mei 21, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe maak je oude, roestige of aangekoekte bakvormen weer fonkelnieuw?

Wat is er heerlijker na een drukke dag of in het weekend, vrienden en familie of buren uit te nodigen voor een gezellig praatje. Daar horen een lekker kopje koffie of thee bij, die de gezelligheid alleen maar kunnen verhogen. En als het even meezit kan daar zelfs een lekker gebakje bij horen. Uiteraard liefst zelf gebakken, want ook dat kan een boeiend onderwerp van gesprek worden.

Maar als het al een tijdje geleden was dat je zelf gebakjes hebt gemaakt, kan het gebeuren dat de bakvormen die uiteraard in metaal zijn, wat roestsporen of kenmerken van verwering vertonen. Gooi ze niet weg, want er is heel gemakkelijk iets aan te doen. Je moet ook niet aan de slag met sterke schuurmiddelen of harde sponzen en ook niet met agressieve poetsmiddelen.

Oude bakvormen die roestig zijn geworden of vol aangekoekte smurrie hangen? Die krijg je in een mum van tijd en zonder labeur weer schoon met een zelfgemaakte wonderpasta.

Stel je het net voor je wil gaan bakken vast, dan kan je het bakplezier nog redden door de vorm met wat bakpapier te bekleden, maar dat ontslaat je natuurlijk niet van de verplichting om uiteindelijk toch de bakvormen netjes en schoon te maken.

Dat schoonmaken van roestige bakvormen is eigenlijk doodsimpel, want je kan het miraculeuze poetsmiddel zelf maken en het is nog goedkoop ook. Je hebt eigenlijk maar twee ingrediënten nodig: en je hoeft nadien niet te schrobben. Je hoeft er de bakvormen maar mee in te wrijven en het goedje te laten zitten: bakpoeder oftewel natriumbicarbonaat en waterstofperoxyde.

Bestrooi eerst de bakvormen met natriumbicarbonaat oftewel bakpoeder. Na het bestrooien van de platen of bakvormen, besprenkel of besproei je die met waterstofperoxide. Daarna nog een laagje bakpoeder er overheen. Nu kan je ander huishoudelijk werk doen, of gewoon je boodschappen gaan doen, of een boekje lezen terwijl de tijd het werk voor je opknapt.

Na een uurtje, of nog langer mag ook, hou je de bakvormen onder de kraan en wrijf er met een klein zacht sponsje, of gewoon met de handen alles er van af. Je zal verbaasd zijn om te zien welke smurrie er eigenlijk aan vast hing en nu loslaat.

Je hoeft echt niet hard te schrobben, gewoon het goedje er van af wrijven is voldoende. Nadien goed naspoelen en de bakvormen zijn fonkelnieuw en klaar voor een volgend bakplezier!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer