mrt 26, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Dadels: natuurlijke lekkernij tegen voorjaarsmoeheid

Dadels zijn lekker en gezond. Ze worden in sommige reformproducten als suiker vervangend zoetmiddel gebruikt. Dadels smaken zoet, uiteraard omdat ze veel suikers bevatten. Ze zijn dus erg voedzaam. Het vruchtvlees bevat 70% koolhydraten. Dadels worden gerekend bij de vier vruchten tegen infecties van de luchtwegen: dadel, vijg, droge druif en de bosbes.

Dadelbomen zijn onmisbaar in oasen: ze produceren ook het voornaamste voedsel voor woestijnbewoners.
Dadels zijn lever herstellend, ontgiftend en water afdrijvend. Dadels voorkomen vroegtijdige veroudering, dankzij hun gehalte aan magnesium, waarvan de absorptie in het organisme met de jaren vermindert.
Dadels geven kracht, zijn versterkend voor zenuwen en spieren. Voor mensen met een delicate maag is het wat moeilijker verteerbaar. Voor diabetespatiënten is de vrucht verboden. Maar voor mensen met een moeilijke vertering en bij buikloop is het een ideale vrucht.

Dadels zijn lekker, maar tegelijk ook een natuurlijk geneesmiddel.

De dadel werd vroeger in heel wat medicinale bereidingen gebruikt, bijvoorbeeld voor het „zuiveren van slijmen en het geven van kracht in de herstelperiode”. Het poeder van de pit diende voor het bespoedigen van de bevalling, het stillen van witte vloed (fluor albus) en het bestrijden van urinedrang.
Dadels blijken eveneens een afdoend middel tegen slechte spijsvertering en buikloop.

Dankzij de zachte smaak en het slijmoplossend vermogen van de dadel kan een aftreksel van 60 g per liter water worden gebruikt tegen keelpijn en hoest. Samen met de vijg en de rozijn is de dadel een uitstekend middel tegen hoest. Honing hoort daar ook bij.

Dadels geven kracht vanwege de rijkdom aan mineralen, zijn ook een zenuw- en spierversterkend middel bijzonder gewaardeerd tijdens de groei, het herstel en de zwangerschap.

Dadels zijn aan te bevelen bij fysieke en intellectuele zwakte, mineralentekort, bloedarmoede, tuberculose, afsterven van weefsel. Vooral in de winter en het voorjaar moet de dadel de plaats krijgen die haar toekomt, want de dadel is tegelijkertijd voedsel, lekkernij en geneesmiddel. Het herstelt de krachten na een lange winter en bekampt op die manier voorjaarsmoeheid.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met grapefruit bij medicatie

Natuurlijk is het lekker en gezond: grapefruit, ook wel pompelmoes geheten. Ondanks het feit dat grapefruit ideaal is vanwege de vitamines (vooral C) en ook de vezels wat darmproblemen en verteringproblemen, plus kanker helpt te voorkomen, kan het erg nadelig zijn om...

Lees meer

Kun je ook te veel water drinken?

Jazeker. Er zijn patiënten die onder een dwang of een neurose wel tot tien liter water dronken. De nieren en de cellen kunnen dat niet aan waardoor de patiënt snel kan overlijden. Afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid kunnen nieren ongeveer driekwart liter per...

Lees meer

Maak een vuist tegen de winterkwaaltjes

We weten intussen wel dat de kou je niet ziek kan maken en geen verkoudheid kan bezorgen. Dat nemen bacteriën en virussen voor hun rekening. De vraag blijft: hoe komt het dan dat sommigen in dezelfde omstandigheden wel ziek worden en anderen er helemaal geen last van...

Lees meer

Kan de winter of de kou je ziek maken?

Ouders zijn bezorgd over de gezondheid van hun kinderen. Logisch en normaal. Daarom krijgen ze in wintertijd, bij mist, tocht, wind en regen altijd de aanbeveling: “Kleed je warm aan, anders maakt de kou je ziek”. Of… “Blijf niet met natte voeten rondlopen, trek droge...

Lees meer