apr 4, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je het gevaar van transvetten vermijden?

Vroeger mocht je geen of weinig eieren eten, maximum eentje per dag, want er was het spook van de cholesterol. Tegenwoordig mag je elke dag eieren eten, want de cholesterol wordt door voeding nauwelijks beïnvloed, want het lichaam maakt zelf zijn cholesterol, zo belangrijk is dat. En de plaques in de bloedvaten dan en het risico op infarct en beroerte? Wel, plaques zijn natuurlijk wel gevaarlijk, want ze vernauwen de bloedvaten, maar het komt er op aan te weten waarom.

Plaques ontstaan als cholesterol zich neerzet tegen de vaatwand. Dat is het reparatiemiddel bij een ontstoken of kwetsbare vaatwand. Dus moet je er voor zorgen dat de vaatwand niet ontsteekt en dat die gezond blijft, dan zet cholesterol zich niet neer en wordt gerecupereerd door de HDL (de goede cholesterol).

Veel mensen brengen de gezondheid van hart en bloedvaten in gevaar door een verkeerde voeding: ze hebben te weinig Omega-3 en te veel transvetten.

Hoe krijg je meer HDL en verminder je het risico? Wel, rook niet, drink geen of zeer weinig alcohol, vermijd stress en schrap geraffineerde koolhydraten en beweeg.

En harde vetten? Men kijkt tegenwoordig anders aan tegen vetten. Vet mag weer, maar vooral minder geraffineerde koolhydraten zoals suiker, want dat is een killer.

Uiteraard blijf je best voorzichtig met harde vetten, vooral transvet, want ook dat is gevaarlijk.

Daarom moet je transvet vermijden. Dat is vet dat verhard werd door hogere temperaturen. Zelfs plantaardige oliën die verhit zijn, kunnen gevaarlijk worden. Bak of braad dus niet in zonnebloemolie. Wel in olijfolie, omdat die mono-onverzadigd is. Poly-onverzadigde vetten moet je niet verhitten.

Ook gehydrogeneerde vetten kan je beter vermijden: die vind je in gebak, koekjes, snoep, sommige margarines. In de USA wordt het daarom in sommige staten verplicht om op voedingsmiddelen het gehalte aan transvetten te vermelden. Als je zelf kookt kan je die vermijden. Vermijd daarom industrieel bewerkt voedsel.

Olijfolie is de beste olie in de keuken, omdat ze deel uitmaakt van het mediterraan dieet en dus hart en bloedvaten spaart. Ook kokosvet is interessant bij het bakken en braden, omdat het reeds verzadigd vet is, maar “midchain” en dus gunstig.

Wie zijn bloedvaten wil sparen, kan ook maar beter voorzichtig zijn met koekjes, gebakjes en ijsjes, want hierin zit vaak verborgen vet: transvet en hard vet. Daarin zit ook Omega-6 en daar hebben we absoluut een teveel van. Daarom is het verstandig het gehalte Omega-3 vetzuren te verhogen en dat kan door middel van visolie.

Veel mensen hebben zeventienmaal te weinig Omega-3 ten opzichte van Omega-6 en dat is niet interessant voor de gezondheid.

Denk er daarom aan dat tekort aan te vullen door dagelijks Omega-3 te nemen. Dat kan door vette vis op het menu te zetten, maar je kan ook een goed voedingssupplement nemen. Denk daarbij aan Omega-3 visolie van Nutribell. Je vindt het in capsules zowel voor kinderen als voor volwassenen. Die voor kinderen zijn kleiner en dus makkelijker door te slikken. Je kan Nutribell-visolie bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je vindt meer uitleg op de website: www.nutribell.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer