mrt 15, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Bewaar olijfolie niet in de koelkast

De koelkast is een prachtige uitvinding, vooral als je een hete nazomer had zoals nu en dan vooral om een fris pintje of een heerlijk glas koel water te genieten. De koelkast dient inderdaad om iets koel te houden omdat we het lekkerder vinden als het koel is – want wie lust er nu een lauw pintje – maar ook om voedsel langer te bewaren. Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van voedsel voelen zich meer in hun sas bij iets hogere temperaturen. Bij te hoge temperaturen zoals bakken, koken en braden, gaan ze dan weer kapot. Maar voedsel koel bewaren, heeft zeker voordelen in verband met de houdbaarheid. Dat merk je natuurlijk snel aan bederfbare eetwaren: vlees, vis, zuivel, maar ook sommige groeten en fruitsoorten.
Andere producten houden dan weer niet van de koelkast, omdat ze hun eigenschappen verliezen.
Dat is bijvoorbeeld het geval met aardappelen, uien, tomaten enz… die mag je liever niet in de koelkast bewaren, maar wel op een donkere frisse plaats: de kelder bijvoorbeeld als je die hebt.
Veel mensen beschouwen de koelkast niet zozeer als een koele kast om voedsel langer te bewaren, maar ook als een soort voorraadkast waar je alles in kwijt kan. Dat is niet zo!

Olijfolie hoef je absoluut niet in de koelkast te bewaren. Dat is nergens goed voor en bewaart de olie ook niet langer!

Zo hebben velen de neiging om daar ook olie zoals olijfolie in op te bergen. Dat is niet nodig en zelfs niet wenselijk. Olijfolie bewaar je best op een donkere en frisse plaats, liefst rond of net onder de 20 graden, maar niet in de koelkast van 5 graden. De olie wordt dan dikker en begint te vlokken. Dan krijg je het lastig om daarmee bereidingen te maken. Wel buiten het licht houden, bijvoorbeeld in een donkere fles, of blik.

Olijfolie bewaart buiten de koelkast ook gemakkelijk anderhalf jaar. Niemand heeft zo lang dezelfde olie in huis en als dat zo is, moet je er beslist meer van gebruiken, want olijfolie is gezond vooral preventief voor hart- en vaatziekten. Olijfolie kan je gebruiken voor slaatjes, om zelf mayonaise te maken, als broodsmeersel zelfs, in de rauwkost als vinaigrette, om te bakken enz… Olijfolie is gezond, maar… zet ze niet in de koelkast!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer