mrt 26, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Depressief in de lente? Tank licht dankzij Hyperibell

Hoewel men bij een seizoensgebonden depressie vaak spreekt van een winterdepressie, kunnen sombere gevoelens ook in het najaar en het voorjaar voorkomen. Een sombere stemming, moeheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid doen zich voor als de dagen kort en de nachten langer zijn. Donkere gedachten in een donkere tijd, kunnen we zeggen.

Deze gevoelens worden vaak gecompenseerd met koolhydraatrijk voedsel en suikers. Ongeveer 6% van onze bevolking heeft ieder jaar weer last van een winterdepressie. Hiervan is het grootste deel vrouw.

Zonlicht oftewel een plantje dat het zonlicht weer in je gemoed brengt bij depressieve stemmingen is Hypericum oftewel Sint-Janskruid.

Door licht en lichttherapie kan de ernst van de klachten sterk verminderen. Het slaappatroon verbetert als eerste, waardoor de vermoeidheid overdag verdwijnt. De inname van extra suikers neemt ook af. Tevens hebben patiënten na een lichttherapie minder depressieve gevoelens en gedachten.

Zo’n seizoensdepressie ontstaat namelijk door gebrek aan daglicht, waardoor het bioritme (biologische klok) verstoort raakt. Het bioritme is een ingebouwde klok die bepaalt wanneer je slaapt of honger krijgt. Het slaaphormoon melatonine in de pijnappelklier speelt een belangrijke rol in het bioritme. De hoeveelheid melatonine neemt ’s avonds toe om vervolgens ’s ochtends weer af te nemen onder invloed van daglicht. Dit proces verloopt bij een goed werkend bioritme automatisch.

Sommige mensen zijn echter bijzonder gevoelig voor de invloed van daglicht. Hun biologische klok raakt gemakkelijk van slag bij gebrek aan voldoende daglicht. Vaak is de hoeveelheid van andere hormonen zoals serotonine en dopamine, bij deze mensen ook verstoord. Mensen die daarnaast tevens gevoelig zijn voor klachten die veroorzaakt worden door een verstoring in de hormoonhuishouding, zijn extra vatbaar voor een lentedepressie. Van zodra de dagen weer langer worden, verdwijnt de depressie meestal vanzelf.

Lichttherapie is een relatief eenvoudig en succesvol middel en je kan het gemakkelijk thuis. De patiënt wordt 30 minuten per dag aan kunstlicht met een sterkte van 10.000 lux blootgesteld.
Ook met een natuurlijk preparaat op basis van Sint-Janskruid oftewel Hypericum kun je het zonlicht weer in je organisme brengen. Het is een plantje dat het zonlicht in zich opgenomen heeft en uitstekend is tegen depressieve gevoelens.

Denk daarbij aan Hyperibell van Fytobell en je sluit de zon en het licht weer in je hart en gemoed.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in apotheken met het CNK-bestelnummer: 2899-938. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer