apr 27, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Aardappelen geneesmiddel of vergif?

Aardappelen zijn lekker. Wereldwijd staan we er om bekend dat we aardappeleters zijn. Die zijn trouwens ook tot een kunstwerk verheven door Permeke.

Aardappelen laten zich op veel manieren klaarmaken, de ene al lekkerder dan de andere. Het kan zelfs een feestgerecht zijn, om van de overheerlijke frieten maar te zwijgen, een typisch Belgisch gerecht. Werelderfgoed zullen we maar zeggen.

Maar aardappelen zijn niet altijd onschuldig, kunnen zelfs giftig zijn.

Aardappelen zijn lekker, maar kunnen ook giftig zijn of… redding brengen bij een maag die overhoop ligt.

Je hoeft eigenlijk niet ver te lopen om al het slachtoffer te kunnen worden van een ernstige vergiftiging. Zelfs van „slechte” aardappelen kan je thuis al het slachtoffer worden. Groene of zwarte en bruine vlekken moet je van aardappelen verwijderen. In de volksmond spreekt men van een „glazen aardappel”.

Deze groene aardappelen bevatten glycoalkaloïden die warmtestabiel en uiterst giftig zijn. Als je daarvan eet kunnen onplezierige ervaringen volgen en niet zelden kan het de dood van de patiënt veroorzaken. Het gif wordt niet geneutraliseerd door koken. Als je pootaardappelen aan licht blootstelt, worden ze groen en wordt heel snel een zwaar vergif gevormd. Dit gif hoopt zich op in het groene gedeelte van de aardappel.

Door een dergelijke vergiftiging kan de vorming van rode bloedlichaampjes in het gedrang komen en krijgt de patiënt hemolytische anemie. Er wordt bloed in de urine vastgesteld, er zijn ernstige gevoelsstoornissen, diarree, braakneigingen en beven. Ook de zwarte nachtschade Solanum nigrum, een kruid dat je overal ter wereld vindt, bevat hetzelfde gif. Soms wordt het zelfs in Ethiopië op het menu gezet. Vermijd het, want je weet niet op voorhand hoeveel gif er in de plant zit.

Wat wel juist is: een rauw aardappelschijfje opknabbelen doet wonderen als je last hebt van zure oprispingen. Of ook goed: een beetje sap van een geperste rauwe aardappel opdrinken, kalmeert een maag die in brand staat.

Je kan het natuurlijk nog eenvoudiger houden: Nasturan van Fytobell is ideaal bij problemen aan de maag en met de vertering. Het is een ultrasone extractie van Nasturtium officinalis.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-358

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Een uitstekend middel om altijd in huis te hebben.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer