apr 5, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ben je snel in paniek?

Veel mensen leven in angst, of tenminste toch in de onzekerheid. Deze tijd wordt trouwens gekenmerkt door onrust en onduidelijkheid. Veel mensen voelen zich daardoor onzeker en zelfs angstig. Daar kunnen financiële, relationele, praktische problemen de oorzaak van zijn.

Het is normaal dat men zich niet happy voelt als er problemen zijn. Maar soms is die angst overdreven of buitensporig, wanneer de ernst van de situatie niet overeenkomt met de heftigheid van de angstgevoelens. In dit geval spreken we van een paniekaanval die zich onverwacht en zonder aanwijsbare reden voordoet. Soms zijn er wel oorzaken aan te wijzen zoals het krijgen van allesoverheersende angst bij het zien van spinnen, honden, bloed of bij het oversteken van een groot plein; de zogenaamde fobieën. Er zijn een aantal symptomen die samenhangen met angst.

– hartkloppingen

– transpireren, trillen of beven

– het gevoel te stikken

– angst om dood te gaan

– angst om gek te worden

– diepere en snellere ademhaling

– gevoel los te staan van zichzelf

– hyperventileren

– misselijkheid, duizeligheid

– gevoel van onwerkelijkheid tintelingen of een gevoel van verdoving

– ongerustheid over de gevolgen van een nieuwe aanval

– opvliegers of koude rillingen

Laat angst en paniek je leven niet vergallen. Probeer rationeel te denken en behelp jezelf met een goed natuurlijk middel: Passiflora.

Die paniekaanvallen komen niet alleen voor bij mensen met een paniekstoornis, maar ook bij mensen die bijvoorbeeld een extreme angst hebben voor bijvoorbeeld vliegen, bacteriën of gesloten ruimtes. Zo’n fobische reactie wordt uitgelokt door een bepaald object of situatie. Bij een paniekstoornis ligt dit anders. Mensen die last hebben van een paniekstoornis worden zonder een duidelijke aanwijsbare aanleiding, overvallen door paniek. Ze vrezen nieuwe aanvallen en proberen situaties te vermijden waarin hulp van anderen niet voorhanden is. Paniekaanvallen gaan vaak gepaard met agorafobie, beter bekend als straatvrees.

Hoe komt het? Waarom de één gevoeliger is voor het ontwikkelen van een paniekstoornis dan de ander, is voor een deel terug te voeren op de erfelijkheid. Een ander deel wordt verklaard door de gerichte aandacht op de lichamelijke sensaties en de betekenis die er aan wordt gegeven.

De paniekaanval begint meestal met de waarneming van lichamelijke gevoelens, waardoor deze in sterkte toenemen. Vervolgens vergroot deze angst weer de symptomen en de cirkel is rond.

Mensen vermijden liever plaatsen waar ze ooit overvallen zijn door paniek. De angst en het vermijden van situaties gaat het leven steeds meer beheersen. Vermijding wil echter niet zeggen dat een paniekaanval zich nooit meer zal voordoen. Integendeel, vermijden van situaties en de angst voor een nieuwe aanval houden elkaar juist in stand. Wat kan je doen?

Om te beginnen probeer rustig te blijven en rationeel te redeneren: een spin heeft nog nooit iemand opgegeten en een plein oversteken is niet dodelijk. Het zit dus vooral tussen de oren. Je kan jezelf rust inprenten en inpraten. En je kan ook gebruik maken van de kracht van de natuur: Passiflora of passiebloem brengt rust in het gemoed.

Denk daarbij aan Passibell van Fytobell. Dan zal je je al een heel stuk rustiger voelen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer