apr 4, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je het gevaar van transvetten vermijden?

Vroeger mocht je geen of weinig eieren eten, maximum eentje per dag, want er was het spook van de cholesterol. Tegenwoordig mag je elke dag eieren eten, want de cholesterol wordt door voeding nauwelijks beïnvloed, want het lichaam maakt zelf zijn cholesterol, zo belangrijk is dat. En de plaques in de bloedvaten dan en het risico op infarct en beroerte? Wel, plaques zijn natuurlijk wel gevaarlijk, want ze vernauwen de bloedvaten, maar het komt er op aan te weten waarom.

Plaques ontstaan als cholesterol zich neerzet tegen de vaatwand. Dat is het reparatiemiddel bij een ontstoken of kwetsbare vaatwand. Dus moet je er voor zorgen dat de vaatwand niet ontsteekt en dat die gezond blijft, dan zet cholesterol zich niet neer en wordt gerecupereerd door de HDL (de goede cholesterol).

Veel mensen brengen de gezondheid van hart en bloedvaten in gevaar door een verkeerde voeding: ze hebben te weinig Omega-3 en te veel transvetten.

Hoe krijg je meer HDL en verminder je het risico? Wel, rook niet, drink geen of zeer weinig alcohol, vermijd stress en schrap geraffineerde koolhydraten en beweeg.

En harde vetten? Men kijkt tegenwoordig anders aan tegen vetten. Vet mag weer, maar vooral minder geraffineerde koolhydraten zoals suiker, want dat is een killer.

Uiteraard blijf je best voorzichtig met harde vetten, vooral transvet, want ook dat is gevaarlijk.

Daarom moet je transvet vermijden. Dat is vet dat verhard werd door hogere temperaturen. Zelfs plantaardige oliën die verhit zijn, kunnen gevaarlijk worden. Bak of braad dus niet in zonnebloemolie. Wel in olijfolie, omdat die mono-onverzadigd is. Poly-onverzadigde vetten moet je niet verhitten.

Ook gehydrogeneerde vetten kan je beter vermijden: die vind je in gebak, koekjes, snoep, sommige margarines. In de USA wordt het daarom in sommige staten verplicht om op voedingsmiddelen het gehalte aan transvetten te vermelden. Als je zelf kookt kan je die vermijden. Vermijd daarom industrieel bewerkt voedsel.

Olijfolie is de beste olie in de keuken, omdat ze deel uitmaakt van het mediterraan dieet en dus hart en bloedvaten spaart. Ook kokosvet is interessant bij het bakken en braden, omdat het reeds verzadigd vet is, maar “midchain” en dus gunstig.

Wie zijn bloedvaten wil sparen, kan ook maar beter voorzichtig zijn met koekjes, gebakjes en ijsjes, want hierin zit vaak verborgen vet: transvet en hard vet. Daarin zit ook Omega-6 en daar hebben we absoluut een teveel van. Daarom is het verstandig het gehalte Omega-3 vetzuren te verhogen en dat kan door middel van visolie.

Veel mensen hebben zeventienmaal te weinig Omega-3 ten opzichte van Omega-6 en dat is niet interessant voor de gezondheid.

Denk er daarom aan dat tekort aan te vullen door dagelijks Omega-3 te nemen. Dat kan door vette vis op het menu te zetten, maar je kan ook een goed voedingssupplement nemen. Denk daarbij aan Omega-3 visolie van Nutribell. Je vindt het in capsules zowel voor kinderen als voor volwassenen. Die voor kinderen zijn kleiner en dus makkelijker door te slikken. Je kan Nutribell-visolie bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je vindt meer uitleg op de website: www.nutribell.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer