mei 20, 2019 | Toerisme | 0 Reacties

Kerktoren in Zonnebeke is schitterend uitkijkpunt

De kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke is officieel ingehuldigd als uitkijkpunt. Een bezoek zeker waard, maar bereid je alvast voor op een stevige beklimming, met een prachtig panoramisch zicht als beloning, vanop 40 meter hoogte!

De ontsluiting van de kerktoren in Zonnebeke kadert in het project Horizon 2025 van Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Tegen 2025 zullen er 20 à 25 nieuwe uitkijkpunten verrijzen in het West-Vlaamse landschap. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde: “Met Horizon 2025 investeren de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer samen maar liefst 4,4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s. Alle uitkijkpunten zullen gratis toegankelijk zijn voor het grote publiek”. Voor de ontsluiting van de kerktoren in Zonnebeke werd €150.000 voorzien.

Adembenemend uitzicht op de omgeving

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke is de eerste modernistische kerk die in België werd gebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De gerenommeerde Brugse architect Huib Hoste wist het indertijd al en voorzag atypische panoramische vensters: het uitzicht bovenin de toren is uitzonderlijk! Tot op vandaag was de toren ontoegankelijk voor bezoekers. Dankzij de gemeente Zonnebeke en Horizon 2025 komt daar nu verandering in, en ook de kerkfabriek werkte enthousiast mee. Na heel wat technische ingrepen (nieuwe vensters, een veilige spiltrap, nieuwe vloeren, etc.), kan iedereen nu genieten van het prachtige uitzicht over Zonnebeke en de omliggende regio.

Getekend landschap

Op de verschillende tussenverdiepingen wordt bovendien een tentoonstelling voorzien, waarbij toelichting wordt gegeven bij de verschillende fases van de Zonnebeekse geschiedenis. De evolutie van het landschap staat hierin centraal. Heel wat elementen uit de geschiedenis zijn immers tot op vandaag nog zichtbaar aanwezig in het landschap en zo dus perfect te bezichtigen vanop het nieuwe uitkijkpunt.

“Met dit uitkijkpunt en een ingerichte tentoonstelling over 4 verdiepingen, heeft Zonnebeke er opnieuw een troef bij!”, aldus schepen voor Toerisme Vanderhaeghen. Praktisch: tickets zijn ter plaatse af te halen aan de toeristische infobalie in het Kasteelgebouw. Groepen kunnen reserveren via reservaties@zonnebeke.be.  

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De middeleeuwen op je bord

Proeven rond de Verdwenen Zwinhavens zoals onze voorouders Vakantie in eigen land? Waarom niet? Het heeft zoveel te bieden voor elke voorkeur: wandelen, fietsen en prachtige natuurgebieden en steden ontdekken. Ook zo in de Westhoek. En het is dubbel plezierig als dit...

Lees meer

Zonnige vakantie: liever in de schaduw

Een beetje zon kan deugd doen. Maar te veel zon kan schadelijk zijn, erg schadelijk zelfs, waardoor het aantal huidkankers op een paar jaar tijd met meer dan driehonderd percent is toegenomen. Het is vooral de vorige generatie die de tol betaalt: we wisten van niet...

Lees meer

Hoe reageer je alert bij reisproblemen?

Zomer-EHBO: deel 2 Je mag je nog zo goed voorbereiden en voorzichtig zijn, toch kan het toeval je parten spelen en je vakantie een beetje onaangenaam of vervelend maken als er een ongelukje gebeurt. Dat hoeft niet erg te zijn om toch te moeten ingrijpen of een arts te...

Lees meer