mrt 8, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom moet je geregeld je huis verluchten?

Iedereen wil energie sparen, dat is begrijpelijk, want energie is duur. Dus worden ramen en deuren hermetisch afgesloten. Dat is geen goed idee, want het is ongezond en daar kun je ziek van worden. Om dat te voorkomen moet je geregeld het huis verluchten, anders kom je van de regen in de drop. Dat betekent dat je ’s morgens vijf minuten alle ramen en deuren moet open gooien en verder om het uur een paar minuutjes een raam openzetten. Dat is zelfs beter dan constant een raam op een kier houden, want zo kan je zelfs last hebben van tocht en pollen die de woning binnen dringen.

Eigenlijk is dit een maatregel die niet alleen zou moeten worden toegepast door allergie-patiënten, maar door iedereen, of hij in de stad woont of op het platteland. Ook in de winter en op regendagen zou de woning geregeld moeten worden gelucht met het oog op het verversen van de lucht, het binnenhalen van gezonde zuurstofrijke lucht, het afvoeren van waterdamp en het verwijderen van giftige stoffen.

Voor je gezondheid is het van groot belang geregeld het huis te verluchten en niet altijd alles hermetisch af te sluiten om te besparen op verwarmingskosten.

In moderne interieurs worden ook vaak moderne materialen gebruikt: verfwerk, gelijmde houten panelen, kunststoffen, drukinkten voor behang, synthetische kleurstoffen voor overgordijnen en tapijten. Bepaalde producten vervluchtigen uiteindelijk toch en dat proces kan jaren duren. Om er slechts één te noemen: formaldehyde. Dit product heeft een aantal jaren geleden in Nederland nogal wat rumoer veroorzaakt toen in een nieuwe woonwijk van sociale woningen bij de bewoners collectief ademnood, concentratiestoornissen en slaapmoeilijkheden samen met hoofdpijn werden vastgesteld.

Men heeft er lange tijd naar gezocht, maar uiteindelijk vond men de oorzaak: formaldehyde in de lijm die werd gebruikt bij de productie van de spaanderplaten. Kijk dus uit als je meubels hebt met veel houtvezelplaten en als je de keuze hebt, kies een multiplex of volhouten kasten. Ook kunststoffen kunnen nog een tijdlang uitwasemen. Sommige producten zijn bij hoge concentraties giftig. De enige goede oplossing daartegen is ze verwijderen en of de kamers geregeld verluchten.

In slaapkamers van kinderen, moet je extra voorzichtig zijn, want zij zijn precies dubbel gevoelig. De kamers moeten nog meer verlucht worden als in de ruimte zelf een kachel staat of een gasvuur dat zuurstof nodig heeft die uit de kamer zelf moet komen. In dat geval is het compleet verkeerd reten en kieren hermetisch af te dichten. Uiteraard moet je in je woning vermijden stofnesten te verzamelen. Geregeld stofzuigen, tapijten uitkloppen en de vloer schrobben zijn van groot belang. Allergiepatiënten kiezen ook best een droge en zonnige woonplaats, omdat vochtige huizen juist schimmels en micro-organismen aantrekken. Op die manier zal je uiteindelijk minder last hebben van die vervelende prikkelhoest, neusvalling, kortademigheid, hoofdpijn en jeuk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer