apr 27, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Aardappelen geneesmiddel of vergif?

Aardappelen zijn lekker. Wereldwijd staan we er om bekend dat we aardappeleters zijn. Die zijn trouwens ook tot een kunstwerk verheven door Permeke.

Aardappelen laten zich op veel manieren klaarmaken, de ene al lekkerder dan de andere. Het kan zelfs een feestgerecht zijn, om van de overheerlijke frieten maar te zwijgen, een typisch Belgisch gerecht. Werelderfgoed zullen we maar zeggen.

Maar aardappelen zijn niet altijd onschuldig, kunnen zelfs giftig zijn.

Aardappelen zijn lekker, maar kunnen ook giftig zijn of… redding brengen bij een maag die overhoop ligt.

Je hoeft eigenlijk niet ver te lopen om al het slachtoffer te kunnen worden van een ernstige vergiftiging. Zelfs van „slechte” aardappelen kan je thuis al het slachtoffer worden. Groene of zwarte en bruine vlekken moet je van aardappelen verwijderen. In de volksmond spreekt men van een „glazen aardappel”.

Deze groene aardappelen bevatten glycoalkaloïden die warmtestabiel en uiterst giftig zijn. Als je daarvan eet kunnen onplezierige ervaringen volgen en niet zelden kan het de dood van de patiënt veroorzaken. Het gif wordt niet geneutraliseerd door koken. Als je pootaardappelen aan licht blootstelt, worden ze groen en wordt heel snel een zwaar vergif gevormd. Dit gif hoopt zich op in het groene gedeelte van de aardappel.

Door een dergelijke vergiftiging kan de vorming van rode bloedlichaampjes in het gedrang komen en krijgt de patiënt hemolytische anemie. Er wordt bloed in de urine vastgesteld, er zijn ernstige gevoelsstoornissen, diarree, braakneigingen en beven. Ook de zwarte nachtschade Solanum nigrum, een kruid dat je overal ter wereld vindt, bevat hetzelfde gif. Soms wordt het zelfs in Ethiopië op het menu gezet. Vermijd het, want je weet niet op voorhand hoeveel gif er in de plant zit.

Wat wel juist is: een rauw aardappelschijfje opknabbelen doet wonderen als je last hebt van zure oprispingen. Of ook goed: een beetje sap van een geperste rauwe aardappel opdrinken, kalmeert een maag die in brand staat.

Je kan het natuurlijk nog eenvoudiger houden: Nasturan van Fytobell is ideaal bij problemen aan de maag en met de vertering. Het is een ultrasone extractie van Nasturtium officinalis.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-358

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Een uitstekend middel om altijd in huis te hebben.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer