mei 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe raak je snel verlost van wratten?

Veel mensen hebben last van wratten. Het zijn vervelende uitstulpingen op de huid en ze komen vooral voor bij jongeren en bij ouderen en ook bij mensen die vaak in contact komen met sportvloeren, zwembaden, sauna’s en ruimten waar veel mensen blootsvoets overheen lopen. Het kan wijzen op een verzwakt immuunsysteem, maar niet noodzakelijk. Je hebt ze in verschillende vormen: plat, rond of steeltjesvorm.

De wrat is het gevolg van een besmetting met een virus, het humaan papillomavirus dat het vooral gemunt heeft op verzwakte delen van de huid die vochtig zijn of al gekwetst zijn.

Wratten kunnen ontsierend en ongemakkelijk zijn, maar zijn ongevaarlijk. Ze verdwijnen gewoonlijk vanzelf, maar je kan zelf ook heel wat doen om ze te liquideren.

Wat moet je doen? Eigenlijk niet veel, want een wrat is ongevaarlijk. Het kan wel ontsierend zijn als ze bijvoorbeeld in het gezicht of de hals voorkomt, maar gewoonlijk verdwijnt die vanzelf na één of twee jaar. Veel jongeren die last hebben van stress krijgen er mee te maken op de handen en de vingers. Ze verdwijnen gewoonlijk vanzelf.

Kan je iets doen om het verdwijnen te versnellen? Jazeker! Je mag er bijvoorbeeld niet aan krabben of aan pulken, want dan kan je de huid verwonden en kan het virus zich gemakkelijk verspreiden naar een ander deel van het lichaam. De kans op her- of zelfbesmetting is bijzonder groot als je handdoeken van anderen gebruikt.

De arts kan een wrat ook bevriezen. Dat gebeurt met vloeibare stikstof en dus een temperatuur van min 170 graden. Daardoor sterft de wrat af en is deze “brandwonde” na een paar weken genezen. Het litteken verdwijnt ook. Maar je kan het nog veel eenvoudiger doen:

– Een wattenstaafje met ochtendurine op de wrat wrijven.

– Appelciderazijn met een wattenstaafje meerdere keren per dag toepassen.

– Salicylzalf gebruiken vanwege het zure effect (een zalf van aspirine, dus). Ook dat verbrandt de wrat.

– Het kleine gele plantje “stinkende gouwe” opzoeken. De stengel breken en de gele vloeistof die eruit komt op de wrat wrijven. Dat is ook zeer doeltreffend.

En voor de rest: hygiënisch leven en het zich vooral niet aantrekken, want de meeste wratten verdwijnen vanzelf.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer