mei 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kinderen die borstvoeding kregen, zijn sterker

Moederborstkinderen worden sterker, hebben zowel fysiek als emotioneel een betere weerstand en hebben alle garanties om op te groeien tot sterke volwassenen. Gelukkig dat in onze omgeving hygiënische leefomstandigheden heersen, want als baby’s in ontwikkelingslanden toch flessenvoeding zouden krijgen,  zouden ze vallen als vliegen. De Wereld Gezondheidsorganisatie pleit er trouwens voor dat jonge moeders zo lang mogelijk, dat wil zeggen zolang de baby het wil en de moeder het kan, borstvoeding zouden geven. Twee jaar wordt als een ideale periode vooropgesteld. Bij ons wordt door gezondheidsorganisaties aangeraden dit minstens 6 maanden te doen, maar langer is nog beter.

Hoe meer je de natuur bestudeert, des te meer je overtuigd raakt van de intelligentie waarmee het in elkaar is gezet. We hebben alles wat nodig is om gezond te leven of te worden, van bij de geboorte. Zo is het duidelijk dat de moedermelk de juiste samenstelling heeft en het kind antistoffen geeft tegen zekere ziektekiemen en virussen. Vaak wordt er aan getwijfeld om meteen na de geboorte het kind aan te leggen aan de moederborst, maar hoewel blijkt dat de echte melkproductie maar pas na een paar dagen op gang komt, blijkt dat het eerste vocht dat de baby uit de moederborst drinkt, het zogenaamde colostrum, ook al antistoffen bevat die belangrijk zijn voor de immuniteit van het kind. Een kind dat meteen na de geboorte aan de moederborst wordt gelegd, zal niet zo gauw ziek worden, het krijgt de stoffen die de natuur voorzien heeft.

Kinderen die voldoende lang borstvoeding hebben gekregen hebben een sterker immuunsysteem en zijn minder gauw allergisch.

Dit voordeel hebben flessenkinderen niet. Hun afweersysteem moet uit zichzelf op gang komen. Bovendien heeft een baby die de borst krijgt geen enkel risico op een allergie, terwijl dat met flessenkinderen jammer genoeg maar al te vaak het geval is. Hoe vaak moet de dokter geen ander melkprodukt voorschrijven omdat het kind maag- of darmkrampjes krijgt. Heel veel pas geboren baby’s huilen onophoudend omdat de babyvoeding niet in orde is. Men denkt vaak aan een huilerig kind, maar het is een natuurlijke reactie op het feit dat de voeding die het krijgt niet voor hem geschikt is. Vandaar dat thans geprobeerd wordt met alternatieve voeding: sojamelk, allerlei preparaten uiteraard gefabriceerd door dezelfde lobby.

Allergologen maken zich nu al zorgen over het spectaculair toenemen van allergische ziekten bij kinderen. Dat risico is veel kleiner bij kinderen die borstvoeding krijgen of hebben gekregen. Borstvoeding en vooral voldoende lang borstvoeding geven beschermt het kind tegen allergische reacties die kunnen ontstaan door vreemde eiwitten. Geprepareerde koemelk en zelfs sojamelk zijn eiwitten waartegen de baby allergisch kan reageren, ze hebben een andere samenstelling dan de moedermelk. We moeten dus opnieuw pleiten voor het in stand houden of weer promoten van natuurlijke procedures die eeuwenlang hun nut hebben bewezen: moedermelk waar alle stoffen in voorzien zijn om de baby de eerste maanden gezond en met zo weinig mogelijk problemen groot te brengen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer