mei 17, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Ontkalken van kranen, koffiemachines of waterkokers met de natuurlijke truc!

We weten allemaal dat azijn de vijand is van kalk en kalksteen. Iemand met een keukenblad in blauwe hardsteen weet dat maar al te goed. Als je niet tijdig het sap van citroen, of tomaat hebt weggespoeld en weggeveegd, dan krijg je een geëtst keukenblad: je blijft de kringen of vlekken zien.

Dat betekent ook dat azijn en zuren kalk aantasten en van die kennis moeten we gebruik maken om keukengerei, machines, kookpotten en waterkokers te ontkalken.

Machines, koffiezetapparaten, waterkokers, kranen ontkalken wordt heel simpel met deze natuurlijke truc.

Natuurlijk kan dat door middel van azijn, maar de kans is groot dat je nadien zoveel water nodig hebt om de vieze smaak van azijn te verwijderen uit de potten, dat het niet prettig meer is.

Gelukkig is er ook citroenzuur. Het wordt als poeder in drogisterijen, grootwarenhuizen en doe-het-zelf-zaken verkocht. Dit poeder kan je gemakkelijk oplossen in water en daar gebruik van maken als prima ontkalkingsmiddel. Heel wat fabrikanten van koffiemachines verkopen daarom gewoon citroenzuur in een gepast gedoseerd zakje, zetten er hun eigen merk op om het toestel te ontkalken. Dat is natuurlijk stukken duurder dan als je gewoon citroenzuur poeder in vrac koopt. Bovendien krijg je de smaak van citroenzuur gemakkelijke weggespoeld, terwijl dat bij azijn minder het geval is. Koffie die naar azijn smaakt is niet meer lekker!

Wat kan je doen om je koffiemachine te ontkalken?

Los 1à 2 eetlepels citroenzuur op in 1 liter koud water. Vul de machine met deze oplossing. Laat het gedurende 15 tot 30 minuten staan en spoel het daarna tweemaal schoon met water. De koffie zal weer goed doorlopen en heel lekker smaken.

Ook je waterkoker kan je op die manier ontkalken. Verdun 1 tot 2 eetlepels citroenzuur in 1 liter water. Vul de waterkoker en kook kort. Laat dit gedurende 30 minuten staan. Vervolgens voorzichtig afspoelen met water. Klaar!

Zelfs je wasmachine kan je daarmee ontkalken zodat je geen duur ontkalkingsmiddel nodig hebt. Giet 6 tot 8 eetlepels in de trommel en voer een programma van 90 ° C- uit. De wasmachine is weer als nieuw.

Kan je dat ook met citroen zelf? Ja dat kan, maar je zou veel citroenen nodig hebben, want een citroen bevat slechts 5 tot 7 percent citroenzuur. Het is bovendien wel een goed bewaarmiddel want je kan het toevoegen aan voeding ook om de kleur van klaar gemaakt voedsel te bewaren. Nog een voordeel: citroenzuur is volledig biologisch afbreekbaar als plantaardig zuur. Het zit trouwens van nature ook in fruit, hout, tabak en champignons. Het is ook een ideaal schoonmaakmiddel, maar je moet wel uitkijken naar materiaal dat kalksteen bevat zoals blauwe hardsteen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer