mrt 26, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vervelende jeuk op de huid? Drink meer water!

Door de huid goed te verzorgen, stimuleer je ook inwendige organen.

Iedereen kent het wel: een vervelend jeukend gevoel op de huid. Het komt echter meer en meer voor, zelfs heel jonge kinderen hebben er al last van. Een nieuwe pull, een bepaalde soort zeep, iets gegeten dat „verkeerd” was en, je moet haast tot bloedens toe krabben. Dat wrijven of krabben is dan een natuurlijke reflex van het lichaam om via een betere doorbloeding het probleem af te voeren of op te lossen.

Meer water drinken zal veel problemen met jeukende huid helpen voorkomen.

Eigenlijk mag je het daar niet bij laten, want jeuk wijst op een probleem, vooral als het lang blijft duren, of erger wordt. Meestal is er wat aan de hand met de stofwisseling, want jeuk wijst op een inwendig probleem en is zelden uitwendig veroorzaakt, hoewel insectenbeten, of een allergische reactie op stoffen die op de huid komen ook wel tot de mogelijkheden behoren. In elk geval moet je alert zijn en de grond van het probleem laten onderzoeken.

Jeuk is eigenlijk een alledaags probleem. Maar jeuk die geregeld optreedt en grote delen van het lichaam beslaat kan wijzen op een ernstig probleem. Jeuk dat op het eerste gezicht een onschuldig verschijnsel is, kan een vroeg waarschuwingssignaal zijn van een sluimerende ziekte, kan een dieper liggen oorzaak hebben. Zo zijn er gevallen in de geneeskunde bekend van mensen die een maagkanker aan het ontwikkelen waren en die maanden tevoren last hadden van heftige jeuk.

Ook nierproblemen worden nogal eens aangekondigd door jeuk, problemen met de lymfe, de bloedsomloop, de lever hebben in de regel jeuk als voorloper en boodschapper. De transmissie van het probleem gebeurt in de regel via de bloedsomloop. Zoals in het geval van maagkanker wordt het signaal overgebracht door een omzetting van lichaamseigen eiwitten, die in de huid een geweldige jeuk veroorzaakt.

Maar dat zijn eerder zeldzame feiten in plaats van de regel. Maar wie geregeld last heeft van jeuk moet meer water drinken, opdat de nieren hun werk naar behoren zouden kunnen doen. De nieren scheiden afvalstoffen uit en als er onvoldoende water wordt gedronken, hebben de nieren daar een probleem mee, met jeuk tot gevolg. Drink water en het jeuken zal meestal ophouden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer