mrt 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom gebeuren de meeste voedselvergiftigingen thuis?

Je denkt dat de meeste voedselvergiftigingen op hotel of op restaurant gebeuren? Dan denk je verkeerd. De meeste mensen lopen een voedselvergiftiging op in hun eigen huis, want in de keuken wemelt het altijd van de bacteriën.

Natuurlijk kun je ook ziek worden op restaurant, vooral in warme gebieden en als je ze onzorgvuldig uitkiest, of ijsjes eet uit de hand op straat, gekocht bij een venter die het niet zo nauw neemt met de hygiëne. Vooral in zuiderse landen moet je voorzichtig zijn. Gaarkeukens op hotel, of buffetrestaurants in sommige hotels leveren echt minderwaardig voedsel. En als het te lang wordt warm gehouden, is de kans groot dat het voedsel een bacteriebom wordt.

Besmettingen en voedselvergiftigingen vinden meestal in de eigen keuken plaats. Wat moet je doen om dat te vermijden.

Maar dat kan evengoed bij u thuis gebeuren, want ook daar is hygiëne een topprioriteit. Volgens een Amerikaanse studie wemelt het in de meeste keukens zo erg van de bacteriën dat 80 procent van alle infecties ten gevolge van besmette voedingswaren terug te voeren is op een gebrek aan hygiëne in keukenvertrekken. Keukenprinsessen en keukenprinsen moeten dus vooral letten op de reinheid van sponzen, vaatdoeken en -borstels en de kranen.

Het is niet enkel het voedsel dat rechtstreeks verantwoordelijk kan zijn voor besmettingen, maar vooral ook de wijze waarop de vaat wordt gedaan en de properheid van handdoeken waarmee de vaat wordt afgedroogd. Vermijd ook zoveel mogelijk het gebruik van houten voorwerpen (zoals roerlepels, werktabletten e.d.) omdat ze moeilijker te reinigen zijn dan kunststof exemplaren. Houten snijplanken zijn vaak een bron van besmetting, vooral als daarop zowel rauw voedsel als gekookt voedsel wordt aangesneden. Hou daarom rauw voedsel weg van bereid voedsel. Die mogen absoluut niet met elkaar in aanraking komen. En laat alles zo lang mogelijk in de koelkast achter. Ontdooien doe je op het laatste moment! Warm ook nooit restjes op, vooral niet bij warm weer. En zet je koelkast altijd lager dan vijf graden, zo krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer