apr 27, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Aardappelen geneesmiddel of vergif?

Aardappelen zijn lekker. Wereldwijd staan we er om bekend dat we aardappeleters zijn. Die zijn trouwens ook tot een kunstwerk verheven door Permeke.

Aardappelen laten zich op veel manieren klaarmaken, de ene al lekkerder dan de andere. Het kan zelfs een feestgerecht zijn, om van de overheerlijke frieten maar te zwijgen, een typisch Belgisch gerecht. Werelderfgoed zullen we maar zeggen.

Maar aardappelen zijn niet altijd onschuldig, kunnen zelfs giftig zijn.

Aardappelen zijn lekker, maar kunnen ook giftig zijn of… redding brengen bij een maag die overhoop ligt.

Je hoeft eigenlijk niet ver te lopen om al het slachtoffer te kunnen worden van een ernstige vergiftiging. Zelfs van „slechte” aardappelen kan je thuis al het slachtoffer worden. Groene of zwarte en bruine vlekken moet je van aardappelen verwijderen. In de volksmond spreekt men van een „glazen aardappel”.

Deze groene aardappelen bevatten glycoalkaloïden die warmtestabiel en uiterst giftig zijn. Als je daarvan eet kunnen onplezierige ervaringen volgen en niet zelden kan het de dood van de patiënt veroorzaken. Het gif wordt niet geneutraliseerd door koken. Als je pootaardappelen aan licht blootstelt, worden ze groen en wordt heel snel een zwaar vergif gevormd. Dit gif hoopt zich op in het groene gedeelte van de aardappel.

Door een dergelijke vergiftiging kan de vorming van rode bloedlichaampjes in het gedrang komen en krijgt de patiënt hemolytische anemie. Er wordt bloed in de urine vastgesteld, er zijn ernstige gevoelsstoornissen, diarree, braakneigingen en beven. Ook de zwarte nachtschade Solanum nigrum, een kruid dat je overal ter wereld vindt, bevat hetzelfde gif. Soms wordt het zelfs in Ethiopië op het menu gezet. Vermijd het, want je weet niet op voorhand hoeveel gif er in de plant zit.

Wat wel juist is: een rauw aardappelschijfje opknabbelen doet wonderen als je last hebt van zure oprispingen. Of ook goed: een beetje sap van een geperste rauwe aardappel opdrinken, kalmeert een maag die in brand staat.

Je kan het natuurlijk nog eenvoudiger houden: Nasturan van Fytobell is ideaal bij problemen aan de maag en met de vertering. Het is een ultrasone extractie van Nasturtium officinalis.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-358

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Een uitstekend middel om altijd in huis te hebben.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer