mrt 8, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Aardbeien niet onder stromend water wassen

Ken je iets lekkerder dan aardbeien? Wij niet. Ze zijn een heerlijke zoete vrucht en je kan ze op allerlei manieren consumeren, zeg maar genieten. Je kan ze als ontbijt gebruiken, in sausen binden, er ijs van maken, op gebak toepassen. Kortom, het is het seizoen van de aardbeien en daar moet je van profiteren. Gelukkig zijn de mensen die ze thuis in de tuin hebben staan. Ze hoeven slechts naar buiten te stappen, een kommetje mee te nemen en ze hebben kilo’s van de heerlijkste vruchten tot hun beschikking. Niet iedereen is zo gelukkig over een tuin te beschikken en verse aardbeien te kunnen plukken en dus worden ze bij de groenteboer of in de supermarkt gekocht.

Uiteraard bewaar je die in de koelkast, om ze er dan uit te halen als je ze wil consumeren. Eerst reinigen natuurlijk, zodat aarde, vuil en eventuele resten van sproeimiddelen (tenzij je biologische hebt, wat zeker te verkiezen is) kunnen worden verwijderd. Niet onder stromend water, want daardoor wordt de vrucht gekneusd, verliest sap en ook zijn heerlijke aroma’s. Je kan de vrucht beter in een kommetje water leggen, ze een vijftal minuten laten rusten in het water, dan lichtjes met de vingers bewegen en ze tenslotte uitnemen. Ook nooit opeten recht uit de koelkast. Je moet de vrucht eerst een klein half uurtje laten “chambreren” of aan kamertemperatuur laten gewennen. Want de zoete aroma’s komen maar vrij als de vrucht minstens 18 graden heeft. Als ze koeler is, of zelfs koud, mis je de helft van de smaak.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer