apr 25, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Vermoeidheid door stress of menopauze

Vermoeidheid kan het gevolg zijn van aanhoudende STRESS. Indien deze spanningen veroorzaakt werden door emotionele problemen of professionele problemen, is het verstandig de huisdokter hierover in te lichten. Die kan nagaan of het misschien nuttig is dat je een tijdlang begeleid wordt door een psycholoog of psychiater. Naar alle waarschijnlijkheid zal de patiënt het advies krijgen minder hard te werken en zal hem worden aangeleerd hoe hij zich met behulp van speciale relaxatietechnieken best kan ontspannen.


Vermoeidheid kan ook het gevolg zijn van een verkeerd DIEET. Is dat het geval dan kunnen de klachten bestreden worden door voldoende fruit en groenten te eten. Zet ook voedsel op het menu dat rijk is aan vitamine B, zoals volkorengranen, brood, havervlokken en vis. Zij zullen voor de nodige energie zorgen.

Vermoeidheid kan veroorzaakt worden door een verkeerd dieet. Zet in ieder geval meer groenten en fruit op je dieet.


Bij jonge moeders, bij zwangere vrouwen of wie tijdens de menstruatie zware bloedingen heeft, kan er sprake zijn van bloedarmoede. Deze anemie kan bestreden worden met behulp van een ijzersupplement. Dat mag je evenwel niet uit eigen beweging nemen omdat de nieren gevaar kunnen lopen. Laat dat advies over aan de arts.


Uitputtingsverschijnselen tijdens de menopauze kunnen wijzen op een tekort aan oestrogenen. Fyto-oestrogenen kunnen hier hulp verschaffen. Denk bijvoorbeeld aan Menobell van Fytobell, veilig, maar wel doeltreffend.


Ga ook eens zorgvuldig na welke medicijnen je zoal neemt. Bloeddrukpillen, pijnstillers, kalmeermiddelen of antidepressiva kunnen ook vermoeidheid veroorzaken. Win het advies in van een ervaren natuurarts.


Jan van Bercken

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer