mei 27, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Alle mannetjes beginnen als vrouwtjes

Amerikaanse onderzoekers van de Harvard Medical School van Chicago en van het Massachusetts General Hospital, afdeling moleculaire oncologie, hebben de genetische ontwikkelings-drempel ontdekt die jongens van meisjes onderscheidt. Ze stelden vast dat alle embryo’s de eerste vijfendertig dagen na de bevruchting van het vrouwelijk geslacht zijn.

Alle embryo’s zijn de eerste vijfendertig dagen na de bevruchting van het vrouwelijk geslacht.

In een eerste stadium heeft het embryo dus vrouwelijke structuren. Het zogenaamde SRY-gen (dat geproduceerd wordt door het mannelijkheidsgen op de Y-chromosoom) komt pas enkele weken na de conceptie tussenbeide om er de mannelijke genetische structuur aan toe te voegen. Het doet dit door een ander gen, het zogenaamde MIS-gen te activeren.

Dit MIS-gen elimineert de vrouwelijke eigenschappen van het oorspronkelijke embryo. De SRY-molecule als „hoofdschakelaar” op weg naar de viriliteit treedt pas na 35 dagen in de ontwikkeling van de vrucht op. De leider van het onderzoekteam, dokter W. Michael, legt deze evolutie als volgt uit: „Als de foetus voorbestemd is om een jongetje te worden, moet hij 35 dagen na de conceptie een reeks uitdagingen aangaan: hij moet mannelijke organen ontwikkelen en zich ontdoen van de zich ontwikkelende vrouwelijke organen (namelijk de baarmoeder en de eileiders). Zelfs de stoerste binken zijn dus oorspronkelijk „meisjes” geweest.” Als dat geen sensationeel nieuws is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer