mrt 15, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Bewaar olijfolie niet in de koelkast

De koelkast is een prachtige uitvinding, vooral als je een hete nazomer had zoals nu en dan vooral om een fris pintje of een heerlijk glas koel water te genieten. De koelkast dient inderdaad om iets koel te houden omdat we het lekkerder vinden als het koel is – want wie lust er nu een lauw pintje – maar ook om voedsel langer te bewaren. Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van voedsel voelen zich meer in hun sas bij iets hogere temperaturen. Bij te hoge temperaturen zoals bakken, koken en braden, gaan ze dan weer kapot. Maar voedsel koel bewaren, heeft zeker voordelen in verband met de houdbaarheid. Dat merk je natuurlijk snel aan bederfbare eetwaren: vlees, vis, zuivel, maar ook sommige groeten en fruitsoorten.
Andere producten houden dan weer niet van de koelkast, omdat ze hun eigenschappen verliezen.
Dat is bijvoorbeeld het geval met aardappelen, uien, tomaten enz… die mag je liever niet in de koelkast bewaren, maar wel op een donkere frisse plaats: de kelder bijvoorbeeld als je die hebt.
Veel mensen beschouwen de koelkast niet zozeer als een koele kast om voedsel langer te bewaren, maar ook als een soort voorraadkast waar je alles in kwijt kan. Dat is niet zo!

Olijfolie hoef je absoluut niet in de koelkast te bewaren. Dat is nergens goed voor en bewaart de olie ook niet langer!

Zo hebben velen de neiging om daar ook olie zoals olijfolie in op te bergen. Dat is niet nodig en zelfs niet wenselijk. Olijfolie bewaar je best op een donkere en frisse plaats, liefst rond of net onder de 20 graden, maar niet in de koelkast van 5 graden. De olie wordt dan dikker en begint te vlokken. Dan krijg je het lastig om daarmee bereidingen te maken. Wel buiten het licht houden, bijvoorbeeld in een donkere fles, of blik.

Olijfolie bewaart buiten de koelkast ook gemakkelijk anderhalf jaar. Niemand heeft zo lang dezelfde olie in huis en als dat zo is, moet je er beslist meer van gebruiken, want olijfolie is gezond vooral preventief voor hart- en vaatziekten. Olijfolie kan je gebruiken voor slaatjes, om zelf mayonaise te maken, als broodsmeersel zelfs, in de rauwkost als vinaigrette, om te bakken enz… Olijfolie is gezond, maar… zet ze niet in de koelkast!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer