apr 12, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom kan je van te weinig slaap kanker en hartinfarct krijgen?

Escholcin helpt je beter te slapen

Goed slapen is belangrijk en dat is dezer dagen niet zo evident omdat veel mensen nog last hebben van de omschakeling van winteruur naar zomertijd. De biologische klok is wat ontregeld en tikt nog niet in een normaal ritme. Dat komt wel, maar er is wat werk aan en wat geduld voor nodig.

Maar goed slapen is wel erg belangrijk, vooral om ziekten te voorkomen: Alzheimer, kanker, hart- en vaatziekten, zenuwaandoeningen, depressie, obesitas en diabetes.

Voldoende slaap die vroeg genoeg begint, is belangrijk voor het immuunsysteem en om kanker te voorkomen.

Toch wordt slaap door velen als verloren tijd beschouwd. Kinderen gaan niet graag naar bed omdat ze liever wat langer spelen, zich amuseren of discussies van volwassenen willen beluisteren. Maar toch is het van groot belang een goede slaapgewoonte aan te leren. Men kan van slaaphygiëne spreken, want de slaap is van bijzonder groot belang voor ons organisme, groter dan tot nog toe werd vermoed. Onderzoek toont aan dat het immuunsysteem vooral versterkt wordt tijdens de slaap. Iemand die elke nacht tot drie uur wakker blijft mist daardoor het herstelmoment van de slaap dat voor de opbouw van onze immuniteit van groot belang is. Wie te weinig slaapt of te laat naar bed gaat kan tot één derde minder killercellen in het bloed hebben, dan iemand die op tijd naar bed ging en voldoende lang heeft geslapen. Eén keertje laat opblijven kan uiteraard geen kwaad, maar als dit tot een systeem verandert, dan is het lichaam in gevaar.

Wie te weinig killercellen heeft, loopt een groter gevaar kanker te krijgen. Tijdens de REM-fase (Rapid Eye Movement-sleep), dat deel van de slaap waarop men heftig met de ogen beweegt en ook droomt, is van zeer groot belang voor het herstel van de lichamelijke schade die lichaam en zenuwcellen tijdens de dag hebben ondervonden. De batterijen worden precies dan weer opgevuld. Je kan al merken dat je minder goed hebt geslapen of dat de slaap niet herstellend genoeg was, als je ’s morgens met stijve spieren en stramme ledematen opstaat.

Ook voor het herstel van de huid is een goede en voldoende slaap van groot belang, want de celdeling verloopt ’s nachts tegen 200 percent. Rond één uur ’s nachts is die op zijn maximum. Je hoort dus op dat moment al in bed te zitten en te slapen. Men spreekt van een schoonheidsslaapje, maar dat woord is niet lukraak gekozen. Wie overdag een uiltje vangt bewijst zijn organisme daarmee een goede dienst.

Van groot belang is ook dat je minstens twee uur voor het naar bed gaan, niets meer eet. Het lichaam is een gewoontemachine en de productie van sappen en enzymen is afgestemd op een bepaald ritme. Wie net voor het slapen gaan nog zware kost eet, bewijst zijn lichaam geen goede dienst. De spijzen blijven op de maag liggen, want er zijn te weinig enzymen voorhanden om die goed te verteren. Ook is er op dat moment een tekort aan maagsappen. Het voedsel wordt niet in energie omgezet. Gevolg: men ontwaakt met een onaangenaam, vol gevoel, men voelt zich niet lekker, krijgt al geeuwhonger van bij het opstaan, de volgende maaltijd wordt amper verteert en de steen op de maag wordt zwaarder. Op de duur ligt heel het metabolisme overhoop als gevolg van een ontregelde spijsvertering.

Voor het slapen gaan, kan je wel een slaapverwekkend theetje drinken, of gewoon een glas lauwwarm water, maar beslist niets meer eten. Ook de maag en de lever hebben rust nodig en ’s nachts werken die op een ander ritme. Dat ritme verstoren uit gewoonte of omwille van de smaak, is vragen om problemen.

Maar vooral ook voldoende lang slapen geeft het lichaam meer energie, geeft het immuunsysteem nieuwe kracht en maakt dat we gezonder blijven of worden.

Misschien kan je wel een beetje hulp gebruiken om goed te slapen? Kies dan liever voor een natuurlijk middel in de plaats van een chemisch slaapmiddel dat gewenning veroorzaakt en geen gezonde slaap geeft. Goede slaapverwekkers uit de natuur zijn Escholtzia, Passiflora, Avena. Denk daarom aan Escholcin van Fytobell als een perfect natuurlijk slaapsteuntje. Je slaapt weer als een roos.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer