apr 25, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Vermoeidheid door stress of menopauze

Vermoeidheid kan het gevolg zijn van aanhoudende STRESS. Indien deze spanningen veroorzaakt werden door emotionele problemen of professionele problemen, is het verstandig de huisdokter hierover in te lichten. Die kan nagaan of het misschien nuttig is dat je een tijdlang begeleid wordt door een psycholoog of psychiater. Naar alle waarschijnlijkheid zal de patiënt het advies krijgen minder hard te werken en zal hem worden aangeleerd hoe hij zich met behulp van speciale relaxatietechnieken best kan ontspannen.


Vermoeidheid kan ook het gevolg zijn van een verkeerd DIEET. Is dat het geval dan kunnen de klachten bestreden worden door voldoende fruit en groenten te eten. Zet ook voedsel op het menu dat rijk is aan vitamine B, zoals volkorengranen, brood, havervlokken en vis. Zij zullen voor de nodige energie zorgen.

Vermoeidheid kan veroorzaakt worden door een verkeerd dieet. Zet in ieder geval meer groenten en fruit op je dieet.


Bij jonge moeders, bij zwangere vrouwen of wie tijdens de menstruatie zware bloedingen heeft, kan er sprake zijn van bloedarmoede. Deze anemie kan bestreden worden met behulp van een ijzersupplement. Dat mag je evenwel niet uit eigen beweging nemen omdat de nieren gevaar kunnen lopen. Laat dat advies over aan de arts.


Uitputtingsverschijnselen tijdens de menopauze kunnen wijzen op een tekort aan oestrogenen. Fyto-oestrogenen kunnen hier hulp verschaffen. Denk bijvoorbeeld aan Menobell van Fytobell, veilig, maar wel doeltreffend.


Ga ook eens zorgvuldig na welke medicijnen je zoal neemt. Bloeddrukpillen, pijnstillers, kalmeermiddelen of antidepressiva kunnen ook vermoeidheid veroorzaken. Win het advies in van een ervaren natuurarts.


Jan van Bercken

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zomertijd: stop die klok!

Politiek Europa belooft al langer om de klok te stoppen in de plaats van een uur vooruit te zetten: met andere woorden de zomertijd af te schaffen. Voor de meeste mensen een goede zaak, terwijl anderen er niet zitten op te wachten. De horeca bijvoorbeeld: de zon gaat...

Lees meer