apr 4, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je het gevaar van transvetten vermijden?

Vroeger mocht je geen of weinig eieren eten, maximum eentje per dag, want er was het spook van de cholesterol. Tegenwoordig mag je elke dag eieren eten, want de cholesterol wordt door voeding nauwelijks beïnvloed, want het lichaam maakt zelf zijn cholesterol, zo belangrijk is dat. En de plaques in de bloedvaten dan en het risico op infarct en beroerte? Wel, plaques zijn natuurlijk wel gevaarlijk, want ze vernauwen de bloedvaten, maar het komt er op aan te weten waarom.

Plaques ontstaan als cholesterol zich neerzet tegen de vaatwand. Dat is het reparatiemiddel bij een ontstoken of kwetsbare vaatwand. Dus moet je er voor zorgen dat de vaatwand niet ontsteekt en dat die gezond blijft, dan zet cholesterol zich niet neer en wordt gerecupereerd door de HDL (de goede cholesterol).

Veel mensen brengen de gezondheid van hart en bloedvaten in gevaar door een verkeerde voeding: ze hebben te weinig Omega-3 en te veel transvetten.

Hoe krijg je meer HDL en verminder je het risico? Wel, rook niet, drink geen of zeer weinig alcohol, vermijd stress en schrap geraffineerde koolhydraten en beweeg.

En harde vetten? Men kijkt tegenwoordig anders aan tegen vetten. Vet mag weer, maar vooral minder geraffineerde koolhydraten zoals suiker, want dat is een killer.

Uiteraard blijf je best voorzichtig met harde vetten, vooral transvet, want ook dat is gevaarlijk.

Daarom moet je transvet vermijden. Dat is vet dat verhard werd door hogere temperaturen. Zelfs plantaardige oliën die verhit zijn, kunnen gevaarlijk worden. Bak of braad dus niet in zonnebloemolie. Wel in olijfolie, omdat die mono-onverzadigd is. Poly-onverzadigde vetten moet je niet verhitten.

Ook gehydrogeneerde vetten kan je beter vermijden: die vind je in gebak, koekjes, snoep, sommige margarines. In de USA wordt het daarom in sommige staten verplicht om op voedingsmiddelen het gehalte aan transvetten te vermelden. Als je zelf kookt kan je die vermijden. Vermijd daarom industrieel bewerkt voedsel.

Olijfolie is de beste olie in de keuken, omdat ze deel uitmaakt van het mediterraan dieet en dus hart en bloedvaten spaart. Ook kokosvet is interessant bij het bakken en braden, omdat het reeds verzadigd vet is, maar “midchain” en dus gunstig.

Wie zijn bloedvaten wil sparen, kan ook maar beter voorzichtig zijn met koekjes, gebakjes en ijsjes, want hierin zit vaak verborgen vet: transvet en hard vet. Daarin zit ook Omega-6 en daar hebben we absoluut een teveel van. Daarom is het verstandig het gehalte Omega-3 vetzuren te verhogen en dat kan door middel van visolie.

Veel mensen hebben zeventienmaal te weinig Omega-3 ten opzichte van Omega-6 en dat is niet interessant voor de gezondheid.

Denk er daarom aan dat tekort aan te vullen door dagelijks Omega-3 te nemen. Dat kan door vette vis op het menu te zetten, maar je kan ook een goed voedingssupplement nemen. Denk daarbij aan Omega-3 visolie van Nutribell. Je vindt het in capsules zowel voor kinderen als voor volwassenen. Die voor kinderen zijn kleiner en dus makkelijker door te slikken. Je kan Nutribell-visolie bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je vindt meer uitleg op de website: www.nutribell.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer