mrt 12, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zo kan je perfect een uitlaatventilator of -luchtrooster reinigen

Ofwel heb je ventilatieroostertjes, ofwel een uitlaatventilator in de badkamer, misschien ook in de toiletruimte, de douchecel, de keuken.

Tegenwoordig is het zelfs een verplichting om bij de constructie van nieuwe woningen voldoende ventilatie te voorzien. Een badkamer waar een geiser op gas staat MOET zelfs een ventilatieopening in de badkamerdeur of muur hebben zodat voldoende zuurstof kan worden aangezogen, anders dreigt verstikking, of het uitdoven van de waakvlam of de gasgeiser en dus ontploffingsgevaar.

Een perfecte manier om ventilatieroosters te reinigen is door middel van perslucht.

Dergelijke maatregelen moeten goed opgevolgd worden en tegelijk moet je er over waken dat de ventilatieopeningen en roosters, maar ook de ventilatorbladen zelf goed schoon zijn.

Hoe kan je dat doen? Je kan ze natuurlijk regelmatig stofzuigen. Hierbij moet je een zo klein mogelijke zuigmond op de stofzuigerslang zetten, zodat de stofzuiger een maximum aan vuil en stof kan opzuigen en alle kleine hoeken en kantjes te bereiken zijn.

Maar er is een bijkomende maatregel of methode die er zal voor zorgen dat de roosters en de ventilatiesystemen nog beter stofvrij zullen zijn en gereinigd kunnen worden dan door stofzuigen alleen: BLAZEN.

Jawel, perslucht in de ventilatieopeningen blazen terwijl de ventilatie aanstaat en deze de vuile lucht naar buiten zuigt. Je kan die perslucht aanwenden door middel van een kleine compressor, waarmee je dan dicht tegen het rooster en de ventilatiekanalen moet blazen.

Heb je geen compressor (en die dingen zijn absoluut niet duur meer), dan kan je je ook behelpen met spuitbussen met perslucht. Die kan je in doe-het-zelf-zaken kopen. Vroeger werden deze bussen met perslucht gebruikt voor claxons op voetbalvelden,  in donkere kamers van fotografen, bij juweliers, om oppervlakken schoon te blazen. Voor het reinigen van ventilatieroosters en ventilatoren komen ze erg goed van pas. Je moet wel voorzichtig zijn, want deze persluchtbussen kunnen ook drijfgassen bevatten en die kunnen ontploffen of brand veroorzaken als ze niet op de juiste wijze worden gebruikt. Laat ze ook niet in handen van kinderen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Neen, de menopauze maakt geen eind aan alle vreugde

Elke vrouw maakt het ooit mee: bij de ene wat vroeger dan bij de andere en dat is gewoonlijk erfelijk bepaald, tenzij het vroeger komt vanwege een trauma of ziekte: de menopauze. De menopauze zelf is een compleet natuurlijke “gebeurtenis” en beslist geen ziekte. Er...

Lees meer

Het recept voor een gelukkiger leven

Wat is het belangrijkste in het leven? Dat je gelukkig bent, dat je uitzicht hebt op een mooie en zekere toekomst voor jezelf en je gezin, dat je gezond bent en dat je kinderen en je partner het goed maken. Maar bovenal die wensen torent torenhoog de ultieme wens:...

Lees meer

BERNAGIE verjongt je huid en je geest

De natuur is wondermooi gemaakt en er is niemand ter wereld die niet verfrist en beter uit een natuurbad tevoorschijn komt. De planten en de kleuren dragen daartoe bij. Maar er zijn nog meer kwaliteiten die besloten liggen in de natuur. Je moet ze leren kennen en...

Lees meer