mei 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe raak je snel verlost van wratten?

Veel mensen hebben last van wratten. Het zijn vervelende uitstulpingen op de huid en ze komen vooral voor bij jongeren en bij ouderen en ook bij mensen die vaak in contact komen met sportvloeren, zwembaden, sauna’s en ruimten waar veel mensen blootsvoets overheen lopen. Het kan wijzen op een verzwakt immuunsysteem, maar niet noodzakelijk. Je hebt ze in verschillende vormen: plat, rond of steeltjesvorm.

De wrat is het gevolg van een besmetting met een virus, het humaan papillomavirus dat het vooral gemunt heeft op verzwakte delen van de huid die vochtig zijn of al gekwetst zijn.

Wratten kunnen ontsierend en ongemakkelijk zijn, maar zijn ongevaarlijk. Ze verdwijnen gewoonlijk vanzelf, maar je kan zelf ook heel wat doen om ze te liquideren.

Wat moet je doen? Eigenlijk niet veel, want een wrat is ongevaarlijk. Het kan wel ontsierend zijn als ze bijvoorbeeld in het gezicht of de hals voorkomt, maar gewoonlijk verdwijnt die vanzelf na één of twee jaar. Veel jongeren die last hebben van stress krijgen er mee te maken op de handen en de vingers. Ze verdwijnen gewoonlijk vanzelf.

Kan je iets doen om het verdwijnen te versnellen? Jazeker! Je mag er bijvoorbeeld niet aan krabben of aan pulken, want dan kan je de huid verwonden en kan het virus zich gemakkelijk verspreiden naar een ander deel van het lichaam. De kans op her- of zelfbesmetting is bijzonder groot als je handdoeken van anderen gebruikt.

De arts kan een wrat ook bevriezen. Dat gebeurt met vloeibare stikstof en dus een temperatuur van min 170 graden. Daardoor sterft de wrat af en is deze “brandwonde” na een paar weken genezen. Het litteken verdwijnt ook. Maar je kan het nog veel eenvoudiger doen:

– Een wattenstaafje met ochtendurine op de wrat wrijven.

– Appelciderazijn met een wattenstaafje meerdere keren per dag toepassen.

– Salicylzalf gebruiken vanwege het zure effect (een zalf van aspirine, dus). Ook dat verbrandt de wrat.

– Het kleine gele plantje “stinkende gouwe” opzoeken. De stengel breken en de gele vloeistof die eruit komt op de wrat wrijven. Dat is ook zeer doeltreffend.

En voor de rest: hygiënisch leven en het zich vooral niet aantrekken, want de meeste wratten verdwijnen vanzelf.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer