mrt 26, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Depressief in de lente? Tank licht dankzij Hyperibell

Hoewel men bij een seizoensgebonden depressie vaak spreekt van een winterdepressie, kunnen sombere gevoelens ook in het najaar en het voorjaar voorkomen. Een sombere stemming, moeheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid doen zich voor als de dagen kort en de nachten langer zijn. Donkere gedachten in een donkere tijd, kunnen we zeggen.

Deze gevoelens worden vaak gecompenseerd met koolhydraatrijk voedsel en suikers. Ongeveer 6% van onze bevolking heeft ieder jaar weer last van een winterdepressie. Hiervan is het grootste deel vrouw.

Zonlicht oftewel een plantje dat het zonlicht weer in je gemoed brengt bij depressieve stemmingen is Hypericum oftewel Sint-Janskruid.

Door licht en lichttherapie kan de ernst van de klachten sterk verminderen. Het slaappatroon verbetert als eerste, waardoor de vermoeidheid overdag verdwijnt. De inname van extra suikers neemt ook af. Tevens hebben patiënten na een lichttherapie minder depressieve gevoelens en gedachten.

Zo’n seizoensdepressie ontstaat namelijk door gebrek aan daglicht, waardoor het bioritme (biologische klok) verstoort raakt. Het bioritme is een ingebouwde klok die bepaalt wanneer je slaapt of honger krijgt. Het slaaphormoon melatonine in de pijnappelklier speelt een belangrijke rol in het bioritme. De hoeveelheid melatonine neemt ’s avonds toe om vervolgens ’s ochtends weer af te nemen onder invloed van daglicht. Dit proces verloopt bij een goed werkend bioritme automatisch.

Sommige mensen zijn echter bijzonder gevoelig voor de invloed van daglicht. Hun biologische klok raakt gemakkelijk van slag bij gebrek aan voldoende daglicht. Vaak is de hoeveelheid van andere hormonen zoals serotonine en dopamine, bij deze mensen ook verstoord. Mensen die daarnaast tevens gevoelig zijn voor klachten die veroorzaakt worden door een verstoring in de hormoonhuishouding, zijn extra vatbaar voor een lentedepressie. Van zodra de dagen weer langer worden, verdwijnt de depressie meestal vanzelf.

Lichttherapie is een relatief eenvoudig en succesvol middel en je kan het gemakkelijk thuis. De patiënt wordt 30 minuten per dag aan kunstlicht met een sterkte van 10.000 lux blootgesteld.
Ook met een natuurlijk preparaat op basis van Sint-Janskruid oftewel Hypericum kun je het zonlicht weer in je organisme brengen. Het is een plantje dat het zonlicht in zich opgenomen heeft en uitstekend is tegen depressieve gevoelens.

Denk daarbij aan Hyperibell van Fytobell en je sluit de zon en het licht weer in je hart en gemoed.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in apotheken met het CNK-bestelnummer: 2899-938. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer