mrt 11, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Kaasjeskruid: zacht voor huid en luchtwegen

De natuur heeft werkelijk verborgen gaven die voor veel kwaaltjes een mooie, natuurlijke en ongevaarlijke oplossing bieden. Vroeger had het groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) de reputatie werkelijk een „allesgenezer” te zijn. Al wordt de lofzang vandaag iets minder goed gehoord, toch kan het kruid nog steeds op een natuurlijke manier bijdragen tot onze gezondheid. Net als bij heemst zorgen de slijmstoffen van deze plant voor een verzachtende werking, vooral voor wat de huid en de luchtwegen betreft. Kaasjeskruid… en je kan weer opgelucht ademhalen!

Van alle soorten kaasjeskruid die er bestaan – en dat zijn er wel een stuk of 20 – is het vooral het groot kaasjeskruid of Malva sylvestris dat ons interesseert. Dat is de variëteit die in onze contreien het meest voorkomt. Wie denkt dat dit kruid zijn naam aan een kaassmaak dankt, heeft het mis. De benaming kaasjeskruid verwijst immers naar de vruchtvorm die veel weg heeft van ronde platte kaasbolletjes. De botanische Latijnse naam Malva krijgt een heel andere verklaring. Die werd afgeleid van het Griekse „malassoo” wat week maken of verzachten betekent. Meteen wordt duidelijk dat deze plant dus ook medicinale talenten bezit.

Kaasjeskruid kan veel betekenen voor je gezondheid.

Vroeger verwees men wel eens naar kaasjeskruid als het „Herba omniumobium” of het kruid voor alle kwalen. Het blijkt dat kaasjeskruid reeds vanaf 700 v.C. bekend was als geneesmiddel voor de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen. Ook vandaag kan het nog helpen bij diverse gezondheidsprobleempjes, al is het lijstje toch aanzienlijk ingekort. Net zoals bij heemst zit de kracht van het groot kaasjeskruid in de slijmstoffen die in alle delen van de plant, vooral in de bladeren en bloemen, aanwezig zijn. De actieve bestanddelen werken ontstekingswerend en verzachtend. Vooral de luchtwegen ondervinden hier de voordelen van.

Gebruik het aftreksel van kaasjeskruid (30 g kruid op 1 l water) als warme drank of gorgelmiddel bij een vervelende hoest, bronchitis of heesheid. Ook een droge keel kan je op deze manier perfect smeren. Naast de luchtwegen brengt kaasjeskruidthee ook soelaas bij maag- en darmstoornissen of aandoeningen van de urinewegen. De koude thee vormt trouwens tevens een uitstekend huidwater. Je kan het vocht uitwendig ook nog gebruiken in een kompres om geïrriteerde huid te verzorgen. Ruwe handen en voeten worden terug zachter wanneer je ze regelmatig baadt in kaasjeskruidwater.

In sommige oude kruidenboeken staat kaasjeskruid ook aangeschreven als een uitstekend middel tegen insectenbeten.

Een tip bij verstopte neus: De damp van het het aftreksel van kaasjeskruid maakt een verstopte neus weer vrij.

Luchtwegen: Wie last heeft van de luchtwegen moet op een blaadje van kaasjeskruid knabbelen. Zachte huid: Gebruik je kaasjeskruid in bad, dan wordt je huid streelzacht.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer