachtoffers besmet bloed kregen en dus ook besmet werden met het HIV-virus. Ze kregen allemaal aids. Anderen kregen hepatitis. Een slachtoffer uit Shinfiel Berkshire kreeg ze allebei: zowel hepatitis als aids. Hij kan het niet begrijpen en niet verkroppen dat de opeenvolgende regeringen die er weet van hadden niets hebben ondernomen, noch om de slachtoffers in te lichten, noch om het besmette donorbloed te isoleren, noch om gevaarlijke groepen het doneren van bloed te ontzeggen.

In Engeland heeft men nu al weet van meer dan 30.000 slachtoffers. Die moeten er allemaal op gewezen worden dat ze voor de rest van hun leven voorzichtig moeten zijn in hun contact met andere mensen en vooral vermijden dat hun lichaamsvochten door niet besmette personen worden opgenomen. Dat betreft niet enkel bloedtransfusies, ook traanvocht, seksueel contact, en contaminatie door middel van piercings en tattoos: dus ook oorringetjes voor meisjes en vrouwen.

“Het is geen leven meer” zei een van de slachtoffers “ons toekomstperspectief is bezwaard”.

Bloedtransfusies: zijn ze wel zo veilig?

Een van de belangrijkste organen in het lichaam is bloed. Het is niet enkel een transportmiddel van zuurstof waardoor alle cellen in leven blijven en kunnen functioneren, het vervoert ook voedingsstoffen, hormonen, immuunstoffen, antilichamen, het brengt ook afvalstoffen uit de stofwisseling naar de lichaamsfilters en de opwerkingslabo’s zoals lever en nieren.

Bloed bindt ook de strijd aan tegen indringers, zorgt ervoor dat we alert zijn bij gevaar, dat we op stress reageren door het verhogen van de pompdruk van het hart, door adrenaline, dat we reageren op seksuele prikkels, verandert lichaamscondities door testosteron, door progesteron en oestrogenen, maakt het lichaam klaar voor zwangerschap.

Het is gemakkelijker te zeggen dat bloed een veilig product is dan te bewijzen dat het ook veilig is. Als de kwaliteit afhangt van politieke spelletjes, zwakheden en druk van lobbygroepen, kunnen we ons over heel het medisch systeem grote vragen stellen. Daarom: best niet te lichtzinnig omspringen met donorbloed en vooral uitkijken naar mogelijk veiliger en betere middelen.

Je leven en je gezondheid zijn het belangrijkste wat er is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer