Dadels zijn lekker en gezond. Ze worden in sommige reformproducten als suiker vervangend zoetmiddel gebruikt. Dadels smaken zoet, uiteraard omdat ze veel suikers bevatten. Ze zijn dus erg voedzaam. Het vruchtvlees bevat 70% koolhydraten. Dadels worden gerekend bij de vier vruchten tegen infecties van de luchtwegen: dadel, vijg, droge druif en de bosbes.
Dadelbomen zijn onmisbaar in oasen: ze produceren ook het voornaamste voedsel voor woestijnbewoners.
Dadels zijn lever herstellend, ontgiftend en water afdrijvend. Dadels voorkomen vroegtijdige veroudering, dankzij hun gehalte aan magnesium, waarvan de absorptie in het organisme met de jaren vermindert.
Dadels geven kracht, zijn versterkend voor zenuwen en spieren. Voor mensen met een delicate maag is het wat moeilijker verteerbaar. Voor diabetespatiënten is de vrucht verboden. Maar voor mensen met een moeilijke vertering en bij buikloop is het een ideale vrucht.
Dadels zijn lekker, maar tegelijk ook een natuurlijk geneesmiddel.
De dadel werd vroeger in heel wat medicinale bereidingen gebruikt, bijvoorbeeld voor het „zuiveren van slijmen en het geven van kracht in de herstelperiode”. Het poeder van de pit diende voor het bespoedigen van de bevalling, het stillen van witte vloed (fluor albus) en het bestrijden van urinedrang.
Dadels blijken eveneens een afdoend middel tegen slechte spijsvertering en buikloop.
Dankzij de zachte smaak en het slijmoplossend vermogen van de dadel kan een aftreksel van 60 g per liter water worden gebruikt tegen keelpijn en hoest. Samen met de vijg en de rozijn is de dadel een uitstekend middel tegen hoest. Honing hoort daar ook bij.
Dadels geven kracht vanwege de rijkdom aan mineralen, zijn ook een zenuw- en spierversterkend middel bijzonder gewaardeerd tijdens de groei, het herstel en de zwangerschap.
Dadels zijn aan te bevelen bij fysieke en intellectuele zwakte, mineralentekort, bloedarmoede, tuberculose, afsterven van weefsel. Vooral in de winter en het voorjaar moet de dadel de plaats krijgen die haar toekomt, want de dadel is tegelijkertijd voedsel, lekkernij en geneesmiddel. Het herstelt de krachten na een lange winter en bekampt op die manier voorjaarsmoeheid.