mrt 12, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zo kan je perfect een uitlaatventilator of -luchtrooster reinigen

Ofwel heb je ventilatieroostertjes, ofwel een uitlaatventilator in de badkamer, misschien ook in de toiletruimte, de douchecel, de keuken.

Tegenwoordig is het zelfs een verplichting om bij de constructie van nieuwe woningen voldoende ventilatie te voorzien. Een badkamer waar een geiser op gas staat MOET zelfs een ventilatieopening in de badkamerdeur of muur hebben zodat voldoende zuurstof kan worden aangezogen, anders dreigt verstikking, of het uitdoven van de waakvlam of de gasgeiser en dus ontploffingsgevaar.

Een perfecte manier om ventilatieroosters te reinigen is door middel van perslucht.

Dergelijke maatregelen moeten goed opgevolgd worden en tegelijk moet je er over waken dat de ventilatieopeningen en roosters, maar ook de ventilatorbladen zelf goed schoon zijn.

Hoe kan je dat doen? Je kan ze natuurlijk regelmatig stofzuigen. Hierbij moet je een zo klein mogelijke zuigmond op de stofzuigerslang zetten, zodat de stofzuiger een maximum aan vuil en stof kan opzuigen en alle kleine hoeken en kantjes te bereiken zijn.

Maar er is een bijkomende maatregel of methode die er zal voor zorgen dat de roosters en de ventilatiesystemen nog beter stofvrij zullen zijn en gereinigd kunnen worden dan door stofzuigen alleen: BLAZEN.

Jawel, perslucht in de ventilatieopeningen blazen terwijl de ventilatie aanstaat en deze de vuile lucht naar buiten zuigt. Je kan die perslucht aanwenden door middel van een kleine compressor, waarmee je dan dicht tegen het rooster en de ventilatiekanalen moet blazen.

Heb je geen compressor (en die dingen zijn absoluut niet duur meer), dan kan je je ook behelpen met spuitbussen met perslucht. Die kan je in doe-het-zelf-zaken kopen. Vroeger werden deze bussen met perslucht gebruikt voor claxons op voetbalvelden,  in donkere kamers van fotografen, bij juweliers, om oppervlakken schoon te blazen. Voor het reinigen van ventilatieroosters en ventilatoren komen ze erg goed van pas. Je moet wel voorzichtig zijn, want deze persluchtbussen kunnen ook drijfgassen bevatten en die kunnen ontploffen of brand veroorzaken als ze niet op de juiste wijze worden gebruikt. Laat ze ook niet in handen van kinderen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer