mrt 15, 2019 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Roseum maakt van je tuin een lusthof

Geurende struiken en bloemen kunnen van je tuin in het voorjaar een echte lusthof maken. Niet enkel mooi voor het oog, maar de neus wil ook wat. Talrijke heesters verspreiden in de zon een aangename geur. Als je dat in de buurt van de zithoek doet, heb je er maximaal profijt van. Daarvoor is de Viburnum opulus „Roseum” uitermate geschikt. De plant is redelijk winterhard en bloeit van mei tot juli. Vanwege de bloemtrossen is de Roseum vooral bekend onder de naam „Sneeuwbal”.

De Viburnum Roseum is een prachtige aanwinst voor elke tuin: door de heerlijke geur waan je je in het paradijs.


Er bestaan heel wat variëten. De meeste hebben roze bloemknoppen. De bloemen verkleuren naar wit als ze zich openen en verspreiden een heerlijke zoetige geur. De Viburnum-familie is verwant aan de kamperfoelie, vandaar… De struik kan drie tot vier meter hoog worden. De plant groeit goed in elke bemeste tuingrond. Hij verdraagt zowel volle zon als halfschaduw, maar hij mag geen ochtendzon krijgen. Er is een duidelijke voorkeur voor een wat vochtige plaats. Als de plant op een te droge plaats staat, heeft hij duidelijk last van bladluizen. Valt de bloei tegen dan moet er bijgemest worden. Koemest in het voorjaar is daar ideaal voor. De plant kan niet uit zaad worden gekweekt, want ze is steriel. Vermeerderen gebeurt door stekken: takken naar de grond leiden en laten inwortelen. Op die manier krijg je een echte aanwinst voor de tuin.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer