mrt 26, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Depressief in de lente? Tank licht dankzij Hyperibell

Hoewel men bij een seizoensgebonden depressie vaak spreekt van een winterdepressie, kunnen sombere gevoelens ook in het najaar en het voorjaar voorkomen. Een sombere stemming, moeheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid doen zich voor als de dagen kort en de nachten langer zijn. Donkere gedachten in een donkere tijd, kunnen we zeggen.

Deze gevoelens worden vaak gecompenseerd met koolhydraatrijk voedsel en suikers. Ongeveer 6% van onze bevolking heeft ieder jaar weer last van een winterdepressie. Hiervan is het grootste deel vrouw.

Zonlicht oftewel een plantje dat het zonlicht weer in je gemoed brengt bij depressieve stemmingen is Hypericum oftewel Sint-Janskruid.

Door licht en lichttherapie kan de ernst van de klachten sterk verminderen. Het slaappatroon verbetert als eerste, waardoor de vermoeidheid overdag verdwijnt. De inname van extra suikers neemt ook af. Tevens hebben patiënten na een lichttherapie minder depressieve gevoelens en gedachten.

Zo’n seizoensdepressie ontstaat namelijk door gebrek aan daglicht, waardoor het bioritme (biologische klok) verstoort raakt. Het bioritme is een ingebouwde klok die bepaalt wanneer je slaapt of honger krijgt. Het slaaphormoon melatonine in de pijnappelklier speelt een belangrijke rol in het bioritme. De hoeveelheid melatonine neemt ’s avonds toe om vervolgens ’s ochtends weer af te nemen onder invloed van daglicht. Dit proces verloopt bij een goed werkend bioritme automatisch.

Sommige mensen zijn echter bijzonder gevoelig voor de invloed van daglicht. Hun biologische klok raakt gemakkelijk van slag bij gebrek aan voldoende daglicht. Vaak is de hoeveelheid van andere hormonen zoals serotonine en dopamine, bij deze mensen ook verstoord. Mensen die daarnaast tevens gevoelig zijn voor klachten die veroorzaakt worden door een verstoring in de hormoonhuishouding, zijn extra vatbaar voor een lentedepressie. Van zodra de dagen weer langer worden, verdwijnt de depressie meestal vanzelf.

Lichttherapie is een relatief eenvoudig en succesvol middel en je kan het gemakkelijk thuis. De patiënt wordt 30 minuten per dag aan kunstlicht met een sterkte van 10.000 lux blootgesteld.
Ook met een natuurlijk preparaat op basis van Sint-Janskruid oftewel Hypericum kun je het zonlicht weer in je organisme brengen. Het is een plantje dat het zonlicht in zich opgenomen heeft en uitstekend is tegen depressieve gevoelens.

Denk daarbij aan Hyperibell van Fytobell en je sluit de zon en het licht weer in je hart en gemoed.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in apotheken met het CNK-bestelnummer: 2899-938. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer