Onbezonnen zonnen kan je doden

De zomer komt er langzaam maar zeker aan en de zonnige dagen zullen weer overvloedig zijn. Maar dat betekent ook dat de gevaren navenant zijn, want huidkanker is de snelst groeiende kankervorm in ons land: meer dan 300 percent toegenomen de laatste jaren. Dat komt niet vanzelf, maar door onbezonnen zonnen.

Je hoeft er niet voor naar het zuiden te trekken, want ook in ons land schijnt de zon en is ze even gevaarlijk. Maar voor de overgrote meerderheid van toeristen die naar het zuiden trekken op vakantie is de zon en het zonnebad het ultieme doel. Dat er gevaren komen bij kijken is iets wat meestal verdrongen wordt en een idee dat door velen verwaarloosd wordt. Begrijpelijk dat huidkanker thans de snelst groeiende kankervorm is. Hoe ga je dan om met de zon?

De zon kan ons niet enkel verouderen, maar ook doden: huidkanker is de snelst groeiende kankervorm.

Wij hebben nog niet zo heel veel ervaring met de zon. Onze zonnecultuur is vrij recent. Maar Australiërs, onze tegenvoeters hebben die ervaring wel. En wat zeggen ze nu: blijf uit de zon, of je krijgt huidkanker en ze leggen een dikke laag beschermingscrème op de meest gevoelige plaatsen: de neus, de oren, de hals en voor de rest beschermen ze zich met goed afsluitende kleding. Toch groot gevaar, want het is een ontzettende bron van gevaarlijke energie. Ze moet aangewend worden waarvoor ze bedoeld is. Onze huid is niet gemaakt om voortdurend en onbeschermd onbeweeglijk in de zon te vertoeven. Dan verbranden we, wordt de huid beschadigd, wat erg pijnlijk is en kan uiteindelijk zelfs huidkanker optreden, gevaarlijke melanomen die door uitzaaiingen andere organen aantasten en uiteindelijk de dood tot gevolg kunnen hebben.

Hoe komt het toch dat de zon die zo ver van ons staat, toch ons leven kan bedreigen?

Het zonlicht is samengesteld uit golven van een verschillende lengte. Golven hebben energie, denk maar aan de golfslag van het water. Hoe kleiner de golflengte, des te energierijker is de golf ook. Vergelijk een radargolf (microgolfoven) met een radiogolf de lange golf of zelfs FM. Met de eerste kun je koken, met de laatste alleen maar radio beluisteren. Ook het licht heeft verschillende golflengtes, waarvan sommige heel kort zijn en dus zeer energierijk en dus ook gevaarlijk.

Het spectrum of de totale lichtbundel met alle kleuren, heeft ook UV-licht, de kleinste golflengte. Dat ultraviolette licht bestaat ook nog uit drie soorten: aangeduid met letters van A tot C: UVA, UVB en UVC. Het UVA-licht gaat van 400 tot 320 nm. Ook dat is nog eens onderverdeeld in twee secties: UVA1 (400 tot 340 nm) en UVA2 (340 tot 320 nm). UVA-stralen hebben de plezierige eigenschap dat ze niet verbranden, maar ze hebben de gevaarlijke, verraderlijke eigenschap dat ze heel diep in de huid doordringen. Deze UVA-stralen zijn precies de hoofdschuldigen voor de zogenaamde photo-aging, de veroudering van de huid door het zonlicht. Ze veroorzaken niet enkel huidveroudering, maar hebben ook rechtstreeks invloed op de ontwikkeling van gevaarlijke huidkankers door de zon. Zo ontstaan nl. melanomen.

Belangrijk is dus als we zonscosmetica gebruiken, de beschermende zonnemelken of gels of olie, er filters in zitten die zowel tegen UVB als tegen UVA beschermen, anders is de bescherming niet volledig en veroudert de huid uiteindelijk toch.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer