mrt 7, 2019 | Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe kan je dof geworden inox weer laten glanzen?

Je denkt: aan inox of roestvrijstaal komt nooit wat. Maar dat is verkeerd gedacht, want spatwater van de wastafel in de badkamer of in de keuken maken toch dat er zich na verloop van tijd een sediment gaat afzetten op het roestvrijstaal. Hetzelfde met versieringen in de keuken, of kranen en douchekoppen en knoppen in de badkamer. Het is onvermijdelijk en niet inherent aan het materiaal op zich.

Bovendien bevat ons leidingwater veel te veel kalk en vooral als het water warm is, zet het zich af, zowel op chroom als op roestvrij staal. Wat kan je daar aan doen?

Ook inox oftewel roestvrijstaal kan dof en mat worden door zeepresten, of spatten, zowel in de keuken als de badkamer. Daar hebben we een schitterende en goedkope oplossing voor.

Om te beginnen moet je het inox eerst schoonmaken en de kalk ervan af krijgen. Dat kan je doen met een zuur in combinatie met een alkalische stof. Wat kan je doen? Pers een citroen uit, wrijf daarmee het roestvrij staal in en schud er dan natriumbicarbonaat op. Dat kan je doen met een zoutvaatje. Je kan het ook doen met azijn in de plaats van citroen. Kranen moet je drenken in deze oplossing en daarvoor kan je het in plastic doen, een plastic zak bijvoorbeeld en die zodanig vastmaken dat de kraanmond in de ontkalkende vloeistof hangt.

Laat een nachtje zitten en spoel nadien af. Je kan er ook regelmatig met een doormidden gesneden citroen over het oppervlak wrijven en dan afpoetsen.

Maar je kan nog meer doen om het roestvrijstaal beter te beschermen. Om te beginnen kan je het bespuiten met kruipolie (genre WD40). Laat dit een poos zitten en boen dan op. Ook babyolie is ideaal daarvoor. En tenslotte om het gehaal af te ronden, kan je met een simonizeermiddel, dat je normaal gebruikt om de auto te waxen inwrijven en dan opboenen. Nu zal je inox materiaal veel beter beschermd zijn  en minder gauw dof worden of een matte schijn krijgen. Zeepresten en spatten van kalkwater krijgen er nu minder vat op.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde