mei 30, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Beter geheugen, minder kanker en hartziekten dankzij olijfolie

We weten het allemaal wel: voor een goede gezondheid, moet je ook gezond eten. Dat betekent veel groenten, voldoende fruit, gezonde eiwitten, niet te veel vlees, zeker geen rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkte producten en vooral ook geen suikers, toegevoegde suikers en kunstmatige kleur- smaak- en zoetmiddelen. Ziedaar het recept van een langer en gezonder leven.

Maar ook de vetten spelen een rol. Dat mag wel een gedeelte verzadigd zijn, maar onverzadigde vetten zijn veel gezonder, op voorwaarde dat je ze niet verhit, dan krijg je met sommige plantaardige oliën transvet.

Wil je tot op hoge leeftijd beter functioneren en een goed geheugen hebben: gebruik olijfolie.

Dat is niet het geval met vetten die al verzadigd zijn of midchain vetzuren zoals kokosvet.

Maar heel gezond is in elk geval olijfolie en dat behoort tot het bekende mediterrane dieet, dat zeker de gezondheid bevordert en ten goede komt.

Maar olijfolie heeft nog meer voordelen, omdat het de cardiovasculaire gezondheid in stand houdt en verbetert.

Het is bijvoorbeeld ook uitstekend voor ons geheugen.

Want onze eetgewoonten bepalen in grote mate onze biologische leeftijd. Dat uit zich o.m. niet enkel in een lang en gezond leven, waarbij levensgevaarlijke ziekten worden voorkomen, maar ook in het goed functioneren van alle organen. Onze maatschappij maakt het ons niet gemakkelijk: stress, zorgen, fast food met te vette en geraffineerde producten, gebrek aan vitamines, het weegt allemaal op de gezondheid.

Recente studies hebben uitgewezen dat kanker zowel als hart- en vaatziekten niet enkel te maken hebben met een verzuring van het organisme, maar tegelijk met een overdosis eiwitten, en verzadigde vetten. Uit een onderzoek aan de universiteit van Bari door professor geriatrie Antonio Capurso, blijkt dat een hoge consumptie van enkelvoudige onverzadigde vetzuren, typerend voor het mediterrane dieet door het hoge gebruik van de hierin aanwezige olijfolie (bij voorkeur koud geperste maagdelijke olie), een sterke bescherming biedt tegen leeftijdsgebonden cognitieve aandoeningen. In begrijpelijke taal betekent zulks dat het niet enkel beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, maar ook tegen een achteruitgang in de geheugenfuncties, uitvoerende functies en de snelheid waarmee waarnemingen en cognitieve functies worden verwerkt. Dit is een normaal proces bij het ouder worden, aldus de prof, maar olijfolie kan dat proces gevoelig vertragen. Dit effect zou vooral te danken zijn aan de rol die de enkelvoudige onverzadigde vetzuren spelen, in het bewaren van de structurele integriteit van de hersenmembranen. Dat klinkt zeer ingewikkeld, maar in feite komt het erop neer dat dankzij olijfolie, in de plaats van dierlijke vetten, de hersenen tot op hoge leeftijd beter blijven functioneren en de complete gezondheid van het individu ook beter blijft.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer