mrt 26, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Depressief in de lente? Tank licht dankzij Hyperibell

Hoewel men bij een seizoensgebonden depressie vaak spreekt van een winterdepressie, kunnen sombere gevoelens ook in het najaar en het voorjaar voorkomen. Een sombere stemming, moeheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid doen zich voor als de dagen kort en de nachten langer zijn. Donkere gedachten in een donkere tijd, kunnen we zeggen.

Deze gevoelens worden vaak gecompenseerd met koolhydraatrijk voedsel en suikers. Ongeveer 6% van onze bevolking heeft ieder jaar weer last van een winterdepressie. Hiervan is het grootste deel vrouw.

Zonlicht oftewel een plantje dat het zonlicht weer in je gemoed brengt bij depressieve stemmingen is Hypericum oftewel Sint-Janskruid.

Door licht en lichttherapie kan de ernst van de klachten sterk verminderen. Het slaappatroon verbetert als eerste, waardoor de vermoeidheid overdag verdwijnt. De inname van extra suikers neemt ook af. Tevens hebben patiënten na een lichttherapie minder depressieve gevoelens en gedachten.

Zo’n seizoensdepressie ontstaat namelijk door gebrek aan daglicht, waardoor het bioritme (biologische klok) verstoort raakt. Het bioritme is een ingebouwde klok die bepaalt wanneer je slaapt of honger krijgt. Het slaaphormoon melatonine in de pijnappelklier speelt een belangrijke rol in het bioritme. De hoeveelheid melatonine neemt ’s avonds toe om vervolgens ’s ochtends weer af te nemen onder invloed van daglicht. Dit proces verloopt bij een goed werkend bioritme automatisch.

Sommige mensen zijn echter bijzonder gevoelig voor de invloed van daglicht. Hun biologische klok raakt gemakkelijk van slag bij gebrek aan voldoende daglicht. Vaak is de hoeveelheid van andere hormonen zoals serotonine en dopamine, bij deze mensen ook verstoord. Mensen die daarnaast tevens gevoelig zijn voor klachten die veroorzaakt worden door een verstoring in de hormoonhuishouding, zijn extra vatbaar voor een lentedepressie. Van zodra de dagen weer langer worden, verdwijnt de depressie meestal vanzelf.

Lichttherapie is een relatief eenvoudig en succesvol middel en je kan het gemakkelijk thuis. De patiënt wordt 30 minuten per dag aan kunstlicht met een sterkte van 10.000 lux blootgesteld.
Ook met een natuurlijk preparaat op basis van Sint-Janskruid oftewel Hypericum kun je het zonlicht weer in je organisme brengen. Het is een plantje dat het zonlicht in zich opgenomen heeft en uitstekend is tegen depressieve gevoelens.

Denk daarbij aan Hyperibell van Fytobell en je sluit de zon en het licht weer in je hart en gemoed.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in apotheken met het CNK-bestelnummer: 2899-938. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer