Je denkt dat de meeste voedselvergiftigingen op hotel of op restaurant gebeuren? Dan denk je verkeerd. De meeste mensen lopen een voedselvergiftiging op in hun eigen huis, want in de keuken wemelt het altijd van de bacteriën.
Natuurlijk kun je ook ziek worden op restaurant, vooral in warme gebieden en als je ze onzorgvuldig uitkiest, of ijsjes eet uit de hand op straat, gekocht bij een venter die het niet zo nauw neemt met de hygiëne. Vooral in zuiderse landen moet je voorzichtig zijn. Gaarkeukens op hotel, of buffetrestaurants in sommige hotels leveren echt minderwaardig voedsel. En als het te lang wordt warm gehouden, is de kans groot dat het voedsel een bacteriebom wordt.
Besmettingen en voedselvergiftigingen vinden meestal in de eigen keuken plaats. Wat moet je doen om dat te vermijden.
Maar dat kan evengoed bij u thuis gebeuren, want ook daar is hygiëne een topprioriteit. Volgens een Amerikaanse studie wemelt het in de meeste keukens zo erg van de bacteriën dat 80 procent van alle infecties ten gevolge van besmette voedingswaren terug te voeren is op een gebrek aan hygiëne in keukenvertrekken. Keukenprinsessen en keukenprinsen moeten dus vooral letten op de reinheid van sponzen, vaatdoeken en -borstels en de kranen.
Het is niet enkel het voedsel dat rechtstreeks verantwoordelijk kan zijn voor besmettingen, maar vooral ook de wijze waarop de vaat wordt gedaan en de properheid van handdoeken waarmee de vaat wordt afgedroogd. Vermijd ook zoveel mogelijk het gebruik van houten voorwerpen (zoals roerlepels, werktabletten e.d.) omdat ze moeilijker te reinigen zijn dan kunststof exemplaren. Houten snijplanken zijn vaak een bron van besmetting, vooral als daarop zowel rauw voedsel als gekookt voedsel wordt aangesneden. Hou daarom rauw voedsel weg van bereid voedsel. Die mogen absoluut niet met elkaar in aanraking komen. En laat alles zo lang mogelijk in de koelkast achter. Ontdooien doe je op het laatste moment! Warm ook nooit restjes op, vooral niet bij warm weer. En zet je koelkast altijd lager dan vijf graden, zo krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen.