apr 5, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ben je snel in paniek?

Veel mensen leven in angst, of tenminste toch in de onzekerheid. Deze tijd wordt trouwens gekenmerkt door onrust en onduidelijkheid. Veel mensen voelen zich daardoor onzeker en zelfs angstig. Daar kunnen financiële, relationele, praktische problemen de oorzaak van zijn.

Het is normaal dat men zich niet happy voelt als er problemen zijn. Maar soms is die angst overdreven of buitensporig, wanneer de ernst van de situatie niet overeenkomt met de heftigheid van de angstgevoelens. In dit geval spreken we van een paniekaanval die zich onverwacht en zonder aanwijsbare reden voordoet. Soms zijn er wel oorzaken aan te wijzen zoals het krijgen van allesoverheersende angst bij het zien van spinnen, honden, bloed of bij het oversteken van een groot plein; de zogenaamde fobieën. Er zijn een aantal symptomen die samenhangen met angst.

– hartkloppingen

– transpireren, trillen of beven

– het gevoel te stikken

– angst om dood te gaan

– angst om gek te worden

– diepere en snellere ademhaling

– gevoel los te staan van zichzelf

– hyperventileren

– misselijkheid, duizeligheid

– gevoel van onwerkelijkheid tintelingen of een gevoel van verdoving

– ongerustheid over de gevolgen van een nieuwe aanval

– opvliegers of koude rillingen

Laat angst en paniek je leven niet vergallen. Probeer rationeel te denken en behelp jezelf met een goed natuurlijk middel: Passiflora.

Die paniekaanvallen komen niet alleen voor bij mensen met een paniekstoornis, maar ook bij mensen die bijvoorbeeld een extreme angst hebben voor bijvoorbeeld vliegen, bacteriën of gesloten ruimtes. Zo’n fobische reactie wordt uitgelokt door een bepaald object of situatie. Bij een paniekstoornis ligt dit anders. Mensen die last hebben van een paniekstoornis worden zonder een duidelijke aanwijsbare aanleiding, overvallen door paniek. Ze vrezen nieuwe aanvallen en proberen situaties te vermijden waarin hulp van anderen niet voorhanden is. Paniekaanvallen gaan vaak gepaard met agorafobie, beter bekend als straatvrees.

Hoe komt het? Waarom de één gevoeliger is voor het ontwikkelen van een paniekstoornis dan de ander, is voor een deel terug te voeren op de erfelijkheid. Een ander deel wordt verklaard door de gerichte aandacht op de lichamelijke sensaties en de betekenis die er aan wordt gegeven.

De paniekaanval begint meestal met de waarneming van lichamelijke gevoelens, waardoor deze in sterkte toenemen. Vervolgens vergroot deze angst weer de symptomen en de cirkel is rond.

Mensen vermijden liever plaatsen waar ze ooit overvallen zijn door paniek. De angst en het vermijden van situaties gaat het leven steeds meer beheersen. Vermijding wil echter niet zeggen dat een paniekaanval zich nooit meer zal voordoen. Integendeel, vermijden van situaties en de angst voor een nieuwe aanval houden elkaar juist in stand. Wat kan je doen?

Om te beginnen probeer rustig te blijven en rationeel te redeneren: een spin heeft nog nooit iemand opgegeten en een plein oversteken is niet dodelijk. Het zit dus vooral tussen de oren. Je kan jezelf rust inprenten en inpraten. En je kan ook gebruik maken van de kracht van de natuur: Passiflora of passiebloem brengt rust in het gemoed.

Denk daarbij aan Passibell van Fytobell. Dan zal je je al een heel stuk rustiger voelen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer