mrt 15, 2019 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Waarom je bloemen en planten ook van koffie en thee houden

Hou je van koffie? Heb je zin in een kopje thee? Groot gelijk, want het zijn twee krachtige antioxidanten. Waar vroeger gedacht werd dat koffie schadelijk was voor de gezondheid, beweert men nu het tegendeel: koffie is een sterke antioxidant en dus nuttig ter preventie van oxidatiereacties. Dat wil zeggen: goed tegen hartproblemen, diabetes, immuunziekten enz… Kortom van “matig” koffie drinken wordt je ouder en blijf je gezond.

Van thee is dat zo mogelijk nog meer: want thee (vooral de groene) bevat nog meer antioxidanten die zelfs bescherming zouden bieden tegen kanker. Dus iedereen aan de thee en de koffie!
Opgelet: koffie en thee zijn niet voor iedereen goed. Denk aan je hond en geef die nooit thee. Het beest zou het niet overleven, omdat die theobromine niet kan afbreken. Daarom is ook chocolade schadelijk voor de hond, want het bevat dezelfde stoffen. Maar daarom is chocolade precies voor de mens wèl gezond.

Planten houden niet enkel van water, ook van voedingsstoffen. Ze hebben ze nodig, net als de mensen. Zo is koffie en thee een gezonde drank voor de mens, maar de overschotten zoals de koffiedrab en de theeblaadjes daar kikkeren je planten van op. Niet meer in de vuilnisbak werpen, maar aan je planten geven als voedsel!

Maar er zijn nog meer “wezens” die koffie en thee op prijs stellen: je planten.
Er zijn bloemen en planten die een zure grond verkiezen. Dat is bijvoorbeeld het geval met azalea’s, rododendrons, camelia’s, gardenia’s, blauwe bessen, frambozen enz…

Daarom moet je de koffiedrab oftewel het koffiegruis dat overblijft nadat je koffie hebt gezet maar eens aan de wortelstam van deze planten gieten. Na een maand merk je beslist het verschil. Je mag dat geregeld doen: zo om de drie weken een overschotje van de koffiedrab of de theeblaadjes aan de planten. Ze zullen er heerlijk van opkikkeren. Ook met kamerplanten kan je dat doen, maar dan moet je wel eerst zeker zijn dat ze een zure grond verkiezen.

Zo gaat niets in de natuur verloren: jij geniet van een heerlijk kopje en de planten verwerken de overschotten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde