mrt 15, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Bewaar olijfolie niet in de koelkast

De koelkast is een prachtige uitvinding, vooral als je een hete nazomer had zoals nu en dan vooral om een fris pintje of een heerlijk glas koel water te genieten. De koelkast dient inderdaad om iets koel te houden omdat we het lekkerder vinden als het koel is – want wie lust er nu een lauw pintje – maar ook om voedsel langer te bewaren. Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van voedsel voelen zich meer in hun sas bij iets hogere temperaturen. Bij te hoge temperaturen zoals bakken, koken en braden, gaan ze dan weer kapot. Maar voedsel koel bewaren, heeft zeker voordelen in verband met de houdbaarheid. Dat merk je natuurlijk snel aan bederfbare eetwaren: vlees, vis, zuivel, maar ook sommige groeten en fruitsoorten.
Andere producten houden dan weer niet van de koelkast, omdat ze hun eigenschappen verliezen.
Dat is bijvoorbeeld het geval met aardappelen, uien, tomaten enz… die mag je liever niet in de koelkast bewaren, maar wel op een donkere frisse plaats: de kelder bijvoorbeeld als je die hebt.
Veel mensen beschouwen de koelkast niet zozeer als een koele kast om voedsel langer te bewaren, maar ook als een soort voorraadkast waar je alles in kwijt kan. Dat is niet zo!

Olijfolie hoef je absoluut niet in de koelkast te bewaren. Dat is nergens goed voor en bewaart de olie ook niet langer!

Zo hebben velen de neiging om daar ook olie zoals olijfolie in op te bergen. Dat is niet nodig en zelfs niet wenselijk. Olijfolie bewaar je best op een donkere en frisse plaats, liefst rond of net onder de 20 graden, maar niet in de koelkast van 5 graden. De olie wordt dan dikker en begint te vlokken. Dan krijg je het lastig om daarmee bereidingen te maken. Wel buiten het licht houden, bijvoorbeeld in een donkere fles, of blik.

Olijfolie bewaart buiten de koelkast ook gemakkelijk anderhalf jaar. Niemand heeft zo lang dezelfde olie in huis en als dat zo is, moet je er beslist meer van gebruiken, want olijfolie is gezond vooral preventief voor hart- en vaatziekten. Olijfolie kan je gebruiken voor slaatjes, om zelf mayonaise te maken, als broodsmeersel zelfs, in de rauwkost als vinaigrette, om te bakken enz… Olijfolie is gezond, maar… zet ze niet in de koelkast!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer