mei 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe raak je snel verlost van wratten?

Veel mensen hebben last van wratten. Het zijn vervelende uitstulpingen op de huid en ze komen vooral voor bij jongeren en bij ouderen en ook bij mensen die vaak in contact komen met sportvloeren, zwembaden, sauna’s en ruimten waar veel mensen blootsvoets overheen lopen. Het kan wijzen op een verzwakt immuunsysteem, maar niet noodzakelijk. Je hebt ze in verschillende vormen: plat, rond of steeltjesvorm.

De wrat is het gevolg van een besmetting met een virus, het humaan papillomavirus dat het vooral gemunt heeft op verzwakte delen van de huid die vochtig zijn of al gekwetst zijn.

Wratten kunnen ontsierend en ongemakkelijk zijn, maar zijn ongevaarlijk. Ze verdwijnen gewoonlijk vanzelf, maar je kan zelf ook heel wat doen om ze te liquideren.

Wat moet je doen? Eigenlijk niet veel, want een wrat is ongevaarlijk. Het kan wel ontsierend zijn als ze bijvoorbeeld in het gezicht of de hals voorkomt, maar gewoonlijk verdwijnt die vanzelf na één of twee jaar. Veel jongeren die last hebben van stress krijgen er mee te maken op de handen en de vingers. Ze verdwijnen gewoonlijk vanzelf.

Kan je iets doen om het verdwijnen te versnellen? Jazeker! Je mag er bijvoorbeeld niet aan krabben of aan pulken, want dan kan je de huid verwonden en kan het virus zich gemakkelijk verspreiden naar een ander deel van het lichaam. De kans op her- of zelfbesmetting is bijzonder groot als je handdoeken van anderen gebruikt.

De arts kan een wrat ook bevriezen. Dat gebeurt met vloeibare stikstof en dus een temperatuur van min 170 graden. Daardoor sterft de wrat af en is deze “brandwonde” na een paar weken genezen. Het litteken verdwijnt ook. Maar je kan het nog veel eenvoudiger doen:

– Een wattenstaafje met ochtendurine op de wrat wrijven.

– Appelciderazijn met een wattenstaafje meerdere keren per dag toepassen.

– Salicylzalf gebruiken vanwege het zure effect (een zalf van aspirine, dus). Ook dat verbrandt de wrat.

– Het kleine gele plantje “stinkende gouwe” opzoeken. De stengel breken en de gele vloeistof die eruit komt op de wrat wrijven. Dat is ook zeer doeltreffend.

En voor de rest: hygiënisch leven en het zich vooral niet aantrekken, want de meeste wratten verdwijnen vanzelf.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer