mei 2, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoge bloeddruk: de kille killer

Je voelt het niet, je ervaart het niet, maar het kan er wel zijn en het is beslist bedreigend voor je gezondheid: hoge bloeddruk.

Wie last heeft van hoge bloeddruk en er niets aan doet, belast namelijk de bloedvaten wel heel sterk. Hoge bloeddruk kan constitutioneel zijn, maar kan ook het gevolg zijn van het feit dat er al een vernauwing in de bloedvaten aanwezig is, zodat het hart de druk op de vaten verhoogt om toch het bloed in alle lichaamscellen te kunnen persen. Dat is een verstandige reactie van het organisme, maar tegelijk een gevaarlijke, want op die manier gaan de aderen nog meer verharden, omdat ze zich teweer stellen tegen de verhoogde bloeddruk en ten allen prijze willen voorkomen dat een bloedvat onder de verhoogde druk gaat klappen.

Geraffineerde koolhydraten vormen een belangrijke risicofactor voor je bloedvaten.

Daarom is het verstandig geregeld de bloeddruk te laten controleren en als er een verdacht hoge waarde is gemeten moet men proberen zelf de bloeddruk te meten, dagelijks liefst en deze getallen met de huisarts bespreken. Er moet een methode en een dieet worden uitgewerkt waardoor wordt voorkomen dat de slagaders zich moeten weren tegen de overdruk waardoor ze gaan verharden. Een te hoge bloeddruk verhoogt aanzienlijk het risico op hart- en vaatziekten. Lichte sporten, gezond eten, lookcapsules en niet roken zullen helpen de bloeddruk binnen de perken houden. Twaalf op 8 mm kwik worden als gezonde richtgetallen beschouwd. Eet vooral natuurlijk: veel groenten en vruchten, look, kruiden, geen geraffineerde koolhydraten zoals suiker, gebak en snoep en geen transvetten. We kunnen dus zelf heel wat doen om gezond te blijven, want we zijn zo oud en zo gezond als onze bloedvaten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer