mrt 12, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zo kan je perfect een uitlaatventilator of -luchtrooster reinigen

Ofwel heb je ventilatieroostertjes, ofwel een uitlaatventilator in de badkamer, misschien ook in de toiletruimte, de douchecel, de keuken.

Tegenwoordig is het zelfs een verplichting om bij de constructie van nieuwe woningen voldoende ventilatie te voorzien. Een badkamer waar een geiser op gas staat MOET zelfs een ventilatieopening in de badkamerdeur of muur hebben zodat voldoende zuurstof kan worden aangezogen, anders dreigt verstikking, of het uitdoven van de waakvlam of de gasgeiser en dus ontploffingsgevaar.

Een perfecte manier om ventilatieroosters te reinigen is door middel van perslucht.

Dergelijke maatregelen moeten goed opgevolgd worden en tegelijk moet je er over waken dat de ventilatieopeningen en roosters, maar ook de ventilatorbladen zelf goed schoon zijn.

Hoe kan je dat doen? Je kan ze natuurlijk regelmatig stofzuigen. Hierbij moet je een zo klein mogelijke zuigmond op de stofzuigerslang zetten, zodat de stofzuiger een maximum aan vuil en stof kan opzuigen en alle kleine hoeken en kantjes te bereiken zijn.

Maar er is een bijkomende maatregel of methode die er zal voor zorgen dat de roosters en de ventilatiesystemen nog beter stofvrij zullen zijn en gereinigd kunnen worden dan door stofzuigen alleen: BLAZEN.

Jawel, perslucht in de ventilatieopeningen blazen terwijl de ventilatie aanstaat en deze de vuile lucht naar buiten zuigt. Je kan die perslucht aanwenden door middel van een kleine compressor, waarmee je dan dicht tegen het rooster en de ventilatiekanalen moet blazen.

Heb je geen compressor (en die dingen zijn absoluut niet duur meer), dan kan je je ook behelpen met spuitbussen met perslucht. Die kan je in doe-het-zelf-zaken kopen. Vroeger werden deze bussen met perslucht gebruikt voor claxons op voetbalvelden,  in donkere kamers van fotografen, bij juweliers, om oppervlakken schoon te blazen. Voor het reinigen van ventilatieroosters en ventilatoren komen ze erg goed van pas. Je moet wel voorzichtig zijn, want deze persluchtbussen kunnen ook drijfgassen bevatten en die kunnen ontploffen of brand veroorzaken als ze niet op de juiste wijze worden gebruikt. Laat ze ook niet in handen van kinderen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer