mei 18, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Meer groenten, fruit en olijfolie en je leeft langer

Er is al een tijdje over geschreven en gepraat, maar het staat nu wel vast dat vetten belangrijk zijn voor de gezondheid en dat ze niet bepalend zijn voor een hartinfarct, integendeel zelfs. Koolhydraten en transvetten zijn dat wel. Britse geneeskundigen en wetenschappers kwamen tot de conclusie dat er een fundamenteel verkeerde opvatting is in onze westerse eetgewoonten. We eten te koolhydraatrijk, te geraffineerd, te gekleurd en te geconserveerd, bovendien veel te eenzijdig en veel te weinig verse producten.

Een studie heeft aangetoond dat als men de sterftecijfers van de arme zuidelijke landen met de rijke noordelijke buurlanden vergelijkt, men tot verrassende conclusies komt. De Albanezen hebben bewezen dat de mediterrane manier van eten – een dieet rijk aan olijfolie, fruit en groeten – heel positieve gevolgen heeft op lange termijn, want de Albanezen leven langer.

Gezonde vetten uit noten, vis en olijfolie, plus groenten en fruit doen je langer leven!

Ondanks de vele ontberingen tijdens de kindertijd leven de inwoners van Albanië gemiddeld veel langer. Uit de studie van Dr. Arjan Gjonca van de Londense school voor Politieke en Economische Wetenschappen en Dr. Martin Bobak, verbonden aan een Londense universiteit, blijkt dat hoewel het sterftecijfer bij Albanese kinderen heel hoog ligt, de gemiddelde levensverwachtingen van inwoners het hoogste is van heel Europa. Ze zijn er dan ook van overtuigd dat de lange levensduur van deze bevolking in hun voedingspatroon en levensgewoonten ligt. Uit het rapport blijkt dat de vleesconsumptie in Albanië zeer laag is en dat groenten, granen en koolhydraten even vaak op het menu staan als in de andere Middellandse Zeelanden. Dit dieet biedt niet enkel bescherming tegen de zogenaamde hart- en vaatziekten maar diende ondertussen ook al als vergelijkingsbasis met de lange levensduurte van inwoners van naburige landen zoals Italië en Griekenland.

De resultaten duiden er verder op dat bepaalde soorten vetten, inclusief verzadigde en mono-onverzadigde vetten, zelfs het risico op het krijgen van een hartinfarct bij de doorsneeman van middelbare leeftijd verlagen. Het betekent dat diëten met een laag vetgehalte, die zogenaamd bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, wel degelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid als het op het risico van het krijgen van een hartinfarct aankomt. Voor de studie baseerde men zich op onderzoeken uitgevoerd op 832 mannen, tussen 45 en 65 jaar, die voorafgaandelijk een vragenlijst hadden moeten invullen waarop ze moesten vermelden wat ze de voorbije 24 uren hadden gegeten. Deze zelfde mannen werden dan gedurende 20 jaar gevolgd in het kader van een onderzoek naar hart- en vaatziekten. Diegenen die een hoger verbruik van vet hadden, liepen duidelijk minder risico op het krijgen van een ischemische hartaanval. Uit de bewuste studie bleek dat de risicofactor met 15 procent daalde voor elke 3 procent stijging van energie door de inname van vet en hij daalde met 9 procent voor elke 1 procent stijging door het eten van verzadigde vetten die je vindt in vlees en zuivelproducten. Het risico op het krijgen van een infarct nam verder af met 11 procent bij een stijging van 1 procent inname van mono-onverzadigde vetzuren, het type vet dat je haalt uit noten en olijfolie. Volgens de onderzoekers mag men dan ook stellen dat: „de inname van gezond vet de kans op een hartinfarct niet verhoogt.” Vroeger waren dergelijke verbanden al gelegd na het bestuderen van de voedingsgewoonten van Aziatische bevolkingsgroepen, die gewoontegetrouw grote viseters zijn. Vet op zich zegt dus niets, wel de soort vet dat wordt gegeten. De schadelijkheid van geraffineerde koolhydraten daarentegen is wel bewezen. Conclusie: gebruik olijfolie, eet noten en veel groenten en vruchten en geen suiker.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde