mei 2, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoge bloeddruk: de kille killer

Je voelt het niet, je ervaart het niet, maar het kan er wel zijn en het is beslist bedreigend voor je gezondheid: hoge bloeddruk.

Wie last heeft van hoge bloeddruk en er niets aan doet, belast namelijk de bloedvaten wel heel sterk. Hoge bloeddruk kan constitutioneel zijn, maar kan ook het gevolg zijn van het feit dat er al een vernauwing in de bloedvaten aanwezig is, zodat het hart de druk op de vaten verhoogt om toch het bloed in alle lichaamscellen te kunnen persen. Dat is een verstandige reactie van het organisme, maar tegelijk een gevaarlijke, want op die manier gaan de aderen nog meer verharden, omdat ze zich teweer stellen tegen de verhoogde bloeddruk en ten allen prijze willen voorkomen dat een bloedvat onder de verhoogde druk gaat klappen.

Geraffineerde koolhydraten vormen een belangrijke risicofactor voor je bloedvaten.

Daarom is het verstandig geregeld de bloeddruk te laten controleren en als er een verdacht hoge waarde is gemeten moet men proberen zelf de bloeddruk te meten, dagelijks liefst en deze getallen met de huisarts bespreken. Er moet een methode en een dieet worden uitgewerkt waardoor wordt voorkomen dat de slagaders zich moeten weren tegen de overdruk waardoor ze gaan verharden. Een te hoge bloeddruk verhoogt aanzienlijk het risico op hart- en vaatziekten. Lichte sporten, gezond eten, lookcapsules en niet roken zullen helpen de bloeddruk binnen de perken houden. Twaalf op 8 mm kwik worden als gezonde richtgetallen beschouwd. Eet vooral natuurlijk: veel groenten en vruchten, look, kruiden, geen geraffineerde koolhydraten zoals suiker, gebak en snoep en geen transvetten. We kunnen dus zelf heel wat doen om gezond te blijven, want we zijn zo oud en zo gezond als onze bloedvaten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder hartproblemen met meer vis

Het valt niet meer te ontkennen: junkfood kan je gezondheid ernstige schade toebrengen. Wie daar de voorkeur aan geeft en het geregeld gebruikt, zal eerder ziek kunnen worden en zijn leven ook serieus bekorten. Het is als het ware een abonnement op problemen. Daarin...

Lees meer

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer