mrt 8, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom moet je geregeld je huis verluchten?

Iedereen wil energie sparen, dat is begrijpelijk, want energie is duur. Dus worden ramen en deuren hermetisch afgesloten. Dat is geen goed idee, want het is ongezond en daar kun je ziek van worden. Om dat te voorkomen moet je geregeld het huis verluchten, anders kom je van de regen in de drop. Dat betekent dat je ’s morgens vijf minuten alle ramen en deuren moet open gooien en verder om het uur een paar minuutjes een raam openzetten. Dat is zelfs beter dan constant een raam op een kier houden, want zo kan je zelfs last hebben van tocht en pollen die de woning binnen dringen.

Eigenlijk is dit een maatregel die niet alleen zou moeten worden toegepast door allergie-patiënten, maar door iedereen, of hij in de stad woont of op het platteland. Ook in de winter en op regendagen zou de woning geregeld moeten worden gelucht met het oog op het verversen van de lucht, het binnenhalen van gezonde zuurstofrijke lucht, het afvoeren van waterdamp en het verwijderen van giftige stoffen.

Voor je gezondheid is het van groot belang geregeld het huis te verluchten en niet altijd alles hermetisch af te sluiten om te besparen op verwarmingskosten.

In moderne interieurs worden ook vaak moderne materialen gebruikt: verfwerk, gelijmde houten panelen, kunststoffen, drukinkten voor behang, synthetische kleurstoffen voor overgordijnen en tapijten. Bepaalde producten vervluchtigen uiteindelijk toch en dat proces kan jaren duren. Om er slechts één te noemen: formaldehyde. Dit product heeft een aantal jaren geleden in Nederland nogal wat rumoer veroorzaakt toen in een nieuwe woonwijk van sociale woningen bij de bewoners collectief ademnood, concentratiestoornissen en slaapmoeilijkheden samen met hoofdpijn werden vastgesteld.

Men heeft er lange tijd naar gezocht, maar uiteindelijk vond men de oorzaak: formaldehyde in de lijm die werd gebruikt bij de productie van de spaanderplaten. Kijk dus uit als je meubels hebt met veel houtvezelplaten en als je de keuze hebt, kies een multiplex of volhouten kasten. Ook kunststoffen kunnen nog een tijdlang uitwasemen. Sommige producten zijn bij hoge concentraties giftig. De enige goede oplossing daartegen is ze verwijderen en of de kamers geregeld verluchten.

In slaapkamers van kinderen, moet je extra voorzichtig zijn, want zij zijn precies dubbel gevoelig. De kamers moeten nog meer verlucht worden als in de ruimte zelf een kachel staat of een gasvuur dat zuurstof nodig heeft die uit de kamer zelf moet komen. In dat geval is het compleet verkeerd reten en kieren hermetisch af te dichten. Uiteraard moet je in je woning vermijden stofnesten te verzamelen. Geregeld stofzuigen, tapijten uitkloppen en de vloer schrobben zijn van groot belang. Allergiepatiënten kiezen ook best een droge en zonnige woonplaats, omdat vochtige huizen juist schimmels en micro-organismen aantrekken. Op die manier zal je uiteindelijk minder last hebben van die vervelende prikkelhoest, neusvalling, kortademigheid, hoofdpijn en jeuk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer