jun 20, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen. Wel kun je depressief worden door veel oorzaken, zelfs minder belangrijke zoals het weer, de winterse of herfstachtige omstandigheden in volle zomer, het ontbreken van licht, of de internationale toestand, het feit dat je kinderen de examens niet zullen halen en ook de financiële toestand van de wereld en ons land en de politieke onzekerheid. Maar er is nog één belangrijke oorzaak waar je depressief zou van worden: het Deense farmaceutische bedrijf wil de levering van antidepressiva aan ons land stopzetten, omdat er niet genoeg aan te verdienen valt, of liever, het kost te veel geld om het naar ons land te sturen en ter beschikking te stellen. Met andere woorden: “als we er niet genoeg aan verdienen, mag je creperen”.

Depressief, of ontmoedigd? Sombere gedachten en niet meer in de stemming? De natuur kan je best op andere gedachten brengen en de zon in je gemoed weer laten schijnen.

Ongelooflijk

Een tegenstrijdigheid binnen de doelstelling zelf. Om depressief van te worden, kun je concluderen.

En toch is het zo, want psychiaters en profs die bezig zijn met de geestelijke gezondheid van de bevolking spreken over een hallucinante beslissing, want meer dan 300.000 landgenoten hebben die middelen nodig. Waarvoor worden die geproduceerd? Niet om de bevolking van dienst te zijn in functie van de gezondheid, maar om er geld aan te verdienen.

Net hetzelfde als zou je iemand op de weg zien struikelen en door een probleem kan die persoon niet meer opstaan, maar je weigert hulp omdat het onduidelijk is of je er zelf beter of rijker van wordt. Even hallucinant. Maar je voelt het al komen… De patiënten zitten in de kou, de overheid zal wellicht moeten ingrijpen en het resultaat kan worden: duurder maken en dan zal de farma wel toegeven. Vaak altijd hetzelfde liedje: geld. Het is evenwel jammer dat de gezondheid van iemand altijd als onderpand van het verdienmodel wordt gebruikt. Intussen lijken ze onder druk van de minister hun weigering om te leveren toch te herzien.

Hoe merk je het?

De vraag is dan natuurlijk, wat kun ertegen doen? En vooral hoe word je depressief en wat zijn de mogelijkheden om het zover niet te laten komen en desgevallend er wel aan te verhelpen.

Depressie is wel duidelijk te onderscheiden van een burn-out. Dit laatste ligt gewoonlijk aan de werkgever, aan het werk zelf en vindt een oorzaak in gebrek aan feedback en waardering. De werknemer voelt zich ondergewaardeerd, weet niet hoe de werkgever over zijn prestaties denkt, of wordt gewoon geminacht en dus neemt de tegenzin om naar het werk te gaan geleidelijk toe.

Een depressie ligt vaak ook aan feiten, mensen en gebeurtenissen, soms aan de leeftijd, soms aan grotere of kleinere problemen. Het heeft altijd te maken met de hersenen, serotonine, aan angsten, aan het verleden, de opvoeding, een trauma’s die al langere tijd geleden kunnen zijn.

In een aantal gevallen spelen ook hormonen een rol zoals bij zwangerschapsblues, een probleem dat meestal na een aantal weken verdwijnt als de jonge moeder haar “draai” gevonden heeft en de hormonen weer keurig gerangschikt zijn.

Stemmingswisselingen komen ook voor en manisch-depressieve gevoelens. Maar doorgaans zijn de problemen niet van die aard om ongerust te zijn, want het aantal zelfdodingen door depressie zijn zeer gering in aantal. Bovendien zijn de pogingen meestal een roep om hulp, in die zin dat de depressieve patiënt weet dat als hij zichzelf toetakelt om op tijd “gevonden” te worden, zijn of haar signaal ernstiger zal genomen worden.

Hoe merk je het?

  • Slecht slapen.
  • Angstige gevoelens en verminderde eigenwaarde.
  • Totaal gebrek aan belangstelling voor werk en de omgeving.
  • Wisselende stemming.
  • Vermoeidheid en energieverlies.
  • Concentratieproblemen.
  • Felle achteruitgang van het libido.
  • Vluchten in  drugs of alcohol.

Wat kun je doen?

De oorzaak van de depressie moet worden opgezocht en bepaald. Een bevalling is geen reden tot ongerustheid, vandaar dat geduld nodig is opdat de hormonen zich weer zouden herschikken.

In zeer ernstige gevallen kan de arts middelen voorschrijven, tenminste als de farmareus er geen stokje voorsteekt vanwege niet winstgevend genoeg. … Om depressief van te worden.

Maar uit onderzoek blijkt dat beweging in de natuur even goed werkt als antidepressiva.

De natuur is onze natuurlijke habitat en het luisteren naar het geruis van de bomen, het gezang van vogels en het vertoeven en bewegen in de natuur is blijkbaar even gunstig, zoniet gunstiger dan sterke middelen.

De natuur heeft het altijd goed met ons voor en dus kun je ook vertrouwens op die natuur.

Hypericum oftewel Sint-Janskruid heeft de zon en de zomer, het licht en het heilzaam effect in zich gesloten, om het aan de depressieve patiënt cadeau te doen. Een genezend geschenk van de natuur, zeg maar.

Een tip: Hyperibell van Fytobell op basis van Sint-Janskruid.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kunt Hyperibell van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of www.fytobell.be.

Je wordt er weer vrolijk van!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer