mrt 15, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Bewaar olijfolie niet in de koelkast

De koelkast is een prachtige uitvinding, vooral als je een hete nazomer had zoals nu en dan vooral om een fris pintje of een heerlijk glas koel water te genieten. De koelkast dient inderdaad om iets koel te houden omdat we het lekkerder vinden als het koel is – want wie lust er nu een lauw pintje – maar ook om voedsel langer te bewaren. Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van voedsel voelen zich meer in hun sas bij iets hogere temperaturen. Bij te hoge temperaturen zoals bakken, koken en braden, gaan ze dan weer kapot. Maar voedsel koel bewaren, heeft zeker voordelen in verband met de houdbaarheid. Dat merk je natuurlijk snel aan bederfbare eetwaren: vlees, vis, zuivel, maar ook sommige groeten en fruitsoorten.
Andere producten houden dan weer niet van de koelkast, omdat ze hun eigenschappen verliezen.
Dat is bijvoorbeeld het geval met aardappelen, uien, tomaten enz… die mag je liever niet in de koelkast bewaren, maar wel op een donkere frisse plaats: de kelder bijvoorbeeld als je die hebt.
Veel mensen beschouwen de koelkast niet zozeer als een koele kast om voedsel langer te bewaren, maar ook als een soort voorraadkast waar je alles in kwijt kan. Dat is niet zo!

Olijfolie hoef je absoluut niet in de koelkast te bewaren. Dat is nergens goed voor en bewaart de olie ook niet langer!

Zo hebben velen de neiging om daar ook olie zoals olijfolie in op te bergen. Dat is niet nodig en zelfs niet wenselijk. Olijfolie bewaar je best op een donkere en frisse plaats, liefst rond of net onder de 20 graden, maar niet in de koelkast van 5 graden. De olie wordt dan dikker en begint te vlokken. Dan krijg je het lastig om daarmee bereidingen te maken. Wel buiten het licht houden, bijvoorbeeld in een donkere fles, of blik.

Olijfolie bewaart buiten de koelkast ook gemakkelijk anderhalf jaar. Niemand heeft zo lang dezelfde olie in huis en als dat zo is, moet je er beslist meer van gebruiken, want olijfolie is gezond vooral preventief voor hart- en vaatziekten. Olijfolie kan je gebruiken voor slaatjes, om zelf mayonaise te maken, als broodsmeersel zelfs, in de rauwkost als vinaigrette, om te bakken enz… Olijfolie is gezond, maar… zet ze niet in de koelkast!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer