mei 20, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe borstkanker voorkomen?

Bij vrouwen tussen de vijfendertig en de zestig jaar is borstkanker nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks krijgen maar liefst meer dan tachtig van alle honderdduizend vrouwen in ons land borstkanker. Het eerste symptoom is meestal een pijnloze knobbel in de borst. Deze knobbel kan vergroeid zijn met de huid of met de onderliggende spieren en is daardoor moeilijk af te grenzen. Hoewel niet elke knobbel in de borst kwaadaardig is (acht op de tien zijn goedaardig), doet iedere vrouw er goed aan naar de arts te gaan als ze dit symptoom bij zichzelf heeft ontdekt. Die zal haar als dat nodig is, doorverwijzen naar een specialist.

Wie een knobbeltje in de borst voelt, doet er goed aan meteen naar de dokter te gaan.


Gelukkig kunnen vrouwen bepaalde stappen ondernemen, waardoor ze minder risico lopen borstkanker te krijgen, onder andere door zich aan een gezond dieet te houden. Studies hebben namelijk aangetoond dat zwaarlijvigheid slecht voor de gezondheid is doordat het lichaamsvet meer oestrogenen gaat produceren. Vrouwen doen er dus goed aan zo weinig mogelijk dierlijke en verzadigde vetten op het menu te zetten en zo weinig mogelijk suiker te gebruiken. Deze vetten en suikers worden aangetroffen in vlees, melkproducten, koekjes en zoetigheden. Wél goed is het eten van fruit, groenten, noten en vis. Het spreekt vanzelf dat het gebruik van alcohol ook zoveel mogelijk vermeden dient te worden. Wie wekelijks meer dan veertien eenheden drinkt, vraagt om moeilijkheden. Maar recent is ook gebleken dat kleine hoeveelheden alcohol al schadelijk zijn.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat betacaroteen, de vitamines E en C alsook het mineraal selenium de risico’s op het krijgen van kanker verminderen.


Last but not least is het natuurlijk belangrijk de borsten regelmatig aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Indien een wijziging in de borsten wordt vastgesteld of een knobbel wordt gevoeld, moet onmiddellijk het advies van de dokter worden ingeroepen. Indien familieleden al aan borstkanker hebben geleden, is het belangrijk dat de arts daarvan op de hoogte is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer